spagosmail

Dobrodošli na moj blog


29.12.2018.

Film "Leptir" iz 1973. remake 2017.Leptir 2017.


Papillon 1973.

Na osnovu bestsellerskih autobiografskih knjiga Papillon i Banco, film prati epsku priču o Henriju "Papillonu" Charrièreu (Steve McQueen... ne, pardon... Charlie Hunnam), obijaču sefova iz pariškog podzemlja koji bude krivo optužen za ubistvo i osuđen na doživotnu kaznu u zloglasnoj kaznenoj koloniji na Devil's Islandu. Odlučan da ponovno vrati svoju slobodu, Papillon skuje nevjerovatan savez s krivotvoriteljem Louisom Degaom kojeg glumi Dustin Hoffman... opet pardon... Rami Malek, koji u zamjenu za zaštitu, pristaje financirati Papillonov bijeg.
Redatelj je Michael Noer, a scenarist je Aaron Guzikoswski (Zatočene). Izvorni Leptir objavljen je 1973. godine i režirao ga je Franklin J. Schaffner po autobiografiji Henrija Charrierea iz 1970.
Naslov, francuska riječ za leptir, odnosi se na Charriereovu tetovažu, po kojoj je dobio nadimak.
Film "Leptir" je tokom 2016. sniman u Srbiji, Crnoj Gori i na Malti, a njemu igraju i popularni glumci s ovih prostora Nina Seničar, Goran Navojec, Dragan Mićanović i Olja Hrustić.
(fim)

29.12.2018.

Pažnja: Najgori prenosnici bakterija u svakodnevnom životu


Ko zna gdje se sve sakrivaju opasni virusi ni bakterije, iz kuće bi trebao izlaziti samo sa rukavicama na rukama. Na kojim mjestima se sakrivaju naročito odvratne bakterije i virusi? Jedan pogled u galeriju u prilogu.

Ne mora se ići samo u javni toalet da bi se stupilo u kontakt sa uzročnicima raznih bolesti. Ponekad je dovoljan i rad u kancelariji: Promjenjiva radna mjesta olakšavaju svakodnevni rad u birou, ali je to, istovremeno, opasno po zdravlje. Posebno tu spadaju tastature kompjutera, koje su pravi magnet za bakterije. Kao pomoć služi svakodnevna dezinfekcija, ili vlastita tastatura.

Sljedeća opasna tačka, posebno u kancelariji, su telefonska slušalica i mobiteli. Nije ni čudo, pošto se kod korištenja s njima dolazi u neposredni kontakt, a ti uređaji rijetko, ili nikad, ne bivaju dezinfikovani.

Sljedeći izvor bakterija su slušalice. Ušna mast i znoj su odlični prenosnici bakterija. Dakle, pravilo: Što dalje od slušalica, pa makar i od najboljih kolega i prijatelja.

Jedna studija Univerziteta  Arizona o bakterijama u biroima otkrila je da čak 20 posto testiranih šoljica za kafu i čaša sadrže fekalne klice. Zato je vrlo važno da se čaše pravilno operu u mašinama za posuđe, da se tamo i osuše, kako omiljena šoljica za kafu ne bi postala mali neprijatelj.

Ali, mikrobi i bakterije ne vrebaju samo u kancelariji. Na putu do tamo dolazi se vrlo brzo sa njima u kontakt. Šteka na vratima, držač na ogradi stepeništa, sasvim su dovoljni za uspostavu kontakta.
Svudje gdje se nalazi puno ljudi, klima uređaji i uski prostori, sve su to omiljena mjesta za bakterije. Najbolje je, ako je moguće, ne držati se za držače u autobusima, tramvajima, ili u vozu, nego potražiti neko slobodno sjedište.

Ko još razmišlja o iznajmljenim automobilima, ili dijeljenju automobila sa najbližim, kod tako velikog broja bakterija u javnom prevozu. Ali, volani u vozilima su istinska legla za bakterije. Prema studiji Univerziteta Queen Mary u Londonu, volani automobila sadrže devet puta više bakterija nego sjedišta javnih toaleta. Stoga, najbolje je poći vlastitim biciklom, ili jednostavno pješke…

Najbolje oružje protiv bolesti je kretanje. Ali, pažnja: U fitnes studijima, na spravama za trening vrebaju mnogi izazivači bolesti. Dezinfekcija je alfa i omega. Najbolje je sam očistiti spravu prije upotrebe.

Međutim, ne samo u fitnes sudiju, nego i na sportskim kursevima nalazi se mnoštvo virusa i bakterija, kao na primjer, na tuđoj prostirci za yogu. Da bi se izbjegla infekcija, isplati se kupiti vlasititu prostirku.

Svejedno, radi li se o automatu za novac, parking ili za kartu, velika količina bakterija nalazi se na dugmadima za posluživanje. Takvi uređaji su svakodnevno u dodiru sa velikim brojem ljudi.

Što se tiče dugmadi, liftovi su veliki prenosnici bakterija. Ne samo radi dugmadi, nego i zbog vazduha u uskom prostoru, mnoštva ljudi koji ih cjelodnevno koriste, loše ventilacije. I zato, veoma je lijepo kad vas u liftu neko upita: Do koga sprata, i pritisne dugmne umjesto vas.
Pa, nazdravlje i pripazite se.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)