spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.12.2018.

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Hendek
Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na Hendek iz 1900. i 2014. godine.
Riječ hendek na turskom jeziku ima značenje rov, iskop, rupa. U turskoj postoji i grad po imenu Hendek, a nalazi se otprilike na pola puta između Istanbula i Ankare.
Hendek u Mostaru u stvari označava najnižu kotu ispred samog Staroga mosta, u koju se sa Titove ulice stepenicama silazi u Potkujundžiluk, a to je dio starog grada koji se nalazi između Kujundžiluka i Starog mosta. Nekada se na mjestu današnjih stepenica nalazio pješčani put, kojim se sa brežuljka, koji na turskom jeziku ima značenje tepe, a pod mostarski je označavao Veliku tepu, ili na visokom brežuljku. Pored Velike tepe, u tome dijelu grada nalazila se, a i danas se nalazi, ulica koje se zove Mala tepa, a oba lokaliteta potiču još od osmanskih vremena.
Prema tome, sasvim je jasno značenje Hendeka u Mostaru, jer se s Glavne ulice stepenicama silazi u rov, iskopinu, rupu, što za one koji gledaju s Glavne ulice tako i izgleda.
Velika tepa je zauzimala prostor nekadašnje Ćejvan Ćehajine mahale i to je mjesto na Glavnoj ulici ispred današnjeg muzeja i Ćejvan Ćehajine džamije, onaj dio s koga se spuštaju stepenice prema Starom mostu.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara
(NovaSloboda.ba)
19.12.2018.

Zaustavljeni momenti – Slike dana


Djeca prolaze kroz „Katedralu svjetlosti“, koja je postavljena u okviru svečanosti svijetla u Kew Gardenu u Londonu. Svjetlosne i zvučne instalacije se mogu pogledati sve do kraja januara slijedeće godine.

„Gilets Juanes“ – Žuti prsluci tokom protesta širom Francuske blokirali su most u Bordou. Posvuda, širom zemlje demonstranti su zauzeli trgove, mostove i ulaze na autoputeve. Razlog za proteste je bio porast cijena goriva u Francuskoj, koja je na snazi već mjesecima.

Jedna od mnogobrojnih slika sa rijeke Rajne u Njemačkoj u protelom periodu. Jedan izletnički brod plovi rijekom veoma niskog vodostaja u blizini mjesta Rudesheim u Hessenu. Stalno niski nivo vode na rijekama u Njemačkoj izazvao je brojne probleme u transportu.

Na jednoj strani suša, a na drugoj zimski ambijent. Prodor hladnog talasa sa istoka okovao je ledom jedan automobil, i izazvao zimske pejsaže pokrajinama Sachsen i Sachsen-Anhalt u Njemačkoj.

Arheolozima je pošlo za rukom da u arheološkoj zoni Pompeja otkriju fresku „Leda e il cigno“, Leda i labud.

Jedna poetska fotografija iz Indije ima jednu ozbiljnu pozadinu. Magla je nastala od izduvnih gasova automobila i gradilišta, kao i smrad od izgorenih poljskih plodova. Svake godine u jesen sličan debeli sloj smoga obavije čitav New Delhi.

Nekoliko impala istražuju gradilište novog autoputa koji prolazi kroz Nacionalni park Nairobi u Keniji. Nova trasa autoputa povezivaće Nairobi i Mmbasu.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)