spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.01.2019.

Ryoyu Kobayashi slavio i u Garmisch-Partenkirchenu
Na novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice Ryoyu Kobayashi je slavio i u Garmisch - Partenkirchenu.
Nakon trijumfa u Oberstdorfu sjajni Japanac je slavio i u Garmischu i na taj način povećao prednost u poretku turneje.
Kobayashi je slavio skokovima od 136,5 i 133 metra, što je bilo dovoljno za 266,6 bodova, samo 1,9 više od drugoplasiranog Markusa Eisenbichlera (138 i 135 metara). Treće mjesto zauzeo je Dawid Kubacki.
U poretku Novogodišnje turneje Kobayashi vodi sa 548,9 bodova, drugi je Eisenbichler (546,6), a treći je Kubacki (526,0).
Naredna stanica je Innsbruck upetak, a potom u nedelju slijedi posljednje takmičenje u Bischofshofenu.
(sport)

01.01.2019.

Taj čudesni svijet - Slike dana


Plesači na probi za predstavu „Trovatiara“ u pozorištu Yoyce u New Yorku. Plesna grupa „Les Ballets Trockadera de Monte Carlo“ je jedna čisto muška baletska grupa, koja parodira konvencije klasičnog baleta.

Skulptura umjetnika James Colomina stoji ispred policajaca u Toulouse u Francuskoj. Oni su tu stigli da nadziru demonstracije učenika i nastavnika protiv reformi školskog sistema u Francuskoj.

Na proslavi 60. godišnjice osnivanja autonomne oblasti Guangxi u Kini, plesači pokazuju svoje sposobnosti. Ova pokrajina se nalazi na granici sa Vijetnamom i predstavlja turističku atrakciju zbog živopisnih sela, kraških predjela i pirinčanih terasa.

Oko 1.000 ljudi obučenih kao Deda mrazevi učestvovali su u tradicionalnij trci, koja se organizuje u Postdamu u Njemačkoj. Oni po kategorijama moraju savladati staze duge između 2,5 i 10 kilometara.

Dario Benedeto, igrač Boca Juniorsa, napravio je grimasu iza leđa igrača Gonzalo Montiela igrača River Plate. Nakon prepirki i sporova koji su trajale sedmicama, ružnih incidenata među navijačima, te pravnih sporova, finale Copa Libertadores je na kraju odigrano u Madridu, a pobjednik je bila ekipa River Plate.

Chang e-4 je lansiran u Xichang Satelitskom centru u jugozapadnoj Kini. Sonda bi trebala da se spusti na tamnu stranu Mjseca i da tamo istražuje tlo i stijene.

Iznad brda Kirkjufell na Islandu bila je vidljiva polarna svjetlost. Brdo visoko 463 metra nalazi se na zapadnoj strani ovog ostrva i poznato je po spektakularnim pejsažima i polarnoj svjetlosti. Ovo brdo se ponekad korišteno za filmske kulise u filmovima „Game of Thrones“.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)
01.01.2019.

Prvog jutra NG...


...buđenje, mahmuranje, glava ko rondo, bečki koncert, šetnja do na partizansko, na čisti zrak, onda skokovi iz garmisch-partenkirchena, pa sarma, pa sahatak dospavati...a uvečer, sve ponoviti, još jednom...nekad bilo...danas: mahmurluk ne, šetnja da, partizansko daleko, sarma ne, sve ono što je čovjek volio...ne...a večeras: isto kao i sinoć, ali kao nekad...ne... 

Šta je tu je. Idemo dalje...

(prenešeno sa ovog bloga, objavljeno 01.01.2014, sve isto)

(spagos)