spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.11.2018.

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Suhodolina
Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na Suhodolinu početkom 1900. i 2014. godine.
Suhodolina je ime jedne vododerine koj je većim dijelom godine suha, po čemu je i dobila ime, a kod jakih kiša, ili topljenja snijega, zna pokazati svu svoju snagu. Tada Suhodolinom teče potok, koji je u narodu poznat kao Dronja ili Dronjo, jer “dere” sve pred sobom. Ostala je upamćena jedna interesantna priča, kada je za vrijeme jedne velike kiše nabujali potok nosio sve što mu se našlo na putu, od kamenja, granja, stabala, nadgrobnih ploča pa čak i leševa. Iz radnje iznad Kulluka, čiji se vlasnik zvao Zec, ponijela je čeličnu kasu, koja je nošena snagom potoka proletjela kroz magazu, na početku Kujundžiluka, čiji se vlasnik zvao Mrav, i potpuno je demolirala. Po prezimenima vlasnika radnji, nakon povodnja u Mostaru se pričalo kako je „Dronja protjerala zeca kroz mrava“. Pričalo se, ostalo upamćeno i zapisano.
Inače Suhodolina počinje ispod brda Stolac, pa strmim obroncima Podveležja prolazi kraj starog bogumilskog, a onda i pravoslavnog groblja, Tabije ispred Konaka te završava u Podkujundžiluku kraj Mravove magaze i ulijeva se u Neretvu. Obzirom da je potok Dronja stalno bio potencijalna opasnost po objekte u Kujundžiluku, vremenom je premošten i nadsvođen, od Glavne ulice do Neretve, te tako odveden direktno u Neretvu. Na samom vrhu Suhodoline napravljen je i rezervoar za vodu, kojim je riješeno vodosnabdijevanje većeg dijela objekata oko Glavne ulice.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara
(NovaSloboda.ba)
24.11.2018.

S knjigom u ruci

ns knjiga u ruciInstagram account „Hot Dudes Reading“ pokazuje fotografije mladih ljudi, koji bi u najmanju ruku mogli biti body bilderi, raditi kao modeli, ili, čak sugerisati i nešto dublje: Svi oni drže knjigu u rukama.
Zvuči malo luckasto, ali ovaj instagram konto ima preko milion folowera
O ovom USA Today kaže: Account pokazuje da su knjige još uvijek seksi, dok Time želi reći kako je ovaj konto najbolja stvar koja se mogla desiti na instagramu. People, pri tom, u komentaru dodaje kako kreatori ove stranice otkrivaju seksi tajne instagrama, ali i nove knjige, i dodaju kako je uključen i hokus pokus!
Uz sve to, treba dodati da je konto otvoren prije dvije godine, te da mu je kao osnovni žanr upisan humor.
Ko zna?
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)
24.11.2018.

Svetost svjetla


Sada nije vrijeme nošenja laterna niti paljenja svijeća, nego je vrijeme Ghee lampi i mirisnih dimnih štapića. Ghee je pročišćeni maslac od Ayurverde. Ghee je, istovremeno, i hrana i lijek.
Hindusi ovaj mjesec obilježavaju svietlom i postom, slaveći njihove bogove. Uveče jedu zajedno i mole se, kao na slici u Shri Shri Lokenath Brahmachar templu u Daki, Bangladesh. Tako je nazvan po svetom Baba Lokenathu, koji je baš u ovim krajevima doživio duboku starost od 160 godina, a  njegovim sljedbenicima propovjedao mudrost i ljubav.
Vjernicima je govorio: „Vi ne možete znati ko sam ja, ali molite za mene svojim srcem. I ja ću vas osloboditi svake bijede“.
(stern)
(NovaSloboda.ba)