spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.03.2019.

Mona Liza iz Berlina


U Friedrichshainu, dijelu grada Berlina, nasuprot šarenim ostacima Berlinskog zida, na East Side Gallery, od prije nekoliko dana smješi se njenim tajanstvenim osmjehom gigantska Mona Liza. Oslikavanje fasade zgrade obavili su Street Art umjetnici Die Dixons.
Nakon što su sklonili skelu sa zgrade, umjetnici su utvrdil da nešto nije uredu sa licem dame. Iz daljine se činilo da dama sisa bombonu. Sa četkom, bojom i novom skelom umjetnici su uradili takozvani Facelifting.
Sa površinom od 170 kvadratnih metara berlinska Mona Liza je najveća svjetska replika čuvnog originala Leonardo da Vincija, koja visi u pariškom Lovreu.
(focus)
(spagos)
11.03.2019.

Labirint od snijega


Sa najvećim labirintom od snijega na svijetu, Clint i Angie Masse iz kanadske provincije Manitoba, dospjeli su u Guinnessovu knjigu rekorda. Za izradu labirinta površine 2789,11 kvadratnih metara, trebalo im je mjesec dana rada, a uz to su investirali oko 38 hiljada eura za proizvodnju specijalnog snijega. Od otvorenja, koje je bio početkom januara, labirint je svakodnevno dobro posjećen. Gostima treba između 30 i 45 minuta da nađu izlaz do izlaza labirinta.
(ksta)
(soagos)
11.03.2019.

Zimski sjaj


Ispod kopita kona u trku frca snijeg. Sa tempom od 50 km/h, u oblacima sniježne prašine, punokrvni ždrijepci jezde u pravcu cilja. Dužina staze je 2.000 metara, a vodi ukrug, preko zaleđenog jezera u St. Moritzu (Švicarska)
White Turf je domaćin nekoliko trka po disciplinama, galop, kas i vuča skijaša, a održava se svake godine tokom tri vikenda u februaru. Trka je koliko ekskluzivna, toliko i kontroverzna.
Prošle godine, žrijebac po imenu Wallach se srušio, kada mu je noga upala u jednu pukotinu na ledu. Neposredno iza njega je bio ždrijebac po imenu Boomerang Bob, srušio se preko njega i bio tako teško povrijeđen, da je morao biti uspavan.
Direktor trke je iz ovog slučaja povukao pouke, nešto naučio i preduzeo: Iznad staze tokom svih utrka kruži jedan dron i mjeri debljinu leda na jezeru, uz pomoć specijalne tehnike.
Tradicionalna trka konja na ledu održava se u St. Moritzu bez prekida, od 1907. godine. Hrabri ljudi koji po ovakvoj hladnoći izlaze i love na njihovim moćnim ždrijepcima, prolazeći kroz predivne pejsaže, u sebi imaju nešto arhaično. Da bi se sačuvala sva ova originalnost, očigledno je potrebna i savremena tehnologija.
(focus)
(NovaSloboda.ba)