spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.11.2018.

Prvi svjetski rat u boji


I šta reći na kraju: sranje!


Mnogima su poznate samo crno bijele slike iz Prvog svjetskog rata. Kakav bi utisak ostavile kad bi slike bile u boji? Na početku 20. stoljeća fotografske ploče su već omogućavale fotografisanje u boji. Međutim, samo manji broj fotografa je uspio Prvi svjetski rat prikazati kakvim je bio u stvarnosti.
Iako se čini kao da su neke fotografije nacrtane, a ljudi na njima statični kao lutke, fotografije u boji Prvom svjetskom ratu daju jednu sasvim drugu dimenziju.

Za ponavljanje, o Prvom svjetskom ratu

Prvi svjetski rat bio je globalni rat, uglavnom vođen na teritoriji Evrope, a počeo je 28. juna 1914. godine i trajao do 11. novembra 1918. godine. Od vremena izbijanja do početka Drugog svjetskog rata, nazivan je jednostavno svjetski rat ili Veliki rat, a nakon toga Prvi svjetski rat, termin koji se uglavnom i koristi. U Americi je prvobitno nazvan Evropski rat, ali se i danas često naziva Veliki rat (eng. Great War). Sa 70 miliona mobilisanih vojnika, od čega njih 60 miliona u Evropi, rat se s pravom smatra kao jedan od najvećih ratova u historiji čovječanstva. Kao rezultat ratnih aktivnosti stradalo je 9 miliona vojnika i 7 miliona civilnih žrtava. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih sukoba u historiji, koji je otvorio put velikim političkim promjenama, uključujući i revolucije u mnogim zemljama.
Rat se vodio između velikih svjetskih ekonomskih sila, koje su bile svrstane u dva suprotna saveza: Saveznici (Velika Britanija, Francuska i Rusija) i Centralne sile (Njemačka i Austro-Ugarska). Ovi savezi su se reorganizirali i uključili su više država u rat: Italija, Japan i SAD su se pridružile Saveznicima a Osmanlijsko carstvo i Bugarska Centralnim silama.
Iako je oživljavanje imperijalizma glavni uzrok, neposredni povod za rat je bio atentat na austrijskog nadvojvodu Franza Ferdinanda, prijestolonasljednika Austro-Ugarske, od strane Gavrila Principa u Sarajevu 28. juna 1914. godine. Ovo je pokrenulo diplomatsku krizu kada je Austro-Ugarska isporučila ultimatum Srbiji. U toku jedne sedmice, velike sile su bile u ratu, a sukob se proširio širom svijeta.
Dana 28. jula, Austro-Ugarska je objavila rat i pokrenula invaziju na Srbiju. Rusija se mobilizirala, Njemačka je napala neutralnu Belgiju i Luksemburg prije polaska na Francusku, a Velika Britanija je objavila rat Njemačkoj. Francuska je zaustavila njemačku vojsku na svojoj granici, i ta granica će biti poznata kao zapadni front, koji će se vrlo malo promijeniti sve do 1917. godine. U međuvremenu, na istočnom frontu, ruska vojska je bila uspješna protiv Austro-Ugarske, ali je zaustavljena od strane Njemačke. U novembru 1914. godine Osmanlijsko carstvo se pridružilo ratu, otvorivši frontove na Kavkazu, Sinaju i Mezopotamiji. Italija i Bugarska su ušle u rat 1915. godine, Rumunija 1916. a SAD 1917. godine.
Rat je proizveo revoluciju u Rusiji u martu 1917. godine i naknadnu revoluciju u novembru, što je dovelo do primirja između Centralnih sila i Rusije. Dana 4. novembra 1918. godine Austro-Ugarska je pristala na primirje. Njemačka koja je imala problema sa revolucionarima pristala je na primirje 11. novembra 1918. godine čime je okončan rat pobjedom saveznika.
Do kraja rata, četiri glavne imperijalne sile - Njemačko carstvo, Rusko carstvo, Austro-Ugarska i Osmanlijsko carstvo - prestale su da postoje. Države nasljednice su izgubile značajnu teritoriju. Karta Evrope je ponovo nacrtana, s nekoliko obnovljenih ili stvorenih nezavisnih država. Liga naroda je formirana s ciljem sprečavanja ponavljanja ovakvih užasnih sukoba. Ovaj cilj nije uspio. U oslabljenim državama obnovio se evropski nacionalizam i njemački osjećaj poniženja doprinio je porastu fašizma i stvaranja uvjeta za Drugi svjetski rat.
(wikipedia)


12.11.2018.

Jesen od zlata


Kakav briljantan pogled! Ovakve fotografije odmaraju.
Hintersee jezero u Berchtesgadener Land području u Bayern, Njemačka, djeluje očaravajuće u svakom godišnjem dobu. Jezero je nastalo prije tri i po hiljade godina, kada se ogromna kamena gromada otkinula od planine i prilikom pada pregradila jedan planinski potok.
Luk, koji sunce pravi ovih kratkih dana postaje sve kraći, a zrake koje nam šalje još uvijek su dovoljno tople. Jesenja svijetlost boji prirodu magičnim bojama.Žuta i crvena preovladavaju na stablima i grmlju uz jezero. Zlatna i smaragdno zelena odasjava se u nježnim talasima planinskog jezera. Kiša bi bila srebrna, a čini se kao da je i ona zlatna. Svemu ovome je uzrok blagi topli zrak koji se širi počevši od Sredozemlja, preko istočne Evrope i protjeruje jutarnju maglu iz dolina. Nakon zlatnog oktobra, sada je na redu i zlatni novembar. Poljoprivrednici u ovim krajevima već dugo ne pamte ovakve sunčane dane u okolini Alpa.
(wetter)

12.11.2018.

Sad kažu, Markovo jezero


Poznati Markov trg u Veneciji postao je mjesto za sakupljanje galebova. Grad laguna bila je pod vodom, takođe i Markova katedrala, u kojoj je sve plivalo u vodi visokoj 90 centimetara.
Italija je bila zahvaćena teškim nevremenom, ne samo na obalama Jadrana. Na Siciliji je u poplavama život izgubilo dvanaest osoba. Na Dolomitima su jaka kiša i vjetar oborili milione stabala. Ponegdje su čitave šume oštećene.
Skoro 75 posto starog grada Venecije bilo je potopljeno poplavom, koja je dostizala visinu i do dva metra. Nešto slično se u Veneciji desilo prije tačno deset godina.
(stern)
(NovaSloboda.ba)