spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.03.2019.

Novi vidikovac iznad Mostara


(objavljeno na portalu klix.ba 1. marta 2019.)

Još se bolje vidi natpis "BiH volimo te"

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Brdsko-biciklističko udruženje MTBA Mostar uredilo je novi vidikovac na brdu Fortica s kojeg se pruža prekrasan pogled na Mostar, ali i na natpis "BiH volimo te"
Đani Rahimić, predsjednik MTBA Mostar, za Klix.ba kaže kako je godinu dana nakon izgradnje vidikovca i postavljanja zastave završen još jedan vidikovac. 
"Ovo je već postalo popularno među turistima koji posjećuju Mostar, tako da Fortica ponovno postaje interesantno izletište za Mostarce i njihove goste. U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličeno je svečano podizanje državne zastave i intoniranje himne BiH uz prisustvo više stotina učenika srednjih škola s područja Mostara koji su pješačili do Fortice kako bi obilježili ovaj značajan datum za našu domovinu", kazao je Rahimić.

Prisutnima se obratio ratni komandant Šerif Špago, a predavanja su održali i profesori Adnan Džolota i Elmedin Ljevo.

Rahimić podsjeća kako, iako nije zvaničan toponim, Fortica je ustaljen naziv za brdo iznad Mostara preko kojeg vodi lokalni put za Podveležje, a najvjerovatnije potiče od talijanske riječi fortezza ili utvrda, prema austrougarskim i talijanskim utvrdama koje se na njemu nalaze. "Brdo Fortica je oduvijek bilo izletište mnogih Mostaraca koji za vrijeme velikih ljetnih vrućina izlaze na njegove obronke uživajući u pogledu na svoj grad. Uz to, Fortica je i mjesto na kojem su Mostarci odavali i odaju počast pojedinim ličnostima i događajima koji su posljednjih stotinjak godina obilježili grad na Neretvi", kazao je.Tako su u vrijeme dok je na ovim prostorima vladala Austro-Ugarska, na samom vrhu bili ispisani inicijali cara Franje Josipa prvog (FJI) sa simbolom krune. Bila je to zahvalnost za brojne objekte koji su izgrađeni u gradu na Neretvi za vrijeme austrougarske vladavine. 


"Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka mostarska omladina došla je na ideju da na Fortici iskaže svoju ljubav prema Josipu Brozu Titu. Bio je to, koliko je poznato, prvi slučaj u Jugoslaviji da se na taj način iskazivala ljubav i poštovanje prema predsjedniku SFRJ. Od kamenja je napravljen simbol štafete mladosti i pored nje je ispisano TITO. Kada je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, mladi Mostara su ispod Titovog imena ispisali "VOLIMO TE" i tako još jednom iskazali ljubav prema njemu", kazao je.

Slova su bila visoka deset, a široka osam metara. Taj naziv je stajao sve do posljednjeg rata. "Tada je na Fortici ponovo došlo do preslagivanja kamenja. Ostalo je 'VOLIMO TE', a ime TITO je preinačeno u BiH. Od tada na ovom brdu stoji 'BiH VOLIMO TE', uz naknadno napravljeni simbol Starog mosta. Ovaj natpis ispisala je omladina grada, čime je iskazala svoju odanost i ljubav prema domovini – Bosni i Hercegovini. Prošlog 1. marta na ovom mjestu izrađen je vidikovac na koji je postavljen 30 metara visok jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine veličine 12x6m čime je proslavljen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine", podsjetio je na historiju Fortice i njenih natpisa Đani Rahimić.
(klix.ba)
02.03.2019.

Veležov juriš na titulu i povratak tamo gdje mu je i mjestoVelež današnjom utakmiocom protiv Čapljine kreće u osvajanje šampionske titule i povratak  u vrh bh fudbala, gdje mu je i mjesto. Navijači Veleža ubijeđeni su da će njihovi ljubimci uspjeti u namjeri da se vrate u Premije ligu BiH i zato se očekuje da će danas na stadion Rođeni biti ispunjen do posljednjeg mjesta i da će se pjesmom proslaviti pobjeda.
Najveći Veležov rival u borbi za prvaka, Olimpik, domaćin je Vitezu i “vukovi s Otoke” s pravom očekuju nova tri boda.
U ostalim susretima očekuju se zinimljive i do kraja neizvjesne utakmice.
(NovaSloboda.ba)

02.03.2019.

Crni leopard snimljen u Keniji
Crni panter živi: Jedan rijetki leopard je snimljen u Keniji, a kako tvrde naučnici, to se desilo prvi put nakon 100 godina. Nakon što je životinja primijećena u mjestu Lakipia, u centralnom području Kenije, naučnici sa Instituta za konzervativna istraživanja iz Zoo San Diego, okupljeni oko Nicholasa Pilfolda, prošle godine su na tom području instalirali osam kamera.
I zaista, vrlo brzo dobili su sveti gral afričkih biologa – fotografiju super rijetkog crnog leoparda, prvog koji je u Africi snimljen nakon 100 godina!
Mlada ženka snimljena je kako se kreće sa većom ženkom leoparda, koja je normalne boje i pretpostavlja se da joj je to majka.
Crni leopard zapravo ima melanizam, stanje koje je suprotno od albinizma i koje je rezultat gena koji uzrokuje višak pigmenta u koži i dlaci životinje, pa zbog toga bude potpuno crna. Vijesti o crnim leopardama decenijama se šire Kenijom, ali je naučna potvrda njihovog postojanja izmicala već 100 godina.
Fotografije su objavljene u januarskom žurnalu “Ekologija u Africi“ i predstavljaju prvi naučni dokaz da ovo biće i dalje postoji u Africi. Posljednja fotografija napravljena je 1909.godina  u Etopiji i danas je dio kolekcije Državnog muzeja prirodne istorije u Washingtonu.
“Svako ima priču da ga je vidio, ali niko nije imao dokaz za to, pa su crni leopardi postali mit, legenda, nešto neuhvatljivo i magično”, priča Pilfold, pa nastavlja: “Godinama smo razgovarali sa starim vodičima, koji su prije mnogo godina vodili turiste u Keniji, u vrijeme kad je lov na životinje bio dozvoljen, polovinom prošlog vijeka. Oni su nam govorili da su ga vidjeli, ali da se crni leopard ni tada nije smio loviti”
Postoji devet podvrsta leoparda koji žive od Afrike do istoka Rusije. Njih 11 posto su melanistični, tvrdi Pilfold, ali se susreću samo na jugoistoku Azije, gdje tropske šume nude mnoštvo sjenovitih područja. Melanizam je dodatna kamuflaža u takvim staništima, što predatorima daje prednost u lovu.
Pilfold je u šali dodao da je vrlo zanimljivo što se crni leopard pojavio u području na kome se, u Marvelovom univerzumu nalazi Wakanda, izmišljeni dom superheroja Crnog Pantera.
“Zamislite te slučajnosti. Jedino mjesto gdje se u Africi mogu vidjeti crni leopardi, je mjesto gdje u Marvelu živi Crni Panter”, rekao je Pilfold, stoji u časopisu „Nacionalna geografija“.
(web)
(NovaSloboda.ba)