spagosmail

Dobrodošli na moj blog


13.02.2019.

Stari most domaćin Red Bull Cliff Divinga 2019.


Stari most će po peti put biti domaćin najboljim svjetskim skakačima
Stari most u Mostaru će po peti put dočekati najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu i to 24 augusta ove godine. Ovu informaciju danas su i zvanično objavili organizatori Red Bull Cliff Divinga.
Mostar je ove godine svrstan uz El Nido (Filipini), Dublin (Irska), Polignano a mare (Italija), Sao Miguel (Portugal), Beirut (Libanon) te Bilbao (Španija). Mostar će biti predzadnja destinacija najboljih svjetskih skakača i skakačica u vodu.
Pobjednici prošlogodišnjeg Red Bull Cliff Divinga u Mostaru bili su Britanac Gary Hunt i Meksikanka Adriana Jimenez (MEX).
Bez sumnje će i ovogodišnji skokovi Mostar i BiH staviti u centar svjetske javnosti, kojeg uživo prati hiljade ljudi, a putem medija nemjerljivo veći auditorij.
(vijesti.ba)

13.02.2019.

Februarski festival 2019.


Mostarski Rođeni Vas pozivaju na već sada tradicionalni četvrti po redu Februarski Festival koji će se održati i ove godine u MC Pavarotti, svečano otvorenje će biti upriličeno u četvrtak sa početkom u 20:30h
Tokom festivala će se svi imati priliku učlaniti u udruženje, upoznati se sa njegovim radom, te imati priliku podržati trenutne akcije za razvoj infrastrukture Stadiona Rođeni.
Učesnici će imati priliku slikati se sa peharom Kupa Maršala te obnoviti znanje klupske historije pregledom spomen panela. Svi Ste dobrodošli !
(UG Mostarski Rođeni)

13.02.2019.

Odlazak fudbalske legende: Preminuo Gordon Banks, jedan od najboljih golmana svih vremena

Gordon Banks, engleski golman koji je s Engleskom osvojio naslov svjetskog prvaka 1966. godine, preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak u 81. godini života, objavljeno je na službenim stranicama njegovog bivšeg kluba Stoke Cityja.
Njegovu obranu glavom Peléovog udarca na svjetskom prvenstvu 1970. u Meksiku britanski su mediji proglasili odbranom stoljeća. Proglašavan je golmanom godine u izboru FIFA-e šest godina zaredom od 1966. do 1971.
"S velikom tugom objavljujemo da je Gordon preminuo tiho tokom noći", napisala je porodica u svom saopštenju u kojem kaže da je "potresena i ponosna" na Banksa.
Prema pisanju više britanskih medija, Banks je bolovao od raka bubrega od decembra 2015.
Banks, koji je sudjelovao u pobjedi Engleske nad Njemačkom od 4-2 u finalu Svjetskog prvenstva 1966., odigrao je 73 utakmice u dresu 'Gordog Aalbiona', a u golmansku penziju je otišao 1972. s 33 godine kada je izgubio vid na desno oko nakon jedne saobraćajne nesreće. 
Što se tiče klupske karijere najveći je dio karijere igrao za Leicester (od 1959. do 1967.), a zatim za Stoke City (od 1967. do 1973.) prije odlaska u penziju.
"Banks of England", kako mu je bio nadimak, smatran je jednim od najvećih golmana svijeta i od strane svojih legendarnih suvremenika Rusa Leva Jašina i Talijana Dine Zoffa.
(sport)

13.02.2019.

Udvaranje, ženidba, odlazak – Evening Star, 22.1.1931. godine


U časopisu Evening star, dana 22. januara 1931. godine objavljen je sljedeći tekst:
“Šeik se vratio nekoliko sati nakon bjekstva nevjeste.
Mostar, Jugoslavija – Šeik Mahmud od Whaabisa iz Arabije imao je ovdje iskustvo ženidbe, gubljenja mladenke i rastave u svega nekoliko sati.
Došao je u Mostar kako bi među Muhamedancima iz Hercegovine organizovao hodočašće za Meku u 1931. godine. Nedugo nakon njegovog dolaska, susreo je lijepu djevojku i ubijedio je da se uda za njega. Zatvorio je svoju mladenku u sobu u jednoj krčmi, pa otišao proslaviti taj događaj.
Ali, predugo se zadržao za stolom, jer kad se vratio njegova nevjesta je odlepršala s mlađim čovjekom.
Sljedeće jutro, šeik Mahmud je otišao do muslimanskog sveštenika koji ih je vjenčao i ishodio poništenje bračne zajednice”.
Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
13.02.2019.

Bjež'te noge...


Zašto bi zadnjeg ujedao samo pas? U Jalandharu, gradu na sjeveru Indije, pet muškaraca bježe ispred jednog leoparda. Četvorica su se već skoro spasila, skakanjem preko zida, a jedan, koji je malo zaostao, morao je iskusiti kako mu životinja šapom svlači pantalone…
U Indiji živi oko 10 hiljada leoparda u divljini. Ponekad, u potrazi za hranom ulaze u naseljena područja, i tada nastupa vrijeme uzbune.
Leopard sa slike je satima lovio po naselju, svaki put skakao na moguće žrtve. Šestoro osoba je lakše povrijedio, sve dok nije bio uhvaćen i odveden u jedan zoološki vrt.
Mediji nisu javili kako su prošli muškarci bjegunci sa slike, a pogotovo ovaj zadnji, koji je skoro ostao bez gaća. Naravno, bilo je dosta posla za pranje…
(stern)
(NovaSloboda.ba)