spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.02.2019.

Talas euforije

Sportski komentatori vole da koriste riječi“talas euforije“ čim raspoloženje u gledalištu, uz sportska borilišta, bilo koje vrste, bude malo više nego uobičajeno. Svaka La Ola na nekom sportskom takmičenju vrlo brzo se pretvori u jedan čudovišno, beskrajni talas.
Prema riječnicima stranih riječi euforija je povećano osjećanje radosti, percepcija ekstremne sreće, ekscesivnog optimizma i povećane motorne aktivnosti, koja iznenada prelazi u rasploženje većih razmjera.
Svako onaj ko želi da doživi ovakvo „povećano rspoloženje“, treba barem jednom da ode, da doživi scenario pod imenom „Nightrace“, Noćna trka, u austrijskom Schladmingu, gdje se značenje euforije svake godine ponovo otkriva.
To se dešava prilikom skijaškog slaloma, kakav je bio krajem januara, kada je 80 najboljih svjetskih slalomaša, pred 45 hiljada oduševljenih gledalaca ulijetalo u ciljnu ravninu, kao da ih je tamo usisavala snaga nekog moćnog usisivača. Nakon 582 metra ledene glatke piste, te ludim nagibom piste pred samim ciljem, razliježe se euforija svih euforija, uz zaglušujuće poklike i aplauz, nakon ulaska u cilj Marcela Hirschera, Felixa Neureutere & Co.
Pri tome se slalomaši spuste pistom Planai dugom 582 metra, savladaju visinsku razliku od 218 metara, uz nagib 52%. Ekstremno ledena pista prilikom trke je tvrda kao beton.
„Toliko sam uživao u ovom trenutku, nakon brojnih povreda i teških trenutaka, sve je bilo gigntski, koža mi se ježila“, rekao je nakon trke Neureuter, iako je na kraju bio tek osmi.
Ali, i to je bio vrlo euforično.
(focus)

(spagos)
12.02.2019.

Nekada skandal, danas prestižni trofej


Amadeo Modigliani je akt sliku “Nu couche” naslikao 1917. godine.

U maju prošle godine na aukciji u renomiranoj aukcijskoj kući Sotheby's, akt slika „Nu couche“ italijanskog slikara Amadea Modiglianija prodata je za 157 miliona dolara anonimnom ponuđaču i tako postala naskuplja prodata slika u ovoj aukcijskoj kući.Istovremeno je Modigliani postao prvi umjetnik koji je drugi prešao prag aukcije od 150 miliona za sliku. Primjećuje se: Bez superlativa, barem odkad “Salvator Mundi” Leonarda da Vincija prodat na aukciji kod Christie's nije više u aukcijskom poslu.
Nu couche”, akt žene koja otkrivenim leđima leži prema posmatraču i jasnim pogledom mirno gleda oko sebe. Koža joj se sjaji poput antičke ploče, i čovjek u trenutku misli na crvenu zemlju južnih pejsaža, o čemu je Cesare Pavese pisao u romanu “Đavo na brdima” 1948. godine.
Nu couche” najveća slika umjetnika, poslijednji put je viđena na retrospektivi Modigliani u galeriji Tate u Londonu. Bila u privatnom vlasništvu, od kad je 1963. godine je na aukciji prodata za 26,9 miliona dolara. Slika je dio iz serije aktova umjetnika, nastale između 1916. i 1919. godine.
(NZZ)

(spagos)

12.02.2019.

Dodir sa djelom majstora


Kakav je to osjećaj, položiti ruku na najveće umjetničko djelo na svijetu?
U Muzeju Van Gogha u Amsterdamu restaurator Rene Boitelle popravlja jednu tačku na djelu majstora „Zonnenbloemen“ – „Suncokreti“. Ona pripada seriji sličnih slika nastalih između 1888. i 1889. godine u Arlesu, na jugu Francuske. Holandski eksperti su sada utvrdili: Slika nije osjetljiva samo na ultraljubičastu svijetlost, koja joj mijenja boje. Tu još spadaju vibracije, kao i promjene vlažnosti zraka.
Zbog toga „Suncokreti“ pod hitno više ne smiju ići na put, na izložbe širom svijeta.
Biće u Muzeju, pa ko voli, neka izvoli.
(stern)
(NovaSloboda.ba)