spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.12.2018.

Mostar 1895. godine"Hercegovina je uglavnom lijepa u svojim škrtim ljepotama. Mada se može se vjerovati da je u stanju da ubije osjetljivog čovjeka za tri mjeseca a da jakog čovjeka oslabi za godinu. Tokom paklenog ljeta samo je jedna tema razgovora među ljudima. Svugdje se možete sresti sa pitanjem –„ Imaš li groznicu?“. Tu je i podpitanje-„Ako nemaš, zašto nemaš?“, što je nerazdvojno radi slijedećeg, nijednog običnog čovjeka neće zaobići barem jedna pošast u mjesecu julu. Čak i zimi užasni sjeverni vjetar, taj neobuzdani surovi ledeni udar, ubire svoje žrtve i urliče preko njihovih grobova.“

Dio članka iz engleskih novina "THE ILLUSTRATED LONDON NEWS", 16.02.1895...

(Armin Džabirov/cidom)
06.12.2018.

Odakle sve dolazi kupus


Naravno, ovo pitanje se odnosi na glavice kupusa koje dolaze u brojne samoposluge diskontnih mreža u svijetu.
Farmer u žutoj majici upravo prska, nekim zaštitnim sredstvom, glavice kupusa u rastu, tokom njegove smjene u polju sa povrćem.
U Bangladeshu, odakle i potiče slika u prilogu, površine sa povrćem se i dalje obrađuju ručno, iako glavati kupus na slici, u okrugu Bogra na sjeveru zemlje, izgleda kao da je sa najvećom preciznošću zasađen nekom mašinom. Najveći broj poljoprivrednih površina nalazi se u posjedu lokalne elite. Oko 70 posto seljaka nema vlastitu zemlju. A ako je iznajme, onda im kirija odnese između trećine i polovine berbe.
(stern)
(NovaSloboda.ba)