spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.03.2019.

Osjećaju li čelnici FS FBiH, poslije sramote u Goraždu, grižu savjesti?

srijedu zakazana hitna sjednica Komiteta za sudije i suđenje FS FBiH, na kojoj će se, kako je najavljeno, pregledati snimak utakmice u Goraždu i izvršiti kompletna analiza suđenja na toj, ali na nekim drugim utakmicama.
Ne stišava se bura oko sramotnog suđenja na utakmici u Goraždu, u kojoj je Velež drastično oštećen od strane sudije Kenana Bajraktarevića iz Orašja, i sve otvorenijih sumnji da FS BiH protežira Olimpik u