spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.12.2018.

Fazlija Hebibović - Sjećanja: Bratimljenje ferijalaca, vratili se osvajači Mont Blana, avioni za Beograd i Zagreb, otvara se Fabrika računara


Nastavljajući vraćanje u prošlost i početke novinarske karijere sada već davne 1973. godine, polako od zaborava pokušavam otrgnuti događaje, koji su obilježavali to vrijeme. Pokušaću da izbjegnem one vijesti iz rubrike Crna hronika ponajviše zbog porodica, kako one ne bi ispaštale zbog onog što su činili njihovi članovi. Mada su, priznajem, neki zaslužili da se ponovo spomene što su nekad činili.

Bratimljenje ferijalaca
Održana je programsko-izborna konferencija Ferijalnog saveza Mostara, koja je konstituisana na delegatskom principu.
Na konferenciji je usvojen novi statut i akcioni program dalje aktivnosti, koji predviđa veće angažovanje članova ove organizacije. Izabrano je novo Predsjdništvo i Nadzorna komisija, a za predsjednika Predsjedništva izabran je Šefko Džiho.
Na konferenciji je donesena odluka o bratimljenju ferijalalnih orgnizacija Kragujevca, Mostara, Novog Sada i Splita, koje bi se trebalo obaviti na Kozari za Dan borca.
(24.juni 1975. godine)

Vratili se osvajači Mont Blana
Sinoć su se u Mostar vratili dvojica alpinista, članovi Planinarsko-smučarskog društva “Prenj” Dražen Pažin (33) i Hivzo Kazazić (29), koji su, zajedno sa Fransoa Vivijenom, Francuzom zaposlenom u preduzeću Soko, 4. avgusta osvojili najviši vrh Evrope – Mont Blan, visok 4.810 metara.
Pohod mostarskih planinara, koji je organizovan u čast 25. godišnjice postojanja PDS “Prenj”, trajao je 35 dana.
Pored Mont Blana, Mostarci su osvojili jioš nekoliko manjih planinskih vrhova.
(9. avgust 1975. godine)

Od 1. novembra: Avioni lete iz Mostara za Beograd i Zagreb
Mostar će od 1. novembra ponovo uspostaviti avionsku liniju sa Beogradom i Zagrebom, a psotoje realni izgledi da se otvori i linija za Dubrovnik.
Kako smo ranije pisali, još od 1. aprila mostarski aerodrom bio je zbog opravke zatvoren za saobraćaj. Tada je bilo rečeno da će avioni početi da lete 1. septembra, ali je kasnije ponovo došlo do pomjeranja, ovog puta do 1. novembra.
Po onome što su nam rekli u JAT-ovoj Poslovnici u Mostaru, avioni bi za Beograd, najvjerovatnije, letjeli ponedeljkom i petkom, za Zagreb utrokom i četvrtkom, a  za Dubrovnik četiri puta, ali se još ne zna kojim danima.
(26. avgust 1975. godine

Otvara se nova Fabrika računara
Dan oslobođenja Mostara – 14. februara, biće danas obilježen puštanjem u rad prve faze Fabrike elektronskih računskih mašina, koja će poslovati u sastavu sarajevskog UNIS-a.
U izgradnju objkekta i njegovo opremanje uloženo je 29 miliona dinara. Proizvodnja je organizovana na osnovu dugoročnne proizvodne kooperacije za zapadnonjemačkom firmom “Olimpia” i radiće se više tipova elektronskih računskih mašina. U prvoj fazi, koja se pušta danas,  godišnje će se proizvoditi 40.00 računara. Prema ugovoru o kooperaciji, dvije trećine proizvodnje biće plasirano na tržište u Zapadnoj Njemačkoj.
Ova nova organizacija, koja će djelovati kao OOUR u sastavu SOUR UNIS, već je pripremila određen bropj stručnih kadrova, koji su obučavani u pogonima kooperanta u Zapadnoj Njemačkoj. Ostali radnici, kojih će u prvoj fazi biti 110, uglavnom su prekvalifikovani, zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedila Zajednica za zapošljavanje Mostar.
(1. februar 1976. godine)

03.12.2018.

