spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.12.2018.

Kulluk: Najkraća ulica krije neke od najzanimljivijih priča o Mostaru


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Priče iz Hercegovine dana 1. decembra 2018. godine, autor Sanadin)

Ulica Kulluk (ili kako na zvaničnoj tabli stoji – Kurluk), koja iz Kujundžiluka izlazi na Titovu, najkraća je ulica u Mostaru, a možda i u Bosni i Hercegovini. Ulica duga svega 27 metara vjerno čuva neke od najzanimljivijih i široj javnosti potpuno nepoznatih, ali iznimno značajnih historijskih činjenica, javlja Anadolu Agency (AA).
„Iako je ulica najmanja, baš u njoj su zabilježeni neki od najznačajnih događaja u historiji grada na Neretvi, o kojima samo rijeti građani nešto znaju, pa čak i to da joj je na ploči napisan naziv, pogrešan“, kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) publicist i novinar Zlatko Serdarević, koji se desetljećima bavio istraživanjem zanimljivosti grada na Neretvi.
„Činjenica da na ulazu u ulicu stoji tabla sa natpisom ‘Kurluk’, što ništa ne znači“, kaže Serdarević, “govori da se nažalost o ovoj ulici gotovo ništa ne zna, jer pravi naziv ulice je Kulluk, što u prijevodu sa turskog jezika znači ‘ulica nadničara’, kao što je i bila za vrijeme osmanske vladavine”.
Pogrešan napis na ploči ulice, kako ističe Serdarević, trebao je biti ispravljen davno, za što je postojala inicijativa, ali nikad to nije učinjeno, premda bi u turističkoj ponudi bilo iznimno značajno.

– Mjesto okupljanja nadničara

„Sam naziv ulice među turistima bi pobudio zanimanje”, tvrdi Serdarević.
Smatra da bi se tada o njoj više govorilo, a ovako ona ostaje apsolutno zanemarena i zaboravljena, pa čak i od ljudi koji bi znanjem o njoj mogli uraditi nevjerojatnu tirustičku ponudu.
„Ova ulica je za vrijeme osmanske vladavine bila mjesto gdje su se nadničari skupljali i po tome je ona dobila naziv Kulluk. Prema načinu života u vrijeme osmanske vladavine to je bila jedna od glavnih ulica u centru grada Mostara, gdje su bile zanatlije i gdje se vodio intenzivan ekonomski život”, rekao je Seradrević.
Ulica je imala svega četiri numere, a po Serdarevićevim riječima, prva numera je bila ispod stepenica magaza, broj tri današnja Europa, preko puta njih je bila pekara gornja koja je uvijek bila samostalna, te današnji restoran Kulluk, koji je i u to vrijeme bio kafana.
Upravo u ovoj ulici održana je prva predstava u Mostaru, 24. 07. 1884. godine i zvala se ” Veliki Petar, car ruski” koji je priredilo Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.
„Postojala je inicijativa da se stavi ploča za oznakom da je prva predstava odigrana u ovoj ulici, ali to nikada nije relizirano”, kaže Serarević napominjući kako se plakat sa programom zabave koji je služio kao najava čuva i danas u Arhivu Hercegovine.
Ova ulica pamti i strahote prirodnih nepogoda iz 1804. godine, kada su zabilježene velike poplave koje su došle sa Veleži.
– Dogovaranje poslova i rađanje ljubavi

