spagosmail

Dobrodošli na moj blog


23.02.2019.

Ponovo u kinima: Prohujalo s vihorom

“Prohujalo s vihorom”, jedan od najomiljenijih i najkontroverznijih holivudskih filmova svih vremena vraća se krajem februara u američke kino-sale u povodu obilježavanja 80-godišnjice njegove premijere.
Film iz 1939., nastao po istoimenome književnom predlošku Margaret Mitchell, priča je o mladoj Scarlett O’Hari koja usred Američkog građanskog rata svim snagama nastoji zadržati obiteljski posjed na jugu zemlje.
U filmu je maestralno glumi britanska glumica Vivien Leigh, a njezinog partnera Rhetta Butlera, Clark Gable.
“Prohujalo s vihorom” prikazivat će se 28. februara u svim američkim gradovima koje imaju kino-sale, prenosi New York Times. S obzirom na to da je riječ o radnome danu, film će biti na repertoaru do 3. marta.
Film je osvojio osam nagrada Oscar, a imao je još pet nominacija. Osvojio je i dva počasna Oscara.
Ako se obračuna prihod što ga je ostvario 1939. godine u usporedbi s aktualnom vrijednošću dolara, film je zaradio 3.785.107.801 dolara, što ga svrstava u kategoriju najkomercijalnijih u historiji američke sedme umjetnosti.
Godine 1982. film je, zbog svojega kulturnog značaja uključen u “državni filmski registar SAD-a”, a Američki filmski institut uvrstio ga je na popis “100 godina 100 filmova”.
Režirao ga je redatelj Victor Fleming. Zanimljivo je da je Gable ulogu dobio tek nakon što ju je odbio Gary Cooper, koji je tada izjavio da će “film biti najveći neuspjeh u historiji Hollywooda”. Prvi Flemingov izbor za Scarlet bila je glumica Paulette Goddard.
Zanimljivo je i to da se za ulogu Scarlett prijavilo čak 1400 glumica, među kojima i Olivia de Havilland, koja je na kraju dobila važnu ulogu Scarlettine sestre Melanie.
Film je počeo snimati George Cukor, no ‘odradio’ je 17 minuta te potom napustio film smatrajući da scenarij nije dobar.
Hattie McDaniel prva je crna glumica nominirana za Oscara. Na kraju ga je i osvojila u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge, one Scarlettine dadilje Mammy.
Prva verzija filma trajala je više od četiri i pol sata, no kasnije je skraćena za 48 minuta.
(kult)
23.02.2019.

Stadion „Rođeni“ u novom ruhu: Zapadna tribina natkrivena, radovi se nastavljaju


Radovi na Veležovom stadionu Rođeni su nastavljeni, a ovih dana je kompletirano naktrivanje zapadne tribine, koja je tako dobila jedan sasvim novi, ljepši izgled.
"Paralelno se izvode dvije vrste radove. Pokrivanje zapadne tribine stadiona Rođeni panelima koje je došlo u završnu fazu te izgradnja WC prostorija po UEFA-inim standardima koju je na sebe preuzelo udruženje Mostarski Rođeni, čiji članovi svakodnevno rade na stadionu. Trenutno se farbaju zidovi nakon čega s kreće na postavljanje pločica", poručili su iz mostarskog kluba.
Ranije je naglašeno kako je vrijednost radova iznosila oko 300.000 KM te da će se ubrzo krenuti i s realizacijom opremanja stadiona stolicama.
Podsjetimo, Velež se trenutno nalazi na prvom mjestu Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine te je na najboljem putu povratka u elitni rang bh. nogometa.
Prva prepreka na tom putu ovog proljeća bit će lokalni rival Čapljina, koja će 2. marta gostovati na stadionu Rođeni.
(klix)

23.02.2019.

Taj čudesni svijet – Slike dana


Zima, oblačno, maglovito, sa smogom, po čitavom svijetu. Jena žena u šetnji slika zamagljenu luku u St. Petersburgu u Rusiji.

A jedan indijski vjernik u vrijeme svečanosti Kumbh Mela, pravi jedan snimak iz blizine, za uspomenu i sjećanje.

U vrijeme zimskog karnevala u blizini kampusa Univerziteta Wisconsin u Madisonu, posjetioci hodaju preko zaleđenog jezera, obilazeći oko Kipa slobode, koji kao da viri samo svojim vrhom iz zaleđenog jezera. U stvari, radi se o replikma dva dijela ovog kipa, dva dobro napuhana i za led učvršćena balona.

Učesnici proslavljaju svečanost „Greberg Sudiro“ u Surakarti u Indoneziji, koja se održava neposredno prije kineske Nove godine, koja, inače, počinje 5. februara.

Opet u Rusiju, tačnije u Moskvu, na stepenice katedrale Hrista spasitelja. Jedan radnik odmrzava zaleđene stepenica na ulasku u katedralu, prije nego što prispiju posjetioci i vjernici. Ova katedrala se smatra centralnom crkvom Ruske pravoslavne crkve.

Petogodišnja ženka vučjaka po imenu Giola, leži na snijegu, sa sunčanim naočalama na očima. Sve se dešava na završetku jednog dana za obuku pasa, tokom koje se psi obučavaju kako spašavati nastradalu iz snježnih lavina. Zbog blještavog sunca, psima se stavljeju ovakve zaštite za oči, barem tokom pauze.

U Münchenu, na vodama tamošnjeg English Gardena, surferi obavljaju svoje aktivnosti, dok pejsaž lagano tone u snijeg.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)