Raspored utakmica kvalifikacija za EP 2020.


Kvalifikacije za EP počinju u martu 2019. godine

UEFA je objavila raspored svih mečeva u grupi J kvalifikacija za EP.

Naša selekcija će u prvom kolu ugostiti Armeniju, a zanimljivo da će Zmajevi i u drugom kolu biti domaćini i to selekciji Grčke.
Posljednji meč kvalifikacija izabranici Roberta Prosinečkog igrat će u gostima protiv Lihtenštajna.

Raspored utakmica selekcije BiH u kvalifikacijama za Euro 2020. godine:

1.kolo: BiH – Armenija (23. 03. 2019. godine, 20,45 sati)
2. kolo: BiH – Grčka (26. 03. 2019. godine, 20,45 sati)
3. kolo: Finska – BiH (08. 06. 2019. godine, 18,00 sati)
4. kolo: Italija – BiH (11. 06. 2019. godine, 20,45 sati)
5. kolo: BiH – Lihtenštajn (05. 09. 2019. godine, 20,45 sati)
6. kolo: Armenija – BiH (08. 09. 2019. godine, 18,00 sati)
7. kolo: BiH – Finska (12. 10. 2019. godine, 18,00 sati)
8. kolo: Grčka – BiH (15. 10. 2019. godine, 20,45 sati)
9. kolo: BiH – Italija (15. 11. 2019. godine, 20,45 sati)
10. kolo: Lihtenštajn – BiH (18. 11. 2019. godine, 20,45 sati)
(BIH.ba – Reprezentacija.ba)


03.12.2018.

Svijet je čudesno mjesto: Slike dana


U Rio de Janeiru je održano svjetsko prvenstvo skejtbordera u spustu pod nazivom „Vista Rio Downhill“, a jedan od vozača je uhvaćen objektivom kamere prilikom opasnog spusta niz nizbrdicu.

Slike iz vremena požara koji su harali Kalifornijom proteklog mjeseca još uvijek pune stranice medija. Na slici je policajac Randy Law, koji se tokom požara pobrinuo za jednog konja, koji je spašen iz požarom zahvaćenog područja, kojom prilikom je život izgubilo najmanje pet osoba.

U Atini je održan 36. Atinski maraton, gdje je, prema legendi, u davna vremena, održana prva trka maratona svih vremena. U to ime, održana je svečanost otvaranja, prikazana na slici. Prema legendi, nakon pobjede nad Perzijncima, jedan trkač je iz mjesta Marathon trčao u Atinu, kako bi javio vijest o pobjedi. Nakon što je prenio vijest o pobjedi, trkač se srušio mrtav od posljedica iscrpljenosti. Prema dužini staze od Marathona do Atine određena je dužina kasnijih trka maratona.

Slika vojnika poginulog u Prvom svjetskom ratu na jednoj plaži na sjeveru Irske. Akcija „Page of the Sea“ – Stranice mora, održana u čitavoj Velikoj Britaniji, prikazuje portret vojnika urađen u pijesku, kao sjećanje na završetak Prvog svjetskog rata.

Kostur djeluje kao ironična fusnota na požarnu katasrofu u Kaliforniji. Halloween dekoracija je jedina stvar koja je preostala čitava, u požarom zahvaćenoj kući. Hiljade vatrogasaca su bile angažovane u borbi protiv požara u regionu Paradise. Grad je u potpunosti uništen.

Saobraćajni čvor u Shanghaiju prikazan iz ptičije perspektive. Gigantska raskrsnica u srcu ove metropole proteže se na pet nivoa.

Dijete iz Venecuela u izbjegličkom centru u Bogoti, glavnom gradu Klumbije. Ova zemlja je primila milion izbjeglica i migranata iz Venecuele. Svi su na putu prema SAD.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)