spagosmail

Dobrodošli na moj blog


20.02.2019.

Branislav Nušić u Mostaru – Musavat br. 10 iz 1906. godineU časopisu Musavat, broj 10 iz 1906. godine objavljen je sljedeći tekst:

“Lična vijest. Branislav Nušić, književnik srpski, o kome je u prošlom broju Musavata bilo govora, bavio se ovih dana u Mostaru, prolazeći u Dubrovnik, gdje ga je srpsko-hrvatska omladina pozvala da prisustvuje prestavama četiri najbolja svoja pozorišna komada”.

Tom prilikom, Nušić je posjetio i Srpsko društvo Gusle i uredništvo lista Zora, koji je uređivao Aleksa Šantić. Vjerujem da je o radu Alekse Šantića do sad gotovo sve istraženo i poznato. Da se ukratko podsjetimo, on je godine 1896. godine  s Jovanom Dučićem i Atanasijem Šolom osnovao književni časopis Zora, koji je bez prekida izlazio sve do 1901. godine, a istaknuti članovi i uređivači su bili Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović.
30. novembra 1895. godine, njih su dvojica uputili molbu Zemaljskoj vladi u Sarajevu za otvaranje jednog književnog časopisa. Odgovor Benjámina Kállaya stigao je 28. februara naredne godine, gdje se navodi da se: …„dopušta istočno-pravoslavnim građanima iz Mostara Aleksi Šantiću i Svetozaru Ćoroviću izdavanje literarnog časopisa “Zora” u okvirima navedenim u njihovoj molbi.” Cenzuru novog lista vršile su okružne vlasti u Mostaru. Nakon odobrenja za izdavanje časopisa, Zemaljska vlada je jasno skrenula pažnju urednicima da im neće biti dozvoljeno bilo kakvo političko djelovanje u časopisu. Stoga je „Zora” od početka pratila isključivo književne teme s južnoslovenskih prostora, ali i s evropske književne scene.
Pjesma „Ostajte ovdje”, objavljena je 1896. na prvoj stranici prvog broja Zore, a bila je upućena onim bosanskim muslimanima koji su nakon dolaska austrougarske uprave u Bosnu i Hercegovinu 1878. napuštali zemlju, masovno odlazeći u Tursku.
Sve ovo su već poznate činjenice. Ali, možda je malo poznato da je pjesma u originalu štampana pod nazivom „Ostajte ovđe”, a ne „Ostajte ovdje.” Donosimo original prve stranice prvog broja Zore, gdje je to i vidljivo, kao i diplomu Srpskog pjevačkog društva Gusle iz 1905. godine.
Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
20.02.2019.

Riba kod orla!


Zvuči kao poziv na dobar ručak u neki restoran sličnog imena. Međutim, ovdje se radi o jednom dobrom obroku, svježe ulovljene ribe, za orla ribara (lat. Pandion haliaetus).
Ova vrsta orla se specijalizovala za lovljenje riba, ali je dokazan i povremeni ulov vodenih ptica, riječnih rakova a na Floridi i jednog mladog aligatora. Da bi ulovio ribu, orao se velikom brzinom obrušava prema svom plijenu i hvata ga pomoću svojih kandži. Perje mu je smeđe boje.
U ovoj prilici, orao ribar se velikom brzinom obrušio u morsku vodu u blizini plaže Arashi Beach, kod mjesta Aruba, na Karibima.
Posmatrač ptica Michiel Oversteegen (50) objektivom svoje kamere „ulovio“ je orla prilikom ulova, a plijen mu je bila Plava koralna riba. Fotograf je gledao orla, a orao mu je uzvratio pogledom oči i oči, kako se vidi sa fotografija.
U svakom slučaju, dobar apetit. Za orla.
(express)


(NovaSloboda.ba)