spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.01.2019.

Kobayashi pobijedio i u Bischofshofenu...


...i tako se se upisao u knjigu istorije Turneje Četiri skakaonice!

Kralj skijaških skokova Ryoyu Kobayashi (22) pobijedio je i u Bischofshofenu.
Japanac, koji je prije toga već pobijedio u Oberstdorfu, Garmisch Partenkirchenu i Insbrucku, osvojio je legendarni „Grand Slam“. Prije njega u 67 godina istorije Turneje to je pošlo za rukom Nijemcu Svenu Hannawaldu (2001/2002) i Poljaku Kamilu Stochu (2017/2018).
Kobayashi je u Bischofshofenu pobijedio ispred Dawida Kubackog (Poljska) i Stefana Krafta (Austrija).
Sven Hannawald je priznao: „Na neki način, tokom Turneje, postao sam njegov navijač“.

Sniježni haos u Bischofshofenu prijetio je da se skokovi potpuno otkažu, što se nije desilo ni jednom u 67 godina Turneje.
(sport)
06.01.2019.

Kako smo odrastali


1. Možda vam je čudno ali svi mi, rođeni između 1950. i 1980. godine, smo rođeni normalni, iako su naše majke radile do posljednjeg momenta pred porođaj, pušile. jele konzerviranu hranu, nikada nisu radile test na dijabetes…
2. Kao djeca vozili smo bicikle (jedno biciklo vozila sva djeca iz ulice, nije ima svako svoje) bez kaciga i niko se nije povredio.
3. U autu su nas vozili bez sigurnosnog pojaseva i vazdušnih jastuka.
4. Svi smo pili iz iste flaše Pepsi i Koktu i niko se nikada nije razbolio.
5. Vodu smo pili kod komšije iz šlaufa za zalijevanje bašte a ne iz plastičnih flašica kupljenih u automatu i niko nije umro od toga.
6. Jeli smo bijeli domaći hleb, namazan džemom, mliječne sladolede, masne stvari, pili sokove pune šećera, ali niko nije bio debeo jer smo se stalno kretali, igrali se, skakali i to zamislite napolju, na ulici…


7. Iz kuće smo izlazili ujutro i igrali se po cio dan “kaubojaca i indijanaca”, između dvije vatre, žmire, preskakali lastiku i nismo nikad bili umorni, nikad nam niko od drugara nije bio dosadan i nismo pravili razlike među sobom. Ko god je došao da se igra svi bi mu se radovali. Uvjek je bilo, što nas je više, to je bolje.
8. Uveče kada se upali ulična rasvjeta bi bilo plakanja kada nas roditelji zovu da uđemo u kuću.
9. Nismo imali mobilne telefone a često roditelji nisu mogli da nas nađu ako se spustimo koju ulicu niže, ali nisu zvali policiju, jer tada niko nije otimao djecu.
10. Kada odemo negdje a ne javimo se roditeljima slijedio je koji šamar od majke ili oca ili par pljuski po guzici, ali nije bilo porodičnog nasilja već je to bila pouzdana vaspitna metoda da ti više nikad ne pane na pamet da ponoviš istu grešku.


11. Mi nismo imali imaginarne prijatelje, naši prijatelji su bili pravi i nismo ih dodavali nego sticali!
12. U autobusu na ekskurziji pjevane su pjesme, svirala se gitara i harmonika, bila je opšta galama i žamor jer mi smo zamislite razgovarali, smijali se, djelili čips i sendviče i nemamo slike jer se nismo slikali – mi smo stvarali sećanja i to niko ne može da nam izbriše.
13. Nismo imali problema sa koncentracijom na času, niko nije vođen kod psihologa, nisu nam davali tablete protiv hiperaktivnosti.
14. Nismo imali problema sa komunikacijom iako nismo imali internet, kompjuter, mobilni telefon; pričali smo međusobno svi u glas i odlično smo se razumeli ponekad i pogledima. Mi smo se družili.
15. Išli smo u školu pješke, po kiši i snijegu, grudali se, pravili tvrđave od snijega, skakali po lokvama i blatu i niko nikada nije bio bolestan.
16. Brali smo trešnje, zelene kajsije, komšijske lale i ruže, padali sa drveća, lomili tuđe prozore loptom, gađali se praćkom i iako je bio po neki polomljen zub, ogrebano koljeno ili posjekotina nikada niko nije tužen niti je išao na sud zbog toga.
17. Mnogo smo čitali stripove baš zato što su nam branili. Tako smo mnogo toga naučili jer filmove nismo gledali – Imali smo samo dva kanala. Nismo imali kablovsku, satelitsku, video rekorder ni DVD, ali smo imali maštu da od stripa razvijemo film u glavi.


Naime, posljednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji svijeta. Naše generacije su dale najbolje pronalazače i naučnike do danas.
Imali smo slobodu, pravo na greške, uspeh i odgovornost. I naučili smo da živimo sa tim!
Ako pripadate nekoj od ovih generacija sigurno se sa sjetom sada sjećate svih tih divnih trenutaka odrastanja, zdravog i srećnog odrastanja!
(zanimljivosti)

06.01.2019.

Iz svijeta: Na Kubi internet za sve


Sa uzbuđenjem ljudi gledaju u svoje mobitele: Kuba je prethodnih dana, kao jedna od posljednjih zemalja na svijetu, uvela mobilni pristup internetu. Da li je vlada konačno stekla povjerenje u svoj vlastiti narod?  Prije bi se reklo da je pritisak javnosti bio prevelik.
Svaki predstavnik vladajuće stranke čuo je i u krugu vlastite porodice: Želimo internet na našim mobitelima. Do sada je to bilo moguće samo na oko 800 hotspotova. Sada se 3G mreža proširila po gradovima.
Internet bez cenzure? Uglavnom. Samo je jedan američki provajder blokiran. Ali je omogućen pristup svim ostalim medijima i blogovima, pogotovo onima koji su se kritički odnosili prema režimu na Kubi. To je, ipak, revolucionarno za zemlju, koja je do sada sve radila da spriječi kritičko izvještavanje.
A da li svaki Kubanac može priuštiti pristup internetu? Pretplata je 4 dolara za mjesec, što je skoro dobra plata na ovom ostrvu. Međutim, Kubanci su poznati po improvizacijama. Oni će i ovdje naći svoje puteve, kako bi posvuda dobili pristup internetu.
Prvi utisci: Razočarani su sporošću mreže.
(stern)


(NovaSloboda.ba)