spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.03.2019.

Bješe karneval


Samo nek je šareno i veselo. Jecken su u Koelnu morali izdržati nalet nekoliko jačih pljuskova tokom karnevalskog mimohoda. Opremljeni kišnim ogrtačima, njih nekoliko stotina hiljada se našlo sa obe strane ulica, kojima je priolazila karnevalska kolona. Prema izjavi organizatora, iz karnevalske kolone je u publiku bačeno preko 300 tona slatkiša, uključujući tu oko 700 hiljada čokolada i 220 hiljada kutija pralina. O karnevalu se ne moraju trošiti riječi. Treba pogledati, treba prisustvovati. Oni kojima je blizu prisustvovali su, a ovdje samo nekoliko slika atmosfere.
(slike:express)
05.03.2019.

Od 2021. bez pomjeranja kazaljki


Sve zemlje EU morat će odabrati ljetno ili zimsko računanje i do aprila 2019. godine saopćiti svoju odluku.
Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno. Države članice EU nemaju čvrsto stajalište o nacrtu ovog zakona i imaju podijeljeno mišljenje o vremenskoj zoni u kojoj će biti.
Pomjeranje sata uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize. Nakon određenog vremena uslijedile su i druge zemlje Evropske Zajednice, prethodnice EU. Različita pravila o ljetnom računanju vremena ujednačena su 1996. godine unutar Evropske unije.
(web)
05.03.2019.

Predvojnička


Možda bi momci, koji izvode vježbe na stomaku, na pijesku u blizini plaže Herzliya, kod Tel Aviva, radije pošli na surfanje. Međutim, oni pred očima imaju jedan drugi cilj, koji im se čini važnijim.
Oni se pripremaju za prijemni ispit u jednu elitnu jedinicu izraelske armije. Zbog toga, treniraju tri puta sedmično, po tri sata, između ostalog spretnost i izdržljivost. Program traje najmanje godinu dana, uz mjesečne troškove od 94 eura.
Voditelj kampa je ranije i sam bio elitni vojnik. On vjeruje: Momci kod njega ne vježbaju samo za vojsku, nego i za život.
(stern)
(NovaSloboda.ba)