spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.01.2019.

Spavanje na poslu – U Japanu radna obaveza

Japanski poslodavci odlučili su da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obaveza svakog zaposlenog.
Tu se ne misli da će zaposleni dobiti nekoliko minuta da sklopi oči ispred svog računara, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje.
Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenih, koja onda utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje košta čak 138 milijardi dolara, piše Novac.hr.
Stoga je prijedlog poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravlja da zaposleni dobije barem pola sata za spavanje u ranom poslijepodnevu.
Nextbeat, japanske IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene odmah uspostavila dvije, kako kažu, "strateške spavaće sobe".
Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopi su najstrože zabranjeni.
(hayat)

11.01.2019.

Vođa parade


Kadeti Kraljevske vojne akademije u Sandhurstu, Velika Britanija, stoje u stavu mirno. Ovo je njihov posljednji dan na akademiji. Spremni su za završnu paradu.
Prisutan je princ William, koji je ovog dana zastupao njegovu baku, kraljicu. Prethodnih godina je Elisabeth II dolazila lično, kako bi prisustvovala paradi, kojom polaznici obilježavaju završetak školovanja i dobijanje diplome. Međutim, njeno visočanstvo nije više u najmlađem dobu, ona svoje obaveze lagano predaje mlađima.
Tako je propustila nastup ovog bijelog konja, koji izgleda kao uzbuđen svim ovim što se ovdje dešava, pa je pošao na ulaz, kako bi našao izlaz iz svega ovoga. Međutim, ništa se nije desilo van protokola. I ovaj gest spada u tradiciju, kao i upečatljivi izrazi lica kadeta: Na kraju parade, svi oni će ući u glavnu zgradu, samo ađutant ima pravo da tamo ujaši na konju.
Britanci i tradicija!
(stern)


(NovaSloboda.ba)