spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.02.2019.

Večeras dodjela Oscara
U Dolby teatru u Los Angelesu noćas će biti održana 91. ceremonija dodjele Oskara, nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke.
Favoritima sa po 10 nominacija se smatraju britanski film “Miljenica” (The Favourite), crna komedija o političkim intrigama i igrama moći na dvoru kraljice Ane u 18. vijeku, i “Roma”, nostalgični osvrt na život jedne kućne pomoćnice u domu srednjeg staleža u Meksiko Sitiju.
“Miljenica” je dobila i tri nominacije za glumačke nagrade. Olivia Colman je kandidatkinja za najbolju glumicu. Za sporednu žensku ulogu nominovane su i Emma Stone i Rachel Weisz.

Ipak, sam broj nominacija ne garantuje da će neko i dobiti nagradu za najbolji film, jer za to glasa 8.200 članova Akademije iz različitih oblasti, kaže scenarista i reditelj Murray Horwitz za Glas Amerike, prenosi Tanjug.
“Crni klanovac” (BlacKkKlansman) Spikea Leeja, oštra satira o rasizmu u Americi, kandidat je za šest Oskara, dok je za sedam Oskara nominovan “Crni panter”, film o superheroju, Rajana Kuglera.
“Zvijezda je rođena” (A Star Is Born) dobila je osam nominacija, među kojima za najbolji film, kao i za glavnu mušku ulogu za Bradleya Coopera, dok je Lady Gaga nominovana za glavnu žensku ulogu kao i originalnu pjesmu za “Shallow.“
Film o grupi Queen, “Boemska rapsodija” također je nominovan za najbolji film, a Rami Malek za najboljeg glumca.
U kategoriji najboljeg filma je i “Zelena knjiga” (Green book), čije su zvijezde Viggo Mortensen i Mahershala Ali nominovani za glavnu i sporednu ulogu…kao i “Potpredsjednik“ (Vice) – koji je donio i nominacije za glavnu mušku ulogu Christianu Baleu, Amy Adams za sporednu žensku ulogu, a Adamu McCayu za režiju.
Disneyevi “Incredibles 2“ i “Ralph Breaks the Internet” su u trci za najbolji animirani film.
(radiosarajevo)

24.02.2019.

Biciklista na žici ponovo iznad Miljacke


Tekst & foto: Jadranka Šuster

"Biciklista na žici" što ga je stvorio umjetnik Enes Sivac ponovo visi iznad Miljacke u blizini Pravnog fakulteta. Ova skulptura je prvi put postavljena u proljeće 1993. kad je grad bio pod opsadom i izložen granatiranju i snajperisanju. Nadrealna slika u onom paklu!?
Poslije rata je jedno vrijeme bila ispred zgrade Parlamenta BiH.?
Sarajevo, februar 2019.

24.02.2019.

Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice


Aktivisti grupe “EndGelände” su, u sklopu nedelje akcije, protestvovali protiv rezultata Komisije za ugalj u Njemačkoj, i pri tome zauzeli jedan bager na rudniku lignita u Lausitzu, u blizini Leipziga. Protest da, ali zauzimanje tuđih sredstava za rad ne. Svih 17 učesnika protesta je uhapšeno.

Indonezija i vulkani su u zadnje vrijeme skoro postali sinonimi. Iz jedne male luke po imenu Pehe, na ostrvu Siau vidi se vulkan Karangetang, kako izbacuje dim i pepeo. Zbog aktivnosti vulkana, desetine stanovnika iz mjesta morali su biti evakuisani na sigurno.

U Nici, u Francuskoj, jedan majstor upravo nanosi posljednje poteze četkom na ogromnoj figuri sa likom predsjednika Trumpa. Grad Côte d´Azur se nalazi u sred priprema za karneval, koji će se ove godinje održati pod motom “King of Cinema”.

Samo jedno raskršće puteva u Idalia, predgrađu grada Townsvillea u Australiji, viri iz vode. Sve okolo je poplavljeno. Uprkos i do sada velikim poplavama, kažu da plima još nije dostigla svoj vrhunac. Padavinama nema kraja.

Nova kineska godina je na državnoj televiziji proslavljena sa bombastičnim show programom i pompeznim vatrometom.

Tokom proslave Nove godine u Yangonu u Myanmaru, jedan dječak je zauzeo mjesto na ramenima svoga oca. Naime, i u Myanmaru su Kinezi proslavili dolazak Godine svinja.

O kakvoj se zimi i snijegu radilo u Bayarnu u Njemačkoj, pokazuje slika jednog skijaša na snijegom pokrivenom vrhu Veliki Arber, sa 1.456 metara nadmorske visine.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)