spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.02.2019.

Umro mornar s čuvene fotografije iz 1945. godine
George Mendonsa, američki mornar slikan dok ljubi ženu na Times Square, slaveći završetak Drugog svjetskog rata, preminuo je u 96. godini.
Njegova kćerka je za lokalne medije rekla da je Mendonsa u nedelju pao i doživio infarkt.
Mendonsa je uslikan kako ljubi Gretu Zimmer Friedman, zubarsku pomoćnicu u uniformi medicinske sestre, na njujorškom Tajms skveru 14. avgusta 1945. godine, na dan kapitulacije Japana.
Fotografija Alfreda Eisenstadta je postala jedna od najpoznatijih fotografija 20. vijeka.
Tek godinama kasnije je potvrđeno da su Mendonsa i Friedman bili u vezi.
Mendonsa je umro dva dana prije 96. rođendana, dok je Friedman preminula 2016., u 93. godini.
(NovaSloboda)Da li se radi o istoj slici, ili o istim osobama, teško je bilo šta tvrditi. Prije nekoliko godina, u medijima su oko iste, (da li baš iste) slike navedena sasvim druga imena.
Kako god bilo, slika i njeni protagonisti su obilježili kraj jedne ere i poetak novog života.

sa bloga 14. augusta 2012. godine:
(spagos)
19.02.2019.

Više od utakmice

U okviru četvrtfinala Lige šampiona sastaju se FC Liverpool i Bayaern Munchen.
Prije prvog sudijinog zvižduka, bez obzira na fudbalske zvijezde koje igraju sa obe strane, sve se vrti oko jednog imena. Oko trenera Liverpoola Jurgena Kloppa.
Kako piše njemačka štampa uoči utakmice, računajući čak i najtvrdokornije navijače Bayerna, svi, i u Njemačkoj, i u Englskoj su zaljubljeni u Kloppa, zbog njegove strasti u trenerskom prostoru za vrijeme svake utakmice, kao da se radi o borbi za život ili smrt.
Prije nekoliko godina Klopp je bio željeni trener rukovodstva Bayerna. Nažalost do realizacije toga nije došlo. Iz Dortmunda, gdje je preoprodio Borusiju, otišao je na Ostrvo.
Liverpool čeka na titulu već 30 godina. Sa dolaskom Kloppa nešto bi se trebalo promjeniti.
Nakon 27 kola, sa utakmicom manje, Liverpol je u vrhu tabele sa istim brojem bodova kao i Manchester City. Večeras, na Anfield stadionu je prvo poluvrijeme dvoboja sa Bayernom. Utakmica će se sa jednakom dozom uzbuđenj pratiti kako u Englskoj, tako i u Njemačkoj. Kao i revanš za tri sedmice.
(spagos)

19.02.2019.

Pravac pijaca


Prvo što bi nam moglo pasti na pamet, kad vidimo ovoliko složenih podloški od raznobojne spužve, je ona Andersenova bajka o razmaženoj princezi i zrnu graha ispod čitavog niza složenih dušeka.
Doduše, ovdje se ne radi o dušecima. Trgovac sa slike, krenuo je iz grada Lahore,  u pravcu Karatchija i tamnošnje pijace.
Glavni grad Pakistana ima oko 11 miliona stanovnika i u svakom slučaju je jedno sigurno i veliko  tržište. Podloške od spužve mogu se upotrijebiti u različite svrhe, kao izolacija, oprema, dekoracija i naravno, kao madraci za  krevet. Pored razmišljanja da li će se sa ovog puta vratiti praznih kola i rasprodatom robom, trgovcu se usput glavom vrzma i pitanje, šta, ako se na putu ne nađe kakva rupa, na kojoj bi kola klecnula, a teret se razastro okolo.
Ali, i pitanje vremena. Jedan malo jači vjetar bi se vrlo lako poigrao sa ovim teretom.
Uz nadu da je sve proteklo u redu, ostavićemo ga sa njegovim dubokim mislima.
(stern)
(NovaSloboda.ba)