spagosmail

Dobrodošli na moj blog


10.01.2019.

Prevare širom svijeta


U Kini izbjegavajte taksiste, u Španiji ne otvarajte hotelska vrata, a u Turskoj ne dajte da vam čiste cipele

Na putovanjima se treba posebno paziti, jer lopovi vrebaju turiste i spremni su na dosta stvari i trikova kako bi vam uzeli vrijedne stvari. Postoji nekoliko univerzalnih pravila kojih se treba držati kako biste se zaštitili od lopova.


U Kini je veoma popularan trik da kineskinje zovu turiste na kafu, te ističu kako im tako pokušavaju pomoći da se bolje snađu i nauče osnove jezika. Zatim se udruže sa drugim ljudima i kradu telefone, novčanike i nakit.
Tamo je također moguće naići na lažne autobuske stanice koje su postavili divlji taksisti, te na kojima ne staje niti jedan bus. Cilj postavljanja ovakve stanice jeste da se turista načeka, te naposlijetku mahne taksiju i plati duplo više nego za obični taksi.U Turskoj se često dešava da turistima na ulici ponude čišćenje cipela, te ako pristanete traže velike svote novca za čišćenje. Ukoliko nemate onoliko koliko traže, napadaju vas i uzimaju vam cipele.U Španiji je poznato pljačkanje u hotelima, gdje dva muškarca obučena kao policajci traže da vam pretresu sobu, a zatim jedan zapričava gosta, dok drugi krade.U Brazilu djevojke namjerno prosipaju piće po muškarcima, te dok se oni očiste i snađu one kradu vrijedne stvari iz njihovih džepova ili sa stola.
(klix)

10.01.2019.

Čarobna fotografija snijegom prekrivenog Mostara


Foto: Dženad Džino

Snijeg koji je u Mostaru prava rijetkost izazvao je hiljade onih koji su probali dočarati grad svojim fotografijama. Vjerovatno najbolju napravio je sjajni jablanički fotograf Dženad Džino.
Džino je jedan od naših najboljih fotografa koji je postao nadaleko poznat orginalnim fotografijama svoje Jablanice i tog dijela Hercegovine.

Snijeg u Mostaru nije propustio, a fotografisao ga je s brada Hum.

"Nije to toliko česta pojava da bi se prilika za fotografiju propustila tako lako. Samo me bilo strah da će se otopiti dok ja dođem. Ipak me je sačekao", napisao je uz fotografiju na društvenoj mreži Facebook Džino.
(klix)

10.01.2019.

Frizerka za konje

Konj na fotografijama ima fliper frizuru, sličnu onima kakvu danas nose mnoge fudbalske zvijezde.
Frizerka za konje Melody Hames (32) iz Buryja u Engleskoj, postala je frizer za konje prije pet godina. Za to vrijeme usavršila je svoju vještinu i sada kreira nevjerovatne figure, za razne prilike, u kojima učestvuju konji. Svojim umjećem i vještinom, postala poznata širom svijeta.
Životinjskim mušterijama na njihovom krznu crta najuzbudljivije slike. Tu se mogu naći indijanski motivi, podsjećanje na Prvi svjetski rat, slike iz serije „Game of Throns“ i slično.
Pravljenje frizure zna ponekad potrajati i do deset sati, a za konja to znači, stajati mirno i ne kopati nogama. Ponekad može obraditi pet konja dnevno, a opet kad vidi da je konju nelagodno, ili dosadno, spakuje se i sa frizurom nastavi drugi dan. Proputovala je čitav svijet, i usput obučila mnoge ljude kako da pravilno rade ovaj posao. Reakcije ljudi, kada vide gotov posao, su nevjerovatne.
Svoj posao je razvila zajedno sa svojim poslovnim partnerom, osmogodišnjim konjem Romeom.
(dailymail)
(NovaSloboda.ba)