spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.02.2019.

Taj čudesni svijet – slike dana


Dva muškarca pokušavaju da pod svoju kontrolu stave jednog bika. Sve ovo se dešava na godišnjem sajmu „Jalikattu“ u južnoj Indiji. Kako kažu, već prvog dana ove jedinstvene borbe sa bikovima, povrijeđeno je na desetine učesnika.

Na „Las Luminiaris“ proslavi u španskoj zajednici San Bartolome de Pinares, jedan učesnik prolazi kroz vatru, jašući na konju. Stanovnici ovog mjesta na ovaj način održavaju stoljetnu tradiciju u čast Antonija Velikog, zaštitnika seljaka i njihovih životinja. Raznobojni plamenovi trebali bi njihove konje da očiste i zaštite. Razni narodi, razna vjerovanja.

U Brandenburgu u Njemačkoj, Susanne Roch iz Golssena upravo vješa svježe kobasice na štandu u hali, na međunarodnoj Zelenoj sedmici, koja se održava u ovoj pokrajini. Sajam hrane, poljoprivrede i hortikulture prvi put je održan još 1926. godine.

Jedan građevinski radnik upravo kupuje hranu u kiosku. Kineska privreda je u 2018. godini rasla sporije nego u zadnjih 30 godina. Kineska vlada nastavlja i dalje da se bori sa velikim dugovima i ekonomskim ratom sa SAD.

Pakistanski dječak sjedi na traktorskoj prikolici natovarenoj karfiolom. Upravo je stigao na pijacu voća i povrća u Lahoreu, drugom po veličini gradu u Pakistanu.

Pravoslavni hrišćanin kupa se u jezeru po imenu Ozero Telbin kod Kijeva. Tako on proslavlja „Epiphanias“, ukazanje gospodnje. Ronjenje u hladnoj vodi trebalo bi da podsjeća na Isusovo  krštenje i simbolično pomaže kod pranja grijeha.

U provinciji Jiangsu u Kini, na stanici je kao na startu neke trke postavljeno više desetina brzih vozova. Oni su spremni za novogodišnje putovanje, kada tokom praznika na put kreće više miliona Kineza istovremeno i odjednom.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
08.02.2019.

Prije 35 godina ZOI'84

Slike koje vraćaju u vrijeme kad su Sarajevo, Bosna i Hercegovina, kao i tadašnja Jugoslavija bili centar svijeta.

XIV zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu. Na Igrama su u 6 sportova nastupila 1272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke).

Slike podsjećanja za nas koji smo te dane doživjeli aktivno.

(spagos)

08.02.2019.

Stara dilema i stari tekst


Često se upitamo koji je izgovor tačan?
Riješena je jedna od velikih dilema modernog doba: Evo kako se pravilno izgovara “Viber”

Možda i najveća lingvistička dilema modernog doba danas je konačno dobila svoj epilog.
Dilema koja je mučila milijune korisnika aplikacije za razmjenu poruka “Viber” oko pravilnog izgovora njenog naziva danas je okončana.

Atanas Rajkov, generalni direktor “Vibera” oglasio se danas otklonivši sve dileme koje su posljednjih dana i tjedana zauzimale i udarne pozicije portala ali i tiskovina kako u regiji tako i šire. „Naziv “Viber” dolazi od engleske riječi “vibe” [vahyb] što znači dobar osjećaj te se stoga “Viber” pravilno izgovara “Vajber”, kazao je Rajkov.

Možda se stručnjaci lingvisti neće nužno složiti je li ovo pravilan izgovor ili ne, no svakako se mora uzeti u obzir činjenica kako je upravo Rajkov dao ime “Viberu” te je zasigurno znao kako se ono izgovara.

Jedno je sigurno: Ko je govorio viber govoriće i dalje viber, i obrnuto. Važno je razumjeti se , kad neko kaže javi mi se preko „Vibera“, kako god da ga izgovorio.
(mostarskibehar)