spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.12.2018.

Čudo od bika

Visina i težina spasila su od klaonice jednog bika iz Australije, a do kraja života ostaće na ranču.

Holštajn-frizijska rasa goveda je namijenjena samo za proizvodnju mlijeka, a nastala je u Sjedinjenim Državama selekcijom od istočno frizijske rase.

Zbog svoje veličine, jedan pripadnik ove vrste goveda je postao popularan na društvenim mrežama, a njegova težina ga je čak spasila i od klanice.
Čuveni bik po imenu Knickers, ima sedam godina i težak je više od 1.400 kilograma, a visok je nevjerovatnih 194 centimetra. Ali niko – čak ni sam vlasnik Knickersa u zapadnoj Australiji ne zna kako je postao tako veliki.
I dok je nemoguće dati dijagnozu bez pregleda same životinje, postoje dobre šanse da je krivac hormon rasta, rekao je Min Du, profesor biologije rasta na Državnom univerzitetu u Washingtonu. Kada su ga upitali za moguće razloge zbog kojih je Knickers postao apsolutno jedinstven, Du je rekao da to može biti bilo koji razlog, "ali najvjerovatnije se to desilo zbog neke vrste mutacije, ili nečega što se desilo u hormonu rasta, ili u receptorima ovog hormona", rekao je Du.
Pravi razlog veličine Kniuckersa će biti riješen tek kad se uradi test njegove krvi.
Ova veličina holštajn-frizijske rase svakako nije normalna. Svaki drugi pripadnik rase bi bio pola, do dvije trećine Knickersove visine. Ali po knjigama, ni sam Knickers nije najveće grlo. Ta čast pripada drugom pripadniku ove vrste po imenu Belino. Bio je visok 202 centimetra, imao istu težinu i živio je u Italiji.
Iznenađujuće ali istinito, dimenzije su Knickersa spasile od mesara. Prerađivači mesa su rekli vlasniku, Jeffu Pearsonu, da je ogroman za opremu klanice. Bio bi suviše težak za mašine, a njegovi rezovi bi bili preveliki. Tako da je van specifikacije, kažu mesari.

Nakon objavljivanja vijesti iz Australije, pojavila se vijest da postoji još jedan bik u Kanadi, koji nadmašuje Knickersa. Bik po imenu Dozer sa farme Kismet Creek, u provinciji Manitoba visko je 1,95 metara. Obojici bikova su njihove dimenzije spasile život.

Knickers će ostatak svog života provesti na ranču u zapadnoj Australiji, a Dozer na farmi u Kanadi.
(express)

02.12.2018.

Bez pobjednika u meču godine


Amerikanac Deontay Wilder ostao je WBC prvak, ali nije uspio pobijediti Tysona Furyja iako ga je dvaput rušio! Fury je od 12 rundi dominirao u njih 10. Suci nisu mogli odlučiti ko je pokazao više

Deontay Wilder i Tyson Fury boksali su 12 rundi u Los Angelesu u meču godine koji je završio bez pobjednika! Wilder je ostao WBC prvak, iako je dvaput rušio Furyja, ali nije ga uspio pobijediti i obojica su ostala neporažena.
Tyson Fury je dominirao 10 rundi, plesao je u ringu i pokazao djelić magije kojom je srušio Klička, ali dvaput je pogriješio i to ga je vjerojatno koštalo pobjede.
Prvi je put, u devetoj rundi, spustio glavu i primio udarac nakon kojeg je završio na podu. Nije bio previše uzdrman i brzo se vratio u meč i nastavio dominirati, ali u 12. rundi Wilder je pokazao zašto je prvak.
Razoran udarac desnom pa kroše ljevicom i svi su mislili da je Fury 'zaspao'.
Ali irski div ne samo da je ustao, već je uzvratio i uzdrmao Wildera! Da nije bilo ta dva nokdauna, Fury bi glatko dobio sudačkom odlukom jer ovo je, veći dio meča, bila škola boksa.
Fury je bio učitelj, a Wilder učenik..
Kakva lakoća kretanja, čovjek od 206 centimetara i 116 kilograma izgledao je poletnije i brže od 20 kila lakše prvaka. Direkti, kretanja, eskivaža... Fury je držao lekciju boksa Wilderu koji mu do devete runde nije mogao ništa.
Još nevjerojatnije je što je Fury ovakvu predstavu imao tri godine nakon pobjede protiv Klička, nakon borbe protiv depresije i alkohola, droga i prežderavanja. Uzeli su mu sve pojaseve, imao je i 170 kilograma, ali vratio se boksu i pokazao da je u vrhu. Gyps King se vratio, možda i jači nego prije. Nakon ove borbe, to je sad svima jasno.
Ako ništa drugo, najmanje što svi ljubitelji boksa zaslužuju je revanš između ove dvojice.
Na kraju su suci odlučivali, jedan je bio za Wildera, drugi za Furyja, a zanimljivo, odlučivala je kartica britanskog suca Phila Edwardsa, a na njoj je pisalo 113-113!
(n24)

02.12.2018.

Panorama Pergamona
Nekada su slične panorame bile prvi masovni mediji. Prethodnici kina i virtualne stvarnosti: Panorame su u 19. vijeku publici prikazivale daleki svijet, kroz pokretne slike ogromnih dimenzija. Umjetnik Yadegar Asisi, koji živi i radi u Berlinu, tehniku nekadašnjih panorama uskladio je i perfekcionirao sa sadašnjošću.
Na njegovim monumentalnim 360 stepeni širokim ekranima, postavio je istorijske poglede iz različitih perioda istorije.
Posljednja postavka koju je Asisi uradio zajedno sa državnim muzejem je jedna grandiozna izložba pod naslovom „Pergamon“. Ova izložba posjetioce vodi u vremensko putovanje iz 129. godine nove ere. Na 104 metra dugačkom okruglom ekranu prikazuje se grad sa Akropoljem i okolinom.
Teoretičar umjetnosti Bazon Brock pun je pohvala.
„Jedna genijalna izložba, apsolutno na visini istorijskih istraživanja“, rekao je Brock.
Izložba je ograničena na 80 djela iz Antičke kolekcije u posjedu grada Berlina i multimedijalnog vizualiziranja objekata iz tog perioda. Konačni završetak radova na renoviranju muzeja planiran je za 2023. godinu, a dotle, posjetioci mogu pemostiti vrijeme posmatranjem ovih postavki.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)