spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.01.2019.

Odlaze legende: Preminuo Dragoslav Šekularac, najbolji dribler jugoslavenskog nogometa


Nekadašnji jugoslovenski nogometni reprezentativac Dragoslav Šekularac preminuo je danas u 81. godini.
Čovjek koji se s loptom mogao uraditi gotovo sve spadao je u red nezaboravnih i posebnih igrača s ovih prostora, a posebno su ga poštovali u njegovom klubu Crvenoj zvezdi.
Prvi nastup u crveno-bijelom dresu zabilježio je već sa 16 godina, a godinu dana kasnije je zaigrao i u reprezentaciji, što samo govori o njegovom talentu.
Popularni Šeki je s loptom mogao sve i mnogo više nego što su to drugi mogli.
Za beogradsku ekipu je od 1955. do 1969. godine nastupao 460 puta i postigao 159 golova, osvojio sedam titula i pet kupova.
U dresu reprezentacije je odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova.
Po završetku igračke karijere bio je i trener, a navijači će ga zauvijek pamtiti kao jednog od najvećih driblera svih vremena s naših prostora.

U galeriji nekoliko slika reprezentacije Jugoslavije, iz vremena kad su Šekularac i Mujić nastupalki zajedno:
Šekulrac drugi s desna, Mujić kapiten, prvi s lijeva

Šekularac dole, drugi s desna, Mujić, prvi s lijeva kapitenNa slici Olimpijska reprezentacija Jugoslavije
stoje: Tomislav Crnković, Milutin Šoškić, Branko Zebec, Bora Kostić, Fahrudin Jusufi, Dragoslav Šekularac; dok čuče – Vladimir Durković, Ante Žanetić, Muhamed Mujić, Milan Galić i Željko Perušić.


U gornjem redu stoje s lijeva : Dražen Jerković, Milutin Šoškić, Vlatko Marković, Vladimir Durković, Vladica Popović, Fahrudin Jusufi, čuče Željko Matuš, Muhamed Mujić, Milan Galić, Dragoslav Šekularac i Josip Skoblar.
(spagos)


05.01.2019.

Doživjeti stotu - Ikigai


Zamislite da možete produžiti životni vijek čineći isključivo stvari koje vas čine sretnima.


Ova atraktivna teorija sasvim je moguća, a ima, vjerovali ili ne, i znanstvenu potvrdu. Japansko selo Ogimi na ostrvu Okinawa prozvano je "selom dugovječnosti" jer njegovi stanovnici redovno "prešišaju" stotu. Njihov znatno dulji životni vijek, barem u odnosu na zemlje zapadnoga svijeta, nije uslovljen isključivo gimnastikom i kuhanim zeljem. Postoji još jedan element u jednačini, koji je lako zaboraviti...
Stanovnici Okinawe, njih otprilike 3000, poznati su po svojemu usporenom tempu, žive s pogledom na okean, često se druže unutar zajednice, smiju i šale neprestano... Većina stanovnika ima svoj vrt s povrćem kojeg, dakako, i konzumiraju.
Kao posljedicu ovakvog načina života imamo selo puno nasmijanih ljudi koji će vrlo vjerojatno poživjeti do "stote", uz to tokom života imaju mnogo manje hroničnih bolesti, gotovo da ne znaju za rak i bolesti srca, a stepen demencije kod penzionera je zanemariv i ispod svjetskog prosjeka, piše CNN.
Mnoge su knjige napisane o ovom dugovječnom selu, mnogo je znanstvenika istraživalo njihovu posebnost koja je toliko željena među stanovnicima ostatka svijeta. I svako od tih istraživanja naglašava važnost "ikigaija".


Ikigai je japanska filozofija čija nas premisa vraća na početak teksta. Ako ćemo ovu riječ najjednostavnije prevesti, ona bi značila "sreća proizišla iz zaposlenosti aktivnostima koje nekome donose smisao i zadovoljstvo".
Ukratko, bavljenje hobijima koji donose sreću, ispunjenje.
Znanstvenici kažu i ovo: dugovječnost je najverojatnije kombinacija niza faktora poput načina prehrane, tjelovježbe, druženja s prijateljima i obitelji. Radi se o stanovnicima koji ne posjeduju mnogo materijalnih dobara, provode većinu svojega vremena na svježemu zraku, aktivni su, spavaju dovoljno i jedu zdravo i lagano.
Koncept ikigaija postaje tako sinonim za životnu strast, smisao, ono što vas pokreće. Ako se sve gore navedeno pomiješa i pročisti negativnih utjecaja, ostaje ikigai.
Kako pronaći svoj ikigai?
Najjednostavniji sklop pitanja koja vam mogu pomoći pronaći svoj ikigai su: "Što volite raditi?", "U čemu ste dobri?", "Za što vas od toga mogu platiti?", "Što od navedenoga treba svijetu?". Kada pronađete nešto što "upada" u sve četiri kategorije i odgovara na sva pitanja, pronašli ste svoj ikigai.
Drugim riječima, ponađete li posao koji volite raditi (za njega vas, dakako, i plaćaju), a uz to se ne zamarate materijalnim ušteđevinama, već provodite vrijeme s prijateljima i u aktivnostima, znatno biste mogli produljiti svoj životni vijek. Naravno, trebalo bi uključiti i "fizičke" faktore poput tjelovježbe i prehrane.
No je li to uopće moguće u užurbanom tempu i uz način života na koji smo navikli?
Ikigai je toliko individualan pojam da je vrlo moguće dati potvrdan odgovor i na ovo pitanje. To može biti sklonost druženju s prijateljima, kuhanje, pisanje, pomaganje susjedima, slikanje u prirodi...
Kada su upitali stanovnike sela Ogimi u Japanu o njihovim individualnim ikigaijima, odgovori su bili dosta specifični.
"Sadim svoje povrće i kuham ga", "Proizvodim stvari od pruća", "Družim se s prijateljima", rekli su umirovljenici ovoga mjesta.
A svi oni poručuju isto. Treba pronaći ikigai, sreću, u malim stvarima. Najvažnije od svega, ne tražite krivca što niste pronašli ikigai u drugima, u okolišu. Na vama je da pronađete ono što vas čini sretnima. Jednom kad to uspijete, mogli biste se i približiti "stotoj"...
(mostarskibehar)


05.01.2019.

Spektakl meteora u decembru


Pogledom prostim okom na jedan padajući meteor nije vidljivo, ali pogled putem kamere, otkriva pravi spektakl. Boje meteora nastaju kada se nebesko tijelo raspada i pri tome oslobađa jone.
Magnezijum poklanja plavo zelene iskre, kalcijum svijetli ljubičasto, nikal svijetlo zeleno. Tragovi meteora iz staze Geminda očaravaju nas po nekoliko minuta pri vedrom noćnom nebu u decembru.
Pri tome, sam metor izgori u vremenu od nekoliko sekundi.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)