spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.11.2018.

Pedeset godina jednog junaka stripa kod nas
...a dospio je da skoči i sa Starog mosta u Mostaru...

Zagorova epopeja započeta je 1961. godine u Italiji, kada su njegovi očevi Serđo Boneli i Galijeno Feri postali dobri prijatelji i došli na ideju da stvore zajednički strip. Novi junak trebalo je da se zove Ajaks po uzoru na grčko ime Ajanta, velikog heroja iz Trojanskog rata, međutim, od toga se odustalo kad su saznali da postoji istoimeni deterdžent. Iako ime Zagor nema baš porijeklo u dijalektu Algonkina, već je kovanica nastala od imena jednog junaka italijanskog nijemog filma (Za-La-Mort) i drugog junaka stripa (Flaš Gordon), moramo priznati da je njegova upečatljivost i prepoznatljivost sačuvana i danas. Besmrtni duh i zaštitnik Zagor je nastao kao amalgam tada već poznatih stripskih junaka Tarzana, Fantoma i Supermena. Divljina je okruženje po kome se kreće, na sebi ima prepoznatljiv kostim i pripadnici lokalnih plemena smatraju ga besmrtnim duhom i zaštitnikom. Sve te karakteristike iskombinovane su i otjelovljene u liku neustrašivog ljudskog diva nadljudske snage i volje. Možemo ga posmatrati kao italijanskog superheroja koji je nakon tragičnog doživljaja osjetio neukrotivu želju za osvetom, a potom se zakleo da će vječno služiti pravdi i štititi bespomoćne. U pitanju je smrt roditelja, koje je uspio da osveti, ali je slijep od želje za krvlju i odmazdom izgubio i novog staratelja i drugog oca. Tada, u vidu vizije, Zagoru se javlja Manitu, duh zaštitnik Algonkina i on odlučuje da se posveti borbi za pravdu. Oblači majicu sa crnom siluetom orla u žutom krugu i postaje mistična figura koja bdi nad Darkvudom u potrazi za nepravdom koju treba ispraviti. Uzor mnogim generacijama.
Prvo Zagorovo pojavljivanje na kioscima bilo je u julu 1961. godine u Italiji, u danas neuobičajenom formatu tzv. „kaiš“ stripova. Serijal nije bio toliko popularan u početku, međutim, to se promjenilo posle nekoliko godina, a 1965. promjenjen je format u prepoznatljive Boneli dimenzije, s reizdannjem od prvog broja. Premijeru u Jugoslaviji Zagor je doživio 1968. godine u čuvenoj ediciji Zlatna Serija, pod nešto drugačijim formatom. U pitanju je legendardni 13. broj ove edicije, pod nazivom Nasilje u Darkvudu (originalni naziv epizode bio je Rat). To je danas jedan od najtraženijih pojedinačnih brojeva stripa među kolekcionarima na Balkanu, koji na aukcijama, u zavisnosti od očuvanosti, dostiže i vrtoglavu cenu od 800 €. Uprkos tome što su neke epizode bile skraćivane za nekoliko strana, neobjašnjivo cenzurisane i što hronologija nije odgovarala italijanskoj, Zagor je brzo stekao veliku popularnost kod naših čitalaca. Dnevnik ga neko vrijeme izdaje paralelno u Zlatnoj Seriji i Lunovom Magnus Stripu, potom samo u LMS od 1971. do 1975, a onda se vraća u ZS sve do ukidanje ove edicije 1992. godine. Mnoge generacije odrastale su na Zagoru po njegovom pojavljivanju na Balkanu, jer on nije bio nešto što je djecu i mlade ostavljalo zarobljene u kućama, bez želje za igranjem napolju. Naprotiv, sam duh stripa je takav da ohrabruje sve da vole prirodu i istražuju je, da posvete pažnju svijetu oko sebe i da je za sve to potrebna zavidna fizička sprema. Takođe, učio je čitaoce o raznolikosti i važnosti poštovanja drugih kultura, kako da ne dozvole vještačkim podjelama da dovedu do nepotrebnih sukoba. Ironično je što je prvo prekidanje edicije uslijedilo baš usljed rata u bivšoj Jugoslaviji. Pokušaj obnove Zagorove edicije uslijedio je neuspješno od Beogradske Press Agencije, potom je malo ozbiljnije tome pristupio Horus, ali takođe kratkotrajno. Bili su tu još i pokušaji izdavačkih kuća Vanini i Abaton, ali pravi uspjeh dogodio se tek u februaru 2008, kad je na scenu stupio Veseli Četvrtak. Ova kuća proslavila je deset godina postojanja, tokom kojih je na kioske širom Srbije vratila Bonelijeve heroje, među njima i Zagora. On se pojavljuje u nekoliko njihovih edicija, koje su veoma popularne među čitaocima, i onima koji su nekad odrastali na avanturama ovog junaka i onima koji ga tek upoznaju. U međuvremenu, ostali smo i bez Bonelija i bez Ferija, ali Zagor je i dalje u naponu snage, uprkos svojim godinama. Nadamo se da ćemo se još dugo družiti s njim i njegovim saborcem Čikom, i da će i neke novije generacije naučiti vrijedne lekcije od zaštitnika Darkvuda.
(citymag)

15.11.2018.

Svijet je čudesno mjesto – Slike dana


Iako je kod nas poznata pod nazivom japanka jabuka, pravo ime, koje se koristi u svijetu, joj je kaki, a proizvodi se itekako i u Kini. Na slici dvije žene nakon berbe vješaju plodove kakija, kako bi ih osušili. Berba se svake godine obavlja u jesen, a za veliki broj lokalnih voćara iz Kine proizvodnja ove vrste voća je važna stavka u godišnjim prihodima.

U Frankfurtu, na Römerbergu, upravo je  izložen veliki broj replika figura od pijeska konceptualnog umjetnika Otmara Hörla, u originalnoj veličini, te stoga nije ni čudo da je izložba privukla veliki broj posjetilaca. Kako se vidi na slici, jedan posjetilac se upravo zabavio fotografisanjem figura.

Slike iz vazduha pune različitih boja jeseni, iz Kine uvijek su praznik za oči, kao i ova, iz Sanshinganga u provinciji Anhui.

Na “Arizona Fall League All Star Game” baseball sudija prska vodom iz usta maskotu od San Diega, direktno u lice.

Skyline Shanghaija u noći. Kineska vlada iskoristila je “Import Expo”, koji se održao od 5. do 10. novembra, u pozadini trgovinskog rada sa SAD, kako bi pokazala da je njeno tržište otvoreno i da aktivno radi na uvozu robe.

U Indiji, na pijaci u Neu Delhiju, jedna djevojčica je zaspala pored vreća ispunjenim bojama u prahu. Umor, ili ko zna šta?

A u sjedištu UNO, izveden tradicionalni kineski ples “Bodhisattva – Ples hiljadu ruku”. Svaki put lijepo za pogledati.


U isto vrijeme u Zhuhaiju, takođe u Kini, održan je “Airshow China 2018”. Iza aviona u letu ostajali su šareni tragovi na nebu.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)