spagosmail

Dobrodošli na moj blog


18.11.2018.

Velež jesenji šampion

fotosi Mirso, 17.11.2018 Konjic


Prva liga FBiH, 15. kolo:

FK Igman - FK Velež 0:1

FK Igman: Kolak, Đurić, Savinović, Aljetić, Kašić, Carvalho, Halilović, Albijanić, Lukomirak, Žerić, Handžić.
FK Velež: Bobić, Mešanović, Zvonić, Zeljković, Mujezinović, Ćosić, Cvijanović, Brandao, Kuduzović, Ferreyra, Vehabović.

Velež je šampionskim plesom protiv Igmana u Konjicu završio jesenju polusezonu, sedmom uzastopnom pobjedom. Gol za potvrdu titule jesnjeg prvaka postigao je Mujezinović, što je izazvalo erupciju oduševljenja skoro 2.000 pripadnika KN Red Army.
(sport)

18.11.2018.

Taj čudesni svijet: Slike dana


Matachini su pripadnici jedne sjeverno i južnoameričke etničke grupe, koji rado plešu tradicionalne ritualne plesove. Na slici je prikazana jedna takva grupa, koja stoji na granici između SAD i Mexica, koja ih razdvaja.

U Italiji, na aero mitingu jedna formacija borbenih jetova iznad Rima ostavlja tragove u bojama italijanske zastave.

Centralno američki migranti na putu prema sjeveru. Cilj SAD. Na teretnom kamionu, ova grupa, kao i mnoge druge, od stotina hiljada sličnih migranata, kreću ka SAD. Pod rastućem pritiskom predsjednika Trumpa, vlade Hondurasa i Gvatemale trude se da razbiju ovakve migrantske karavane.

Kolege poginulih u nesreći aviona Lion Aira bacaju cvijeće u znak žalosti, sa palube broda indonezijske mornarice. Svih 189 putnika poginuli su kada se avion srušio ubrzo nakon polijetanja.

Neke posjetiteljke Melbourne Cupa, najdotiranije konjske trke na svijetu, ukrasile su se konjskim glavama. Melbourn Cup se tradicionalno održava svakog proljeća, koje je upravo sada, na donjoj polulopti zemljine kugle.

Najveći Nato manevri, od završetka hladnog rata, održani su u Norveškoj. U vježbi nazvanoj „Trident – Juncture“, ratni brodovi plovili su uz obale Norveške. U vježbi je učestvovalo 50 hiljada vojnika iz 31 zemlje.

U Antananarivu na Madagaskaru desio se veliki požar na jednoj velikoj pijaci u centru grada. Preplašeni građani pokušavaju da spasu barem nešto od svojih stvari.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
18.11.2018.

Svijet je čudesno mjesto: Tražena roba


Ako nekome studije prolete kao u dimu, može biti da je razlog tome kanabis.
Gospoda u bijelom se zovu Michal i Carson, studenti su na Niagara Collegu u saveznoj državi Ontario u Kanadi. Njihovo interesovanje se odnosi na biljke konoplje ,koje se nalaze pred njima, a istraživanje se vrši na zahtjev nauke.
Odnedavno je marihuana u Kanadi legalizovana, što je industriji konoplje dalo novi zamah. Pošto nema dovoljno stručnjaka za ovu oblast, oni se ubrzano obrazuju na Collegu. Tražena roba se zbog toga na mnogim mjestima potpuno rasprodala.
(stern)
(NovaSloboda.ba)