spagosmail

Dobrodošli na moj blog


14.11.2018.

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Srednja ulica, pogled prema jugu iz 1900. i 2013. godine
Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na Srednju, ili Saueraldovu ulicu, kako se zvala oko 1900. godine i Fejićevu ulicu iz 2013. godine kako se ta ulica zove danas.
Srednja ulica je nastajala između 1470. i 1620. godine i to ispočetka kao produžetak Podkujundžiluka, odnosno veza prije izgrađene Sinan pašine (Atik) džamije na Mejdanu sa sjevernim izlazom iz grada.
U to doba, Srednja ulica je bila žila kucavica grada, koja se protezala paralelno s rijekom Neretvom i Glavnom ulicom. Vremenom su u njoj izgrađivani značajni administrativni i vjerski objekti, te je time sve više dobijala na značaju. U njoj su izgrađene Karadžozbegova i Roznamedžijina džamija, Vakufski dvor, te vremenom, kako se širila na sjever, i ostale zgrade.
U vrijeme austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini, između 1878. i 1918. godine, zajedno s mnogim graditeljskim promjenama u gradu, i Srednja ulica je doživjela preuređenje. U to vrijeme, ulica je nazvana Sauerwaldova (Sauerwaldgasse), u ime visokog državnog činovnika Karla von Sauerwalda, koji je tada radio u Mostaru i kome je Gradsko vijeće time ukazalo zahvalnost na izuzetnom zalaganju za razvoj i izgradnju Mostara. Ulica se protezala od Male Tepe pa sve preko Musale, ispred hotela Neretve i današnjom Lacinom ulicom sve do današnjeg Carinskog mosta. Bila je to prva ulica u gradu, koja je bila označena uličnom tablom, a što je kasnije poslužilo kao uzor za označavanje i ostalih ulica.
Nakon pada Austrougarske, Srednja ulica dobija ime Kralja Tomislava, čije ime je nosila sve do završetka Drugog svjetskog rata. Sadašnje ime ulice potiče iz perioda nakon Drugoga svjetskog rata i vezano je za braću Fejić, koji su porijeklom iz ove ulice, a poginuli su kao borci u borbi protiv fašizma.
Dolazak austrougarske vlasti, Mostar dočekuje bez ijednog hotela. Kako bi riješila taj problem, po brzom postupku, carska administracija odlučuje adaptirati bivši turski han na Mejdanu u hotel Casino. Prednost lokacije hotela je bila ta što je u neposrednoj blizini vojne pošte i Sauerwaldove (danas Fejićeva) ulice. Od 1880. godine, hotel je bio preuređen i u njemu otvorena prva mostarska bolnica – „Građanska hercegovačka bolnica“.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara
 (NovaSloboda.ba)
14.11.2018.

Namirnice s "negativnim" kalorijama


Kada konzumirate hranu s "negativnim" kalorijama ne morate brinuti o unesenoj količini, jer će organizam sagorjeti više kalorija tokom probavljanja nego što ih sadrži hrana koju ste pojeli. Radi se o namirnicama koje su bogate vodom, vitaminima, mineralima i vlaknima.

Jabuke su prve na listi namirnica koje čine grupu onih s "negativnim" kalorijama. Kada osjetite glad pojedite jednu jabuku jer ćete dobiti dovoljnu količinu hranjivih tvari, a vlakna će vas osloboditi konstipacije. Zbog visokog nivoa pektina jabuke unapređuju proces mršavljenja.

Brokule su bogate antioksidantima i vlaknima te pripadaju grupi superhrane za one koji su na dijeti. Također, sadrže vodu i malo masti. Jedna šolja brokula sadrži svega 31 kaloriju, ali ipak daju osjećaj sitosti te vas drže podalje od brze hrane.

Mrkva je izuzetno bogata vitaminima i mineralima, a u 100 grama mrkve ima samo 41 kalorija. Sok od mrkve možete piti svakodnevno ili je miješati s drugom hranom s niskom količinom kalorija. Mrkvu možete jesti sirovu ili je skuhati.

Lubenica je poznata po velikoj količini vode, što je čini superhranom. Ona čini čuda u procesu mršavljenja, ukusna je, sočna i osvježavajuća. U 100 grama lubenice ima oko 30 kalorija pa se može jesti bilo kada. Konzumiranjem lubenice se unapređuje proces mršavljenja, ali i osjetljivost na inzulin. Također, snižava se krvni pritisak.

Tikvice se također preporučuju onima koji žele izgubiti višak kilograma. Uopće ne sadrže masti, bogate su kalijem i vodom te fitonutrijentima koji pomažu probavnom traktu. Sadrže i pektinska vlakna koja štite od dijabetesa

Grejpfrut je poznat po veoma malo kalorija te mnogo vitamina C. Poboljšava imunitet i odličan je za one koji su na dijeti.

Celer je lider u kategoriji hrane s negativnim kalorijama. Količina od 100 grama sadrži svega 16 kalorija, bogat je vitaminima i mineralima, kao i vodom. Također, hidratizira tijelo te je bogat vlaknima, a kada ga pojedete osjećate se duže sitim.

Paradajz je sočan i bogat izvor vlakana te smanjuje nivo holesterola, a time i pomaže u mršavljenju. Osim toga, smanjuje zadržavanje vode u organizmu i sadrži leptin koji reguliže apetit te ubrzava metabolizam.

Zelena salata je odlična za jelo, sadrži svega 6 kalorija u količini od 100 grama. Bogata je vlaknima, vitaminom B i folnom kiselinom te pomaže pri mršavljenju. Možete je kombinovati s mrkvom i brokulama.

Krastavci sadrže elektrolite, vitamine i minerale te su sjajni za hidrataciju. Ovo povrće je posebno korisno ljeti jer rashlađuje.
(mostarskibehar)

14.11.2018.

Golubovi pismonoše: Kultura ili mučenje?


Savez njemačkih uzgajivača golubova pismonoša iz Essena, Njemačka, već duže vremena se bori da golubovi pismonoše dobiju status „nematerijalne svjetske baštine“.
Na nivou pokrajine Nord-Rhein Wesfallen već su uspjeli u tome. A početkom decembra trebalo bi doći do upisa ove, zaštite vrijedne, tipične tradicije ovog podneblja u Listu svjetske kulturne baštine.
Zaštitnici životinja žele to spriječiti. Oni tvrde kako svake godine prilikom raznovrsnih takmičenja  dolazi do gubitka na stotine hiljada ovih golubova.
(ksta)
(NovaSloboda.ba)