spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.01.2019.

Kobayashi slavio i u InsbruckuJapanski skakač Ryoyu Kobayashi (22) pobijedio je i u Insbruku, na trećem takmičenju turneje "Četiri skakonice", koje se tradicionalno održavaju u na početku svake godine
Kobayashi je tako nanizao i treći trijumf od početka godine i blizu je da dostigne najveći uspeh u karijeri. 
Ukoliko kompletira sve četiri skakaonice, pridružiće se dvojici skakača kojima je to do sada pošlo za rukom, Swenu Hannawaldu 2001/2002 godine i Kamilu Stochu 2017/2018 godine, a već sada se već se je pridružio skupini skakača koji su na ovoj turneji do sada postigli po 3 pobjede.
Japanac je slavio skokovima od 136,5 metara i 131, što mu je donijelo ukupno 267 bodova, a u ukupnom poretku ima 815,9 bodova, čak 46 više od drugoplasiranog Markusa Eisenbichlera.
Naredno takmičenje na programu je u 5. i 6. januara u Bishofshofenu.
(sport)

04.01.2019.

Svijet i u svijetu svašta – Slike dana


Skoro da smo navikli na ovakve slike iz mjesta Shenyang u Kini, u ovo doba godine. Na dronskoj slici se vidi jedan čovjek kako pliva u zaleđenom jezeru, dok je vanjska temperetura iznosila minus 20 stepeni.

Finale južnoamerilkog fudbalskog Kupa Libertadores odigrano je na stadionu Santiago Bernabeu u Madridu. Nakon nereda u Argentini, odigravanje revanš utakmice finala Superklasika između River Plate i Boca Juniors je premješteno u Madrid u Španiji. Na kraju su navijači River Plate slavili zajedno sa njihovim ljubimcima.

U Wellingtonu, Australija, Irena O'Shea je u svojoj 102. godini izvela skok padobranom sa visine od 4300 metara. Ovim skokom, postala je najstarija skakačica padobranom na svijetu. Svoj prvi skok je, inače, izvela na svoj 100. rođendan. Što kažu, nikad nije kasno!

U Yichunu (Kina), takmičari u jedenju chili paprika sjede u jednom vrućem izvoru. Kako je zabilježeno, pobijedila je takmičarka koja je za minut pojela 20 komada ovih prilično ljutih papričica.

U Alahabadu u Indiji, umjetnici su oslikali stubove mosta Shastri, ispod koga protiče rijeka Ganges. Ovo je bio dio akcije “Paint My City”, Oslikaj moj grad, koja je organizovana povodom Kumbh Mela svečanosti u ovom gradu.

U Parizu su bile demonstracije “Žutih prsluka ispred Trijumfalne kapije. Na vrhuncu demonstracija, policija je upotrijebila suzavac i vodene topove. Prema navodima policije uhapšeno je oko 600 demnstranata,  500 ih je zadržano u pritvoru. Policija se ulicama kretala u oklopnim vozilima.

A u Münchenu, Bayern, štrajk na željeznici. Na slici se vide zadnja crvena svjetla tri ICE voza, koji stoje na šinama iza crvenih svjetala na signalima, na centralnoj stanici u ovom gradu. Njemačke željeznice su zbog štrajka obustavile saobraćaj vozova u čitavoj državi. Putnici su uzalud čekali da vozovi krenu. Sindikati željezničara (EVG) su nakon prekinutih pregovora oko tarifnog pravilnika pozvali na štrajk upozorenja na području čitave države.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)