spagosmail

Dobrodošli na moj blog


09.01.2019.

Štrajk učenika – Aberdeen herald, 18.8.1914. godine


U časopisu Aberdin Herald od 18. avgusta 1914. godine objavljen je sljedeći tekst:
“Podsjećamo, štrajk učenika počeo je kad se jedan profesor u državnoj školi u Mostaru, Hercegovina, izrazio negativno o Srbima. Učenici u njegovu razredu su se usprotivili i zatražili od njega da povuče izjavu. On je odbio. Nakon toga su ga učenici prilično grubo izbacili iz razreda. Tih pedeset srpskih učenika su započeli štrajk.
Oni su samo učenici srednje škole, dječaci između šesnaest i devetnaest godina starosti. Odbili su se vratiti u klupe dok se profesor ne otpusti. Nakon toga su njih ispisali iz škole, a učenici su širom Hercegovine i Bosne započeli štrajk u znak solidarnosti. Vlada je poslala trupe i časnike kako bi povratili red. Međutim, učenici su se odbili predati. Tako je sada stanje na mrtvoj tačci i to pred samo izbijanje pravoga rata.
„Ništa više ne može izazvati bijes i revolt kod bosanskohercegovačkog naroda nego dovođenje austrougarskih trupa na granicu i obavljanje vojnih manevara duž srpske granice. Oni su Srbi, pripadnici istog naroda.”
(Prevod: Tibor Vrančić)
Gimnazija u Mostaru ima bogatu tradiciju pobuna i štrajkova đaka i to ne samo srpskih, već i hrvatskih i muslimanskih, protiv svih vrsta nametanja novih ideologija i novih „vladara.”
Tako je i za vrijeme aneksione krize iz 1908. godine došlo do neraspoloženja i svojevrsne pobune učenika, posebice srpskih. Dio gimnazijalaca je uoči proslave šezdesetog rođendana cara Franje Josipa izvrgla ruglu najokićeniju radnju Henrika Jekela u ulici Franje Josipa (Korzo). U analima gimnazije bilježi se i pobuna đaka prilikom slavljenja austrougarske aneksije, kada je proaustrijski nastrojen razredni starješina objašnjavao značaj toga događaja i zahtijevao da cijeli razred kliče caru, na što je reagiralo samo par „kuferaša” (sinova austrijskih doseljenika – kako su ih pogrdno nazivali), dok je cijeli razred kao po dogovoru ostao tih.
Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
09.01.2019.

Mostar u snježnom ruhu

(Nova Sloboda)

(Perica)

(Mirso)
(Denis)
(Azo)
(Denis)
(Denis)


(Fotografije: Nova Sloboda, facebook)

Mostar je jutros osvanuo pod snijegom, koji je sinoć počeo padati.
Zabijelila su se brda oko Mostara, po ulicama je manje snijega, ali je velika bljuzgavica.
Ispred Muzičke škole je pravi lomivrat, pa su pješaci prisljeni da idu kolovozom.
Na stolu ispred jednog kafića na početku Carine osvanuo je Snješko Bijelić.
(NovaSloboda.ba)
09.01.2019.

U kinima: Ben se vratioNeočekivano, uoči saamog Božića 19. godišnji Ben, koga glumi Lucas Hedge, stoji pred vratima kuće svoje porodice. Niko nije očekivao da će Ben, koji se nalazi na odvikavanju od droge, i koji je praznike trebao provesti na klinici za odvikavanje, doći kući za praznike.
Njegova majka Holly , koju glumi Julia Roberts, presretna je, ali i vrlo zabrinuta, da se Ben ne vrati na stari put. Sjećanje na njegovu ovisnost je sveprisutna i posvuda vreba opasnost da ga ponovo snađe. Prije svih, Benova sestra Ivy, glumi je Kathryn Newton, i njegov očuh, glumi ga Courtney B. Vance su skeptični, jer je porodica već mnogo propatila zbog Benija.
Holly uzima svoga sina na proslavu praznika samo pod jednim uslovom: ne želi ga ni sekunde ispustiti iz očiju. U naredna 24 sata, ljubav Holly prema njenom sinu stavljena je na tešku probu, i ona mora činiti sve da zadrži porodicu na okupu, a istovremeno da i Bena spasi od sebe. Majka se bori kao lavica za sudbinu svoga sina. Dobitnica Oscara Julia Roberts briljira u ovoj uznemirujućoj porodičnoj drami pod nazivom Ben is Back, Ben se vratio, koja se razvija u jedan uzbudljivi triler, u kome se sve više i više šire mnogi krugovi.
Lucas Hedges koji je imao inspirativni nastup u predstavi „Three Billboards Outside Ebbing, Misouri“ Tri bilborda izvan Ebinga u Misuriju, kroz koju je avansirao za „Manchester By The Sea“ i dobio nominaciju za Oscara, ulogu Bena je odigrao sa fascinantnom višestrukošću
Njegov povratak kući razvija se u jedan intenzivan put, koji duboko dotiče svakog gledaoca.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)