spagosmail

Dobrodošli na moj blog


25.11.2018.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine


Današnji dan, 25. novembar, se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.
Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.
Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasijedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.
Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.
Na zasijedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda.
(spagos)
25.11.2018.

Neuobičajene rentgenske snimke

Davnog 8. novembra 1895. godine Wilheim Conrad Röntgen otkrio je, po njemu nazvane, rentgenske zrake. Za to otkriće dobio je Nobelovu nagradu i promijenio način rada ljekara zauvijek.
Danas čak i umjetnici koriste rentgendske zrake, kao na primjer Nick Veasey, koji je sebi dao u  zadatak, sve moguće predmete i stvari snimiti rentgenom. Rezultati su fascinirajući.

Nadrealista Salvador Dali je 1936. godine kombinovao gipsani odlivak jednog jastoga sa telefonskim aparatom. Ovaj čudnovati eksponat nazvao je Jastog-telefon.

Kabriolet Volkswagen – buba sa spuštenim krovom dopustio je poglede duboko u unutrašnjost.

Pisaće mašine se danas ne susreću svakodnevno. Rentgenskim snimkom ovaj staromodni aparat pobudio je interes, a unutrašnje filigranske linije su jednostavno fascinirajuće.

Ovdje mala zagonetka? Šta bi ovo moglo biti? Džepni računar, digitron? Ili laptop? Ni jedno od ovog. Na slici je rentgenski snimak jednog iPhone 6.

Nick Veasey nije rentgenom snimao samo stvari, nego i žive ljude. Na slici je bivši gitarist grupe “Guns N’ Roses”, Slash, koji je ogoljen do kostiju.

Kao i ljudi, i roboti na snimcima izgledaju izuzetno.

Zupčanici slične filmske kamere ne vrte se već odavno. Međutim, ono što je unutra, zadivljuje.

Cvijeće je lijepo i bez rentgen aparata. Pod x – zrakama, ovaj Iris Silverado djeluje slikovito.

A kofer na ovoj slici očigledno pripada nekoj dami. Cipele sa štiklom, i ništa više, osim cipela.

A jedan motor Harley Davidson izgleda basnoslovno. Motorista sa kožnom jaknom i sunčanim napočalama, obaveznim uz ove motore, izgleda baš cool.

Elvis Presley, kralj Rock and Rolla, ni pod rentgenskim zrakama nije izgubio ni malo od njegove karizme.

Kakva mašina: motor Douglas zadržao je šarm svoga vremena i pod x – zrakama.

Jedna tipična Chanel ženska tašna? Pogledom u unutrašnjost, uz pomoć x zraka, čini se da je vlasnici tašne zaštita i sigurnost vrlo važna stvar. Pri tome se čini da u tašni nema ni helera.

Nekada neizbježan aparat za zabavu i razbibrigu, budi niz sjećanja. Radio kasetofon. Danas sve to, i još mnogo više, sadrži skoro svaki mobitel.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
25.11.2018.

Transatlantski akt prijateljstva


Svakog dana na društvenim mrežama budu postavljeni milioni fotografija. Danas jedna od njih, iz digitalne kamere čuda, postavljena prethodnih dana.
Niklas Winter (29) ekstremni sportista iz Munchena, Njemačka, u američkoj saveznoj državi Utah pokazao je još jedan znak njemačko-američkog prijateljstva.
Na visini 500 metara iznad tla, balansirao je na 2,5 centimetara širokoj sajli razapetoj između dva zračna balona, u bojama zastava ove dvije zemlje.
(focus)
(NovaSloboda.ba)