„To je toliko velika voda bila da je u blizini Kulluka voda odnijela jednu magazu. Kroz ovu ulicu išla je tolika voda da je nosila doslovno mrtvačke sanduke iz pravoslavnog groblja“, priča Serdarević.
Od 100 ispitanika, kako ističe, nijedan ne zna za ovu ulicu, ni odakle joj naziv, a posebno zato što je pogrešan.
„Ova ulica bi se turistima trebala prezentirati iz više razloga, a prije svega zato što rijetko koji veći grad ima tako malu ulicu kao što je Kulluk, kao i povijest koju ova ulica čuva“, kaže Serdarević.
Bez sumnje, u ulici gdje su se dogovarali poslovi rodile su se i brojne ljubavi. Među značajnim događajima je bila i humanost pekara Hajrudina u posljednjem ratu.
„Ovdje se nalazi spomen-ploča i velika je greška što što nije na engleskom jeziku, a na njoj piše: “U znak sjećanja na Hajrudina Dautovića koji je sa kolegama pekarima dao nesebičan doprinos u najtežim trenucima za naš grad”. No, na ploči ne piše podatak da je pekar Hajrudin zadnji čovjek koji je prije rušenja prešao Stari most, koji sagradio njegov imenjak mimar Hajrudin“, ističe Serdarević.
Smatra da podatak da isto ime nosi čovjek koji je jedan od najljepših mostova na svijetu sagradio i čovjek koji ga je zadnji prešao prije rušenja, a u ratu je u najkraćoj ulici činio humana djela, bez sumnje bi privukao pažnju.
„Grad Mostar ovu ulicu treba promovirati i prezentirati široj javnosti, jer iako je najkraća bilježi neke od najznačajnihih historijskih događaja“, kazao je Serdarević.
– Tri kule i han

Ulica Kulluk se nalazi između Male tepe, koja je najprometnija za turiste i glavne Titove ulice, te spaja najdužu transverzalu lijeve obale grada. Danas ima samo dva broja, po jedan s obe strane. Do Titove ulice, odnosno Glavne, kako je još Mostarci zovu, vodi 14 izvornih stepenica plus 9, koje su napravljene prilikom poslijeratne obnove stare jezgre grada.
Osmanlije su, kako navode u svojim istraživanjima Ismail-Braco Čampara, Tibor Vrančić i Smail Špago, na tom uskom prostoru izgradili tri kule. Prva kula, koja je imala dva sprata i most na podizanje, nalazila se u podnožju Suhodoline, a ispod sebe je propuštala vode Dronje, potoka koji bi tekao Suhodolinom za vrijeme jakih padavina.
Druga kula je bila smještena na ulazu u Potkujundžiluk iz smjera Male tepe. Ispod sebe je imala prolaz s kapijom, koja bi se pred noć zatvarala, priječeći tako prolaz u Potkujundžiluk i dalje na Stari most. Ova kula nije imala stražarsku posadu. Ove dvije kule su bile povezane bedemom visokim oko tri metra koji je činio dio utvrde koja je opasavala grad.
S vanjske strane ovog bedema, između dvije kule, nalazila se treća kula koja je služila za smještaj vojnika-stražara. Prve dvije kule su srušene ubrzo nakon dolaska austrougarske vojske u Mostar. Treća kula je adaptirana nakon 1878. godine, tako da se na gornjem spratu nalazio ugostiteljski objekt, a u prizemlju stolarska radnja. Još i danas služi kao ugostiteljski objekt.
Na uglu Kulluk ulice i Kujundžiluka postojao je han koji je sagrađen za vrijeme Osmanske vladavine. Imao je dvije sobe na spratu i tri dućana u prizemlju. Poslije 1878. godine prozvan je Hotel Evropa i ostao poznat pod tim imenom sve do danas, u kojem se i nalazi istoimeni restoran.
Priče iz Hercegovine


01.12.2018.

