spagosmail

Dobrodošli na moj blog


21.02.2019.

Državna nagrada za sport Dušku BajevićuMinistar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je danas Državnu nagradu za sport za 2018. godinu proslavljenom fudbaleru i treneru Dušanu Bajeviću.
Ministarstvo civilnih poslova BiH svake godine dodijeli Državnu nagradu za sport pojedincu koji je svojim rezultatima i doprinosom ostavio trag i na najbolji mogući način predstavljao BiH u svijetu. Ove godine, ta nagrada je pripala legendi Veleža i grčkog AEK-a.
Nakon što je primio priznanje, Bajević je rekao da se mora zapitati da li je zaista to zaslužio, te da se nije lako prisjetiti svih fudbalskih ostvarenja koja je postigao tokom dugogodišnje igračke i trenerske karijere.
“Danas sam zaista ponosan. Osjećam se odgovornim da nastavim raditi kao do sada, ali već sam treći mjesec u penziji i moram reći da već osjećam draž takvog života, tako da ne mogu obećati ništa. Kada se osvrnem na sve što sam učinio, mogu zaključiti da sam vjerovatno mogao više i bolje, ali mogu obećati da ću nastaviti cijeniti prave životne vrijednosti, kao što je poštenje i ljubav prema ljudima. Vodite računa o mladim i njihovim uzorima da biste sutra bili ponosni na njih”, rekao je Bajević.
Zahvalio je svom voljenom klubu Veležu, bez koga sigurno ne bi, kako kaže, u životu uspio postići sve što je postigao.
“Velež je klub koji me odgojio, koji je usko vezan za moje uspjehe. Da nisam bio dio Veleža, sigurno ne bih sve ovo postigao. Ponosan sam na taj klub”, dodao je proslavljeni fudbalski radnik.
Materijalni dio Državne nagrade, u iznosu 10.000 KM, Bajević će u jednakim dijelovima donirati Veležu i djeci bez roditeljskog staranja.
Ministar Adil Osmanović u svom obraćanju naglašava da je Bajević kroz impozantnu igračku i trenersku karijeru dokazao da velika energija i entuzijazam mogu dovesti do vrhunskih rezultata.
“Komisija za dodjelu državne nagrade prepoznala je značaj rezultata koje je Bajević postigao u bogatoj karijeri, te mu je potpuno opravdano dodijeljeno najveće priznanje koje BiH dodjeljuje za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciji BiH u svijetu”, kazao je Osmanović.
Pozvao je sve one koji su uključeni u donošenje odluka koje se tiču sporta, da konačno pristupe sistemskom rješavanju finansiranja sporta u BiH.
Dušan Bajević je igračku karijeru započeo u Veležu, za koji je odigrao više od 550 utakmica. Drugi je strijelac prve lige Jugoslavije svih vremena. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 37 utakmica i postigao 29 golova. “Princ sa Neretve”, kako su ga prozvali ljubitelji fudbala, dva puta je bio prvak Grčke i jedanput osvajač kupa te zemlje.
U trenerskoj karijeri s Veležom 1986. godine osvojio Kup Jugoslavije, tadašnji Kup Maršala Tita. Osvojio je četiri titule s AEK-om i dvije s Olympiakosom, s kojim se plasirao i u četvrtfinale Lige prvaka. Obavljao je i funkciju izvršnog direktora AEK-a, te je u istoriju tog kluba ušao kao jedini čovjek koji je osvajao titule kao igrač, trener i član rukovodstva. Bio je trener i beogradske Crvene zvezde, solunskog Arisa, kiparske Omonije kao i atinskog Atromitosa.

20. februar 2019.
(Fena)
(NovaSloboda.ba)

21.02.2019.

Iz materijala za knjigu Mahala Carina u Mostaru - Bašluci iz Carinskog harema
Kad vas put nanese pored Ćejvan Ćehajine džamije, obratite pažnju na dva-tri bašluka, “poštrcana” gelerima iz zadnjeg rata, visine do 3,5 m koji su 1965. godine prenešeni iz Carinskog harema. Na drugoj slici iz 1900. godine zaokruženo je mjesto gdje su se ti monumentalni nišani nalazili. (Ćehajina džamija i medresa je na Titovoj ulici, u neposrednoj blizini velikih stepenica, kojim se silazi u Kujundžiluk prema Starom mostu.)

(Ahmet Kurt/facebook)
21.02.2019.

Četvorosjed za žene!


Kao mjesto opuštanja, žene najčešće vole kadu punu tople vode, uz dodatak sredstava za njegu.
Međutim, ove četiri zimske sportistkinje pripremile su kadu bez bilo kakvog faktora wellnesa: U mjestu Stoos, u švicarskom kantonu Schwyz, četiri dame sa slike u prilogu, kao jedna ekipa su učestvovale u tradicionalnom spustu kada. Ove godine, u spustu niz jedno brdo, na stazi dugoj 120 metara, učestvovalo je ukupno 88 ekipa.
Najbrža ekipa se spustila za 16,6 sekundi, a najsporijoj je za to trebalo oko pune minute.
(stern)
(NovaSloboda.ba)