spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.02.2019.

Održana grahijada u Blagaju

Specijaliteti podno Starog grada hercega Stjepana Kosače

Sedam udruženja iz Blagaja udružilo je snage da svom mjestu podari još jednu, potencijalnu, turističku atrakciju. Podno Starog grada hercega Stjepana Kosače Blagajci i njihovi gosti takmičili su se u spravljanju najboljeg graha.
Prva Grahijada u Blagaju privukla je ček 29 ekipa, ali i stotine gurmana koji su željeli oprobati šta su to vrijedni kuhari uspjeli napraviti od jednostavnog i za mnoge neuglednog jela.

Bilo je tu i iskusnih ekipa koje smo upoznali na sličnom druženje na Rujištu, koje ima tradiciju već šest godina, ali i onih koji su prvi put probali od dva kilograma graha napraviti specijalitet.

Plato ispod Starog grada sjajna je i potpuno originalna lokacija za organizaciju ovakvih i sličnih dešavanja, a ponosni Blagajci već smišljaju narativ da grah nigdje nije tako poseban kao ispod zidina velike i stare tvrđave.
(fotosi: klix, facebook)

11.02.2019.

Počinju Dani antifašizma u Mostaru


 
Otvaranjem izložbe "Mostar u borbi za slobodu" u mostarskom Centru za kulturu večeras počinju Dani antifašizma u Mostaru.

U sklopu šestodnevne manifestacije, koja se održava u povodu obilježavanja 14. februara – 74. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, bit će upriličena izložba "Mostar u NOB-u" te pozorišne predstave, filmske projekcije, tribina i posjeta spomen-obilježjima.

Centralna manifestacija bit će održana u subotu, 16. veljače, kada će biti dodijeljena i "februarska priznanja" te upriličena posjeta Partizanskom spomen groblju. Tog dana u Mostaru očekuje se oko 2.000 gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine i država nastalih raspadom Jugoslavije, najavljeno je iz Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.
(spagos)

11.02.2019.

Otvoren EYOF 2019 – Neka igre počnu!
(fotosi: eyof, portali, facebook)

Svečanom ceremonijom otvorenja, defileom zemalja učesnica i paljenjem Olimpijskog plamena, sinoć je na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu počeo 14. Evropski omladinski zimski festival (EYOF) – najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Ceremoniji otvorenja na najvećem bh. stadionu prisustvovalo je 25.000 gledalaca, među kojima i brojni zvaničnici, gosti iz zemalja regiona, bivši sportisti i olimpijci, koji su imali priliku vidjeti ponovno paljenje Olimpijskog plamena u Sarajevu nakon 35 godina.
Čast da zapali olimpijski plamen pripao je višestrukoj najboljoj bh. sportistkinji i trofejnoj bh. džudistkinji Larisi Cerić, do koje je Baklja mira dospjela nakon što je prošla iz ruke u ruku brojnih istaknutih bivših i sadašnjih bh. sportista.
Ceremoniji otvorenja prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.
Dodik se obratio prisutnima i zajedno s predsjednikom Evropskog olimpijskog komiteta Janezom Kocijančićem, te gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulahom Skakom i Nenadom Vukovićem, otvorio EYOF 2019.
“Zahvalio bih se EOK-u koji je odlučio baš nama dati organizaciju ove manifestacije. Podržimo mlade sportiste koji su svojim trudom i radom došli u situaciju da se bore za medalje na našim borilištima. Ponovo imamo Baklju mira koja je ponovo zasjala ovdje, u gradu gdje su prije toliko decenija održane olimpijske igre. Došli ste u zemlju različitosti, ali gdje su ljudi poznati kao dobri domaćini i oni će vam pokazati gostoprimstvo”, kazao je Dodik u svom govoru i dodao da vjeruje da će Baklja mira donijeti dodatnu stabilizaciju BiH.
Manifestacija je započela nastupom tri kulturno – umjetnička društva, predstavnici tri konstitutivna naroda BiH. Počasna jedinica Oružanih snaga BiH unijela je zastavu BiH, nakon čega je intonirana himna Bosne i Hercegovine.
Uslijedio je defile 46 zemalja učesnica EYOF-a,  prvi su prodefilovali takmičari zemlje kolijevke olimpizma – Grčke. Bh. takmičari su pred publiku izašli zadnji, a publici se predstavilo 21 mladih sportista koji će nastupiti u pet sportova.
BiH će predstavljati Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar i Selina Memić (snowboard) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).
Olimpijsku zastavu na stadion su unijeli i podigli istaknuti bh. sportisti – košarkašica Razija Mujanović, skijaška trkačica Tanja Karišik, brzoklizačica Bibija Kerla, bacač kugle Hamza Alić, džudista Amel Mekić, biatlonac Tomislav Lopatić, odbojkaš Sabahudin Delalić i fudbaler Refik Šabanadžović.
Izvođači Tarik, Laka i Mirela izveli su pjesmu “Za pravu raju” – pjesmu glavne EYOF-ove maskote Groodvyja, a sarajevski srednjoškolci izveli su zvanični performans EYOF-a “We create together”.
Ceremonija zatvaranja EYOF-a biće održana 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.
(NovaSloboda.ba)

11.02.2019.

Ugodno banjanje u povrću


Chili con Carne, jedno jelo sa chilijem i mljevenim mesom, može jednom i malo drugačije. Ljute paprike i gusto postavljeni mesnati ražnjići nude se uz bananje u jednom hotelu u Hangzhou u Kini. Ovaj grad se nalazi jućno od Shanghaija, a u Kini je nedavno proslavljena njihova Nova godina.
Gosti istovremeno jedu i piju, ali se i banjaju u vodi koja je i ugodna i topla.
Ova, 2019. godina u Kini je Godina svinje, i mnogi su se odmah pitali, kakvo li se meso nalazi na roštilju.
Gosti se u ovim kadama banjaju u vodi, u koju su potopljeni klipovi kukuruza, gljive, jabuke i listovi salate. A sve je tako zdravo i ugodno za kožu.
Pa, neka im je nazdravlje krkanluk.
(stern)
(NovaSloboda.ba)