spagosmail

Dobrodošli na moj blog


26.11.2018.

Nešto više od straha i veselja


Oni se uvijek pojavljuju kao ukrštanje karnevala i noći vještica. Šareno i opušteno, sa lobanjama i skeletima. Ipak ,„Dia de los Muertos“ je nešto više od straha i veselja.
Meksikanci poštuju ovaj dan, Dan mrtvih, kako bi se prisjetili njihovih mrtvih, kao na slici u Mexico Cityju.
Prema jednom njihovom starom vjerovanju, mrtvi im dolaze u posjetu svake godine na kraju žetve, i to se proslavlja. Sa muzikom, plesom i žrtvenim ponudama.
UNESCO je ovu proslavu uvrstio na Listu nematreijalne kulturne baštine čovječanstva.
(stern)


(NovaSloboda.ba)
26.11.2018.

Tužni pogled


Ronioci i plivači reaguju sa najvećim respektom, ako se negdje u dubokim morima susretnu sa bijelom ajkulom. Sa 3,90 metara dužine, ona se ubraja u najveće morske grabljivice, a uz to, veoma je raspoložena da prva napadne.
Kada je fotograf Jacek Dybowski (52) ugledao ovu ajkulu u dubinama Crvenog mora, u blizini egipatskih Bratskih ostrva, kod njega se javio osjećaj sažaljenja.
„Jadna kreatura morala je patiti od veoma jakih bolova“, kazao je uz opis ove fotografije.
Jedan plastični dio, kao omča stezao se iza glave ajkule, i pri tome se duboko usjekao u škrge. Vjerovatno ajkula ovu omču nosi već godinama. Kako je riba rasla, omča se sve više urezivala u njeno tijelo. Da li je ovakav okovratnik relikt neke mreže, plastični prsten sa nekog broda, ili šlauf sa nekog ronioca, bilo je teško utvrditi.
Dybowski je sliku ajkule postavio u seriji fotografija o maltretiranju ajkula, kao opomenu vladama u svijetu, sa porukom da je konačno vrijeme da se one pobrinu za smanjenje bacanja plastičnog otpada u okeane.
Zapravo, fotograf je ajkulu želio osloboditi ove omče, ali mu se to dobro djelo, ipak, činilo preopasnim.
(focus)
(NovaSloboda.ba)