spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.12.2018.

Glas srednjoškolke: Kratkometražni film „Šta ćeš učiniti da ostanem?“


Odlazak iz Bosne. Toliko spominjana i nažalost aktuelna rečenica u mislima mladih, sasvim priznata i u mislima starijih. Država nema rješenje, ne traži ga, jer oni koji su odgovorni za unaprjeđenje naše države, unapređuju samo sebe.
Link filma: https://youtu.be/A9ayQtAlSK0
„Ja sam nekada razmišljala, kako ljudi mogu otići, zašto odlaze iz ovako lijepe zemlje? Zar se ne može naći jedan dobar razlog pored svih ovih negativnosti? Onda sam shvatila da čovjeku jednostavno ponestane opcija“, dio je iz kratkometražnog filma, koji i u svom nazivu nosi pitanje „Šta ćeš učiniti da ostanem?“.
U filmu se postavlja i pitanje da li pojedinac može napraviti promjenu u ovom društvu i sistemu. Kažu, ipak, da od pojedinca sve kreće. Izađi na izbore i glasaj, napravi promjenu. No tačno tu počinje i završava promjena tog pojedinca.
Kratki film potpisuju Aida Mujčin i Nedžad Spahalić, članovi Školskog kanala, koji za cilj ima izboriti bolju i pravedniju poziciju za mlade.
BiH je preživjela sve i svakog što joj je stao na put, ali hoće li ta snažna Bosna i Hercegovina preživjeti odlazak svoje djece?
(NovaSloboda.ba)
16.12.2018.

Najbolji filmovi godine

Renomirani Američki filmski institut (AFI) objavio je listu deset najboljih filmova iz 2018. godine. Godišnji izbor filmskih stručnjaka i kritičara važi kao predznak za dodjelu Oscara. Uobičajeno je da se nekoliko filmova sa ove liste nađe među kandidatima za Ocarta, posebno u kategoriji „Najbolji film“.
Evo prvih deset sa liste AFI.

Muzička romansa „A Star is Born“ sa Bradley Cooperom i Lady Gaga u glavnim ulogama je po AFI najvrući kandidat za jednog od priželjkivanih zlatnih dječaka.

Takođe i akcioni film  o Marwelovom junaku „Black Panther“, kojeg igra Chadwick Boseman, stoji na listi najboljih filmskog instituta.

Takođe, i filmska biografija „Green Book“ sa Mahershala Ali i Viggo Mortensonom u glavnim ulogama stoji na toj listi.

Horor triler „A quiet Place“ lovio je gledaoce još u aprilu i tiho se smjesto na listu instituta. Na slici Emily Blunt sa kćerkom iz filma, Milicent Simmondis.

Za Emily Blunt je 2018. godina bila veoma uspješna. Njena dva filma se nalaze na listi AFI. U muzičkom filmu „Marry Poppins Returns“ preuzela je ulogu ikone dadilje.

Film Spike Leeja „BlackkKlansmann“ u kome glume John David Washington i Adam Driver je, takođe, vrući kandidat za Oskara.

A i komedija „Eight Grade“ sa Elsie Fisher je uspjela doći na pomenutu listu.

Drama pod nazivom „If Beale Street Could Talk“ nalazi se među kandidatima za Oskara. Na slici Stephan James i Kiki Layne.

Takođe je bilo dramatično i u filmu „The Favourite – Intrigue and lunacy“. To je istorijski film o životu kraljice Anne. Glavne uloge Rachel Weisz, Olivia Colman i Emma Stone, na slici.

Triler „First Reformed“, sa Ethan Hawkeom i Amandom Seyfried nalazi se na listi filmskog instituita.

Odabranim filmskim stvaraocima biće ukazana čast 4. januara u Los Angelesu, a Oscar gala će se održati krajem februara.
(web)
(NovaSloboda.ba)

(spagos)
16.12.2018.

Svijet je čudesno mjesto– Slike dana


Izgorjeli automobili se uklanjaju sa parkinga u Liverpoolu. Time će konačno biti omogućen početak sa radova na obnovi višespratnog parkinga „Liverpool Waterfront“, koji je u potpunosti izgorio za Novu godinu 2017.

Jedna indijska djevojčica u tački plesa na užetu, tokom svečanosti u povodu sajma kamila u Pushkaru u zapadnom dijelu Indije.

U Bangkoku je održana trka 300 parova u vjenčanicama, pod nazivom EAZY Running of the Brides contest“. Pobjednica je dobila vrlo privlačnu nagraduu iznosu, preračunato, oko 50 hiljada eura.

Na petoj Puma Hanibal trci u  Libanu, jedan učesnik puže kroz korito npuno blata. Šest kilometara duga staza, puna sličnih prepreka, na kojoj je učestvovalo više od 800 učesnika iz više zemalja, bila je organizovana od strane Generalne direkcije za bezbjednost Libana.

Posjetioci se dive svjetlosnim instalacijama na „Luzotopia“ najvećem festivalu Božićnog svjetla Latinske Amerike. Prostor u kome se održavao festival bio je dug preko tri kilometra, oko malog jezera u Monterreyu.

Žene iz El Salvadora učestvovale su u protestima povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pokazujući slike svojih najbližih, koje su bile žrtve nasilja.

Jedna tradicija u Bijeloj kući: Božićna dekoracija 2018. sa temom „Američka blaga“ bila je izabrana lično od prve dame lady Melanie Trump. Međutim, svi nisu baš uživali u izabranoj dekoraciji. Naročito su krvavo-crvene jelke pobrale mnogo diskusije na internetu.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)