spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.02.2019.

50 godina mature, Elektrotehnička škola EMŠC Mostar, generacija 1965 -1969


Ovo je samo 
početak naše priče. Jasno vam je da trebamo pripremiti proslavu mature, jubilarnu i vrlo specificnu:

50 godina mature, 50. godište, 69 godina nam je i 69. godine maturirali!

Sve nase maturante sa slike, obavještavamo da ćemo  organizovati naš susret povodom“Pola Stoljeća Mature“ Da nas bude što više, da se okupimo. Za sada toliko,sad ste vi na redu sa javljanjima.
Obzirom da smo sve godine školovanja, a i kasnije tokom studija i posla bili zajedno sa rajom iz "a i b" razreda, što se kasnije toliko stopilo, a da nije ovih slika, više ne bi ni znali ko je tada bio “a” a ko “b” razred. U svakom slučaju, u dogovoru sa organizatorima iz b razreda, zajedno ćemo nastaviti dogovaranja, i na kraju, i sami susret organizovati zajednički. Termin, datum i mjesto, slijedi!


Jesen 1967. III a elektro.

stoje sa lijeva pok. Janjić Lazo, Pejičić Momčilo, Smail Špago, Čatić Goran, Lučić Neda, Fazlibegović Miralem, rah. Jusa Jelin, Marinko Vukojević Vulić Drago, Muminagić Sadija, Azinović Pero, rah. Kebo Esad, Vučina Srećko, Benić Mišo, rah. Sirko Azer, Bulić Zdena, Ćorić Momir, Kovačević Milorad, Šuman Berislav, rah. Kukolj Avdija, Pavlović Ekrem, pok. Šimić Ivan, Boras Milan, Spajić Milena, Hujdur Emir.
dole: Selimhodžić Ermin Sela, Šarić Suad, pok. Bokšić Tvrtko, Kahvo Nada, Glavičić Nadežda, Rozić Mila, Kasumović Fatima, prof. Milan Andelić, Ljeposava Savić, pok. Nikolić Mirjana, Mazal Lidija, Šešlija Miluša, Šakota Radojka.

Lijepi pozdravi i do skorog viđenja


(spagos)
15.02.2019.

Taj čudesni svijet – Slike dana


Brico u Lahoreu, Pakistan, brije mušteriju na otvorenom, okružen gustim smogom. U zimskom periodu, kvalitet vazduha u južnom Pakistanu dostiže veoma nizak nivo.

U isto vrijeme u jednoj tekstilnoj fabrici u Karachiju, takođe u Pakistanu, radnik, tkalac, provjerava kvalitet prediva na tkalačkom stanu.

A u susjednoj Indiji, vojnici obavljaju probe za proslavu Dana repuiblike, koji je proslavljen, kao i svake godine, 26. januara.

Iz Azije u Južnu Ameriku, tačnije u Brazil, gdje je krajem januara pukla brana u blizini grada Brumadinho. Brana je pripadala jednoj od najvećih rudarskih kompanija u zemlji, a lavina vode i mulja uzrokovala je smrt više desetina osoba, i nestanak na stotine, za kojima se još traga. Osim toga, strahuje se i od izlivanja opasnih otrovnih materija.

Marsha Tjeerdsma iz Springfielda, Južna Dakota, uređuje svoj mačka „Hott Todyja“ prije nego što ga pokaže na 43. godišnjem Saint Cat Cityu Showu u St. Paulu, Minnesota.

A u iračkom gradu Najafu, tradicionalna borba pijetlova. Dok se zaštitnici životinja zgražaju nad ovakvim slikama, tamo se borbe pijetlova koriste za zabavu, ali i za klađenje.

I na kraju pregleda nešto lijepo. Jedna posjetiteljka u indonezijskoj provinciji Aceh, pravi selfi u moru cvjetova.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
15.02.2019.

Bilo nam je lijepo u Sarajevu...


Gašenjem Olimpijskog plamena, te oficijelnim i zabavnim programom, danas će u Istočnom Sarajevu biti ozvaničen završetak Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019 (EYOF).
Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić kazao je juče na press konferenciji da su priredili izuzetnu ceremoniju zatvaranja, kako bi na veličanstven način zaključili dugogodišnji rad na pripremi i organizaciji EYOF-a.
Istakao je da je u oficijelnom dijelu ceremonije, kojoj će prisustvovati svi takmičari, predstavnici olimpijskih nacionalnih komiteta, tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te ostali predstavnici političkog i diplomatskog života u BiH, planirana dodjela medalja, primopredaja zastava i gašenje Olimpijskog plamena.
Predsjednik Koordinacione komisije EYOF-a Jozef Liba naglasio je da su do sada dobili samo pozitivne utiske svih učesnika i da nisu imali nikakve pritužbe u vezi s organizacijom sportskih događaja.
Predsjednik Liba je kazao da održavanje EYOF-a 2019 predstavlja jako dobar preduslov za budući razvoj zimskih sportova u BiH.
Izrazio je nadu da će građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva sutra pokazati gostoprimstvo kako bi se takmičari i ostali gosti ponovo vratili u Bosnu i Hercegovinu.
Zamjenik direktora EYOF-a 2019 Natko Sudžuka istakao je da u organizacionom smislu sve protiče u najboljem redu i da do sada nisu imali nijednu grešku.
Pozvao je sve građane Sarajeva i Istočnog Sarajeva, ali i iz drugih dijelova BiH da u što većem broju danas prisustvuju ceremoniji zatvaranja EYOF-a 2019.
Svečana ceremonija zatvaranja EYOF-a 2019 biće održana večeras u 19,30 sati ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu.
(NovaSloboda.ba)