spagosmail

Dobrodošli na moj blog


17.02.2019.

Sjećanje na Februarski turnir povodom obilježavanja Dana oslobođenja Mostara


(sa stranice fkvelez.ba)

Fudbalski turnir u Mostaru, poznat kao „Februarski turnir“, održan je prvi put 1965. godine u organizaciji grada Mostara i FK Velež. Turnir je organiziran u čast 20-godišnjice oslobođenja Mostara, 14. februara 1945. godine, saopćeno je na internet stranici FK velež.
U Drugom svjetskom ratu gotovo svi članovi i simpatizeri Veleža od prvog dana su se uključili u borbu protiv fašizma, okupatora i njegovih domaćih pomagača, a kraj rata nije dočekalo njih 77, koji su položili život za slobodu domovine. Među njima je devet fudbalera proglašeno narodnim herojima, od kojih je osam poginulo, a samo je jedan ostao živ – Mehmed Trbonja.
U premijernom izdanju turnira pobjednik je bio domaćin Velež, a učestvovali su još i Budućnost iz Titograda (današnje Podgorice), splitski Hajduk i tuzlanska Sloboda. Sveukupno, učestvovale su 34 ekipe, od toga 14 stranih i 2 reprezentacije.
Prvi gost bio je mađarski Diožđer iz Đera 1968. godine. Kasnijih godina u Mostar su dolazili mađarski Honved, MTK, Vašaš i Ujpešt Doža, austrijski Rapid i Šturm, Slavija iz Praga, rumunski Bakau, istočnonjemački Magdeburg, švicarski Lucern, iranski Tadž, sovjetske ekipe Lokomotive iz Moskve i Dinama iz Tbilisija.
Učestvovale su i dvije reprezentacije, SSSR-a i Poljska. Poljaci su 1974. godine na turnir doputovali sa možda najtalentovanijom generacijom u svojoj istoriji – Šmudla, Kasperčak, Lato, Šarmah i drugovi su samo pola godine kasnije osvojili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a 1976. godine u Montrealu postali olimpijski pobjednici. Ali su u finalu Februarskog turnira naišli na izuzetno raspoloženog domaćina, koji ih je golovima Vahida Halilhodžića, Duška Bajevića i Franje Vladića deklasirao sa 3:0.
Velež je rekorder sa 15 osvojenih turnira. Željezničar i Partizan slavili su po tri puta, dok su zagrebački Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda, reprezentacija SSSR-a i bečki Rapid po jedanput osvojili trofej. Dva turnira nisu imala pobjednika – 1966. godine održana je fubalska revija sa pet ekipa, dok je 1979. godine, nakon prvog dana, turnir prekinut zbog smrti tadašnjeg drugog čovjeka Jugoslavije iza Josipa Broza Tita – Edvarda Kardelja.
Napadač Veleža, Dušan Bajević je sa 22 gola najbolji strijelac turnira, a sa 23 odigrane utakmice je rekoreder i po broja nastupa. Rekordnu pobjedu ostvario je Velež 9. februara 1980. godine protiv Dinama – 9:2. Po 4 gola postigli su Blaž Slišković i Vladimir Skočajić, a Okuka je dodao jedan.
Dio tradicije bila je i kiša koja je gotovo uvijek padala za vrijeme odigravanja turnira, zbog čega su se utakmice često igrale na terenu koji je više ličio na oranicu nego na travnatu površinu. Inače, na 28 turnira postignuto je 309 golova.
Turnir je imao 28 izdanja, posljednje 1992. godine.
Sretan Vam Dan oslobođenja Mostara.
Mostar u srcu, Velež do groba!
(FK Velež)17.02.2019.

Ljepše vrijeme, samo što nije...

24. januar 2019.

5. februar 2019.

7. februar 2019.

12. februar 2019.

17. februar 2019.


Slike istog motiva, sa istog mjesta, u različite dane, pokazuju očigledno, da ljepša vremena dolaze. Uprkos svemu...
Veliki park, kod Doma kulture, na Rondou.
Fotografije Perica Grujić.

(spagos)
17.02.2019.

Taj čudesni svijet – Slike dana


Na jednoj zabavi pod nazivom „Tough Guy Event“ koje je održana u Wolwerhamptonu u Engleskoj, učesnici su morali savladavati najluđe prepreke, pri čemu ih je bio znatan boroj. Čak oko 300. Tu su bile uključena voda, vatra, tunel i blato. Kao što se vidi iz slike u prilogu.

A u jednom jezeru u blizini Pekinga, jedna radoznala patka, desno na slici, sa interesovanjem posmatra čitav niz žutih brodova sa izgledom patke. Da li je prava patka išta skontala, ili prepoznala, nikad se neće ni saznati.

U tragediji srušene brane u mjestu Brumandinho u Brazilu, prema nezvaničnim podacim poginulo je preko 60 osoba, a za 292 se još traga. Jedan spasilac, nakon akcije spašavanja gleda, i izgleda bespomoćno, nakon svega što je vidio

U brodogradilištu u gradu Dhaka, koji se nalazi pored rijeke Buriganga u Bangladeshu, radnici istovaraju teški čelični lim. Čak 28 brodogradilišta zauzimaju 30,96 hektara zemljišta u proiobalju ove rijeke, već punih 50 godina. Nemaju nikakvog odobrenja, niti uputstava kako da zaštite okolinu na obali rijeke, nego čak šta više, ponegdje duboko zadiru i u samu rijeku, smanjujući joj plovnost.

U Minneapolisu se već dugi niz godina održava jedna nekonvencionalna tradicija. Tom Grotting ispred svoje kuće poreda oprane farmerke, i pušta ih da se zamrznu. Njegova supruga u šali dobacuje kako će je uskoro zvati žena Frozen pants, žena od tipa sa ledenim pantalonama.

Iz Indije, skoro redovno slične slike. Jedan stari Indijac je malo prikunjao u starom gradu u New Delhiju, i našao zgodno, malo neobično mjesto da baci jedno kratko podnevno spavanje.

U Londonu, članovi Kraljevske konjičke artiljerije, reprezentativne jedinice britanske vojske, pripremaju se za odavanje počasti kraljici Elizabeti II. U čast godišnjice njenog stupanja na prijesto, ispaliće 41 počasni plotun.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)