spagosmail

Dobrodošli na moj blog


27.01.2019.

Jedna zaprave „cool“ fotografija


Meteorološka stanica na Fichtelbergu, na 1125 metara nadmorske visine na Erzgebirgeu u Njemačkoj, pokrivana je debelim slojem snijega i leda. Fotografija je napravljena uz pomoć drona, autor Jens Berger.
Onome ko gleda ovu fotografiju, logično se nameće pitanje: Moraju li meteorolozi, da bi ušli u svoje prostorije pri ovakvom vremenu, koristiti neko sredstvo protiv odleđivanja brava? Odgovor: Ne! Odnedavno u ovoj meteorološkoj stanici ne radi niko. Ona je potpuno automatizovana.
(bild)

27.01.2019.

Danas 5. Grahijada na Rujištu


27. januar 2019, 12:00 sati, fotosi Mirso
PSD 'Prenj' pozvalo je članove društva i građane Mostara na petu po redu Grahijadu.
Grahijada se održava danas, 27.01. na platou ispred planinarskog doma na Rujištu. Grah i čaj za posjetitelje sz besplatni - napominju organizatori.
Na Grahijadi se može probati i kuhano vino koje će pripremiti članovi 'Prenja' po "prihvatljivoj cijeni". Tokom grahijade biće organizovana i tombolu, a tombolski listić košta samo jednu KM.
Prostor oko doma na Rujištu je ograničen, a parkiranje automobila kod Planinarskog doma neće biti dozvoljeno.
27.01.2019.

Taj čudesni svijet – Slike dana


Staklena platforma koja nadvisuje Bangkok visoka je 314 metara. „Maha Nakhon Skywalk“ nalazi se na vrhu tornja King Power Maha Nakhon, najviše zgrade u glavnom gradu Thailanda.

U škotskom South Queendferryju kostimirani učesnici izvode tradicionalno novogodišnje kupanje u vodama rijeke Forth.

A u engleskom gradu Leeds, jedna obučena trkačica učestvuje u trci „Auld Lang Syne Fell“.

Dva „Diablo Walkera“ pokazuju svoje akrobacije sa diablom u Olenburgu, Njemačka, pred početak turneje“Fireworks of Gymnastic“.

U Londonu ,jedan kip Nippera, maskote HMV lanca, stoji u blizini stare fabrike gramofonskih ploča  „Old Vinyl Factory“. Kompanija koja upravlja muzičkim radnjama i knjižarama morala je po drugi put u zadnjih šest godina podnijeti zahtjev za bankrot.

Centralna snježna figura na izložbi „Sun Island International Snow Sculpture Art Expo“ u kineskom gradu Harbinu, duga je 106, visoka 32, a široka 20 metara. Napravljena je od 40 hiljada kubnih metara snijega.

Jedan sirijski dječak gleda kroz prozor autobusa koji ide prema Checkpointu Abu Duhur, u Idlib provinciji. Kontrolni punkt dijeli područje Sirije između pobunjenika i pripadnika Assadovog režima.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)