spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.11.2018.

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Kantarevac
Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na park – harem Kantarevac iz 1910. i 2014. godine.
Starije generacije još živih Mostaraca vrlo se dobro sjećaju parkića u Liska ulici tačno preko puta zgrade Dispanzera. Relativno malen, imao je nekoliko klupa i pješčanu stazu cijelom dužinom parka; bio je malena oaza zelenila i skrovito mjesto za zaljubljene. Međutim malo je poznato da je sve do 1954.godine na ovom mjestu postojalo veće groblje s brojnim nišanima. Bio je to harem Kantarevac.
Harem je formiran na vakufskom zemljištu džamije hadži Memije i imao je površinu od 3.000 m², a vakif je zemljište namijenio baš u tu svrhu. Dolaskom austorougarske uprave, a prilikom izgradnje željezničke pruge, u ovaj harem je prebačen dio ostataka umrlih, i nišani iz Lakišića harema. Četrdesetak nišana s arapskim epitafima tada su ugrađeni u zid koji opasuje ovaj harem.
Liska-harem, kako ga danas nazivaju, godine 1954.godine potpuno je poravnat; dio je prenamijenjen u igralište, a dio u park.
U toku zadnjeg rata, park je silom prilika ponovno povratio svoju prvobitnu namjenu, a u njega su se pokopale prve žrtve stradanja Mostara – vojnici Armije RBiH, HVO-a, kao i civili svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara


 (NovaSloboda.ba)
28.11.2018.

Svijet je čudesno mjesto: Roboti u restoranima


Jelo na točkovima, ali na malo drugačiji način.
U Shanghaiju gosti jednog restorana budu posluženi ne od ljudi, nego uz pomoć pokretnih kapsula. Roboti rade za kineskog internet giganta Alibabu, koji kroz ovaj potpuno automatizovani sistem želi pokazati svoje kompetencije za budućnost.
Osim toga, vještačka inteligencija štedi na troškovima za personal. Narudžba se vrši putem smartfona, a priprema hrane, i konačno, naplaćivanje, vrši se, ipak, klasičnim načinom. Mašine, naravno, ne uzimaju trinkgeld.
Kina je trenutno najveće tržište robota na svijetu.
(stern)
(NovaSloboda.ba)