Noćas duel neporaženih: Fury vs. Wilder



Neporaženi teškaši u međusobnom duelu traže put do vrha


Neporaženi WBC prvak Deontay Wilder i britanski povratnik Tyson „kralj Roma“ Fury susreću se u Staples centru, u Los Angelesu, u noći sa subote na nedelju, 1./2. decembar, oko 3:30 sati po našem vremenu.
Pobjednik u ovom žestokom okršaju teškaša borit će se 13. aprila na Wembleyu iduće godine s Anthonyjem Joushuom, koji žarko želi jedini pojas (WBC) koji mu nedostaje (IBF, WBA i WBO naslovi u njegovom su vlasništvu) kako bi postao apsolutni prvak svijeta u teškoj kategoriji.
Još je u svježem sjećanju senzacionalna pobjeda Tysona Furyja protiv Vladimira Klička, kada je osvojio WBA, IBF, WBO, IBO i linearni naslov prvaka u teškoj kategoriji, samo da bi mu svi bili oduzeti, uključujući i boksačku licencu. Naime, nakon toga najvećeg trijumfa svoje karijere 2015., Furyja su zadesili osobni problemi, bio je narušenog psihičkog zdravlja, pao je na testu na droge te je priznao da je koristio kokain kako bi potisnuo depresiju. Ipak, Fury se vratio ove godine da bi nanizao dvije pobjede protiv, doduše, protiv neravnopravnih protivnika – Sefera Seferija i Francesca Pianetija, a meč s Wilderom bit će mu prvi veliki test.
Fury je rodom iz Wythenshawea, Manchestera, a u profesionalnoj karijeri je do sada ostvario savršen rezultat – 27 pobjeda, bez poraza. Visok je čak 205 cm, raspona ruku mu je od 216 cm.
Njegov protvnik Deontay Wilder je tri godine stariji i 4 cm niži, s 211 cm rasponom ruku. U 40 profesionalnih borbi (čak 39 nokauta) također ima savršen rezultat - 40 pobjeda bez poraza. Wilder je od 2015. prvak prema WBC-u te ga mnogi vide kao drugog najboljeg boksača svijeta nakon Josuhe. Poznat je po iznimnoj snazi udarca i nevjerojatnim postotkom završnih borbi nokautom – 98%, od čega je 19 borbi završavao već u prvoj rundi. Prema rankingu bokserekih profesionalaca, tj. Transnational Boxing Ranking Boards, magazinu The Ring i BoxRec, Wilder je drugi najbolji teškaš svijeta, koji je ove godine u iscrpljujućoj borbi svladao neugodnog Luisa Ortiza nokautom u 10 rundi i tako ponovno odbranio svoj WBC pojas, koji će, ako ga zadrži nakon Furyja, Joshua imati i te kakvih problema osvojiti.
Mada je Fury vještiji bokser, koji zna izbjeći udarce koristeći razne varke, Wilder je svakako favorit ove borbe, i ako udari na pravi način, Furyju bi mogao stvoriti velike probleme. Pun samopouzdanja, Fury tvrdi da je jači nego ikada i da, ako se mogao oduprijeti samoubilačkim mislima, može i Wilderu. Međutim, borio se svega šest puta u zadnje četiri godine i nedostaje mu pravih borbi, kao i ozbiljnih protivnika, dok Wilder razornim udarcem može nokautom, za koji je pravi stručnjak, brzo završiti borbu, a uz to ima snage da se vratiti iz teške pozicije, što je pokazao u borbi s Ortizom, kada je trijumfirao kao pravi šampion.
(sport)

01.12.2018.

Uz muziku je sve ljepše


Ementaler sir rado sluša muzičku numeru „Stairway to Heaven“ od Led Zeppelina. Sigurno je da mu se sviđa i „Big Cheese“ od Nirvane. Sir je tako lijep i tako velik, jer mu se tokom sazrijevanja pušta muzika?
Jedan proizvođač sira iz Burgdorfa, položio je uho na ementaler, vjerujući da se sa sirom može postupati kao i sa biljkama: On reaguju na zvuk, kod nekih boja zvuka ponaša se mirno i nježno, a kod drugih raste veličanstveno.
Proizvođač sada istražuje da li je to istina. Njegov eksperiment prati  Visoka škola umjetnosti u Bernu, Švicarska. Rezultati bi trebali biti gotovi do marta.
(stern)
 (NovaSloboda.ba)