spagosmail

Dobrodošli na moj blog


22.02.2019.

Plavi časi...


Zima prolazi, slike ostaju. I nagrade za najbolje fotografije sa zimskim motivima.
Vlažni snijeg je dugo padao i ostao na granama drveća. Fotograf Eberthard Emke mogao je samo pretpostavljati kako to izgleda odozgo. Fotodokaz je mogao napraviti tek uveče, pri poslijednjim zrakama dnevne svjetlosti, zbog opasnosti zeleđivanja rotora drona i kada je zrak postao malo suhlji.
Zahvaljujući zimskoj službi za održavanje puteva, cesta bez snijega je strukturirala fotografiju.
Na takmičenju čitalaca Fotomagazina na temu „Blaue Stunde“ (Plavi časovi) fotografija je osvojila prvo mjesto.
(fotomagazin)
(spagos)
22.02.2019.

Moj galebe...


Vjerovatno je galeb sa slike dugo stajao na jednom mjestu, uživajući u trenutku. Možda je u međuvremenu čistio svoje perje. Jednostavno, i on je koristio svoje pravo na pauzu. I onda, ili kad je on smatrao da je dosta, ili kad mu je dosadilo škljocanje fotoaparata u prolazu, elegantno je raširio krila, poletio prvo naniže, a onda se vinuo nebu pod oblake. Kao u onoj pjesmi: „Tebe gledat', s tobom letit', povrh svega nimat' straja i prkosit' svakoj buri i neveri, ća sve vaja, moj galebe“.
(spagos)
22.02.2019.

Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice


U Punxsutawneyu u Pennsylvaniji, SAD, zadovoljni svisac po imenu Phil pokazao se publici nakon zimskog sna. Tamnošnjim stanovnocima je to prvo pokazivnje važno, jer njegovo prvo pojavljivanje govori o vremenskim prilikama u narednom periodu. Postoji vjerovanje da, ako Phil po izlasku iz rupe prvu sjenku baci prema zemlji, oštra zima će ostati još najmanje šest sedmica. Ako pri tome nema sjenke, počinje proljeće, kao što je bilo ovog puta. Svake godine na hiljade ljudi dođu da prisustvuju ovom događaju, čekajući Philovo buđenje.

Džokeji jašu na kamilama tokom trke na “Camel festivalu” u Abu Dhabiju, očekujući pobjedu. Pored trka kamila, ovaj festival nudi izbor najljepše kamile, aukciju kamila, kao i takmičenja u izradi tradicionalnih rukotvorina.

Uprkos hladnom talasu koji je sjeverni dio Španije zavijao obilnim snježnim padavinama, jedna osoba je sa svojim psom izišla u svoju obaveznu šetnju, štiteći i sebe i psa od jakog vjetra i snijega.

Jato ptica pred polazak za Evropu, sakuplja se redovno u Beit She'anu u Izraelu. Pojava se redovno ponavlja svake godine u januaru i februaru, gdje ptice čekaju na znak prirode kada mogu krenuti dalje, prema sjeveru.

Dva klovna čekaju na godišnji obred sjećanja na Josepha Grimaldija, u jednoj maloj crkvi u Londonu. Grimaldi je tokom 19. vijeka nastupao na svim engleskim pozornicama i smatraju ga “Kraljem klovnova”. Tokom vjerskog obreda, klovnovi se mole da ne izgube svoj smisao za humor.

Dvojnici Rodriga Dutertea, predsjednika Filipina, i Kim Jong-una, predsjednika Sjeverne Koreje, jedu u jednom restoranu brze hrane u Hong Kongu. Njihova zajednička pojava izazvala je veliku pometnju i ogromno uzbuđenje. Sličnost sa originalima je bila frapantna. Dvije žive kopije su nakon obroka sa znatiželjnicima pravili selfije, a za medije su u jednom tržnom centru čak pozirali sa automatskim puškama u rukama.

Djeca ispred velike figure svinje poziraju uoči dočeka kineske Nove godine u Hong Kongu. Dan kasnije u Kini je počela “Godina svinje”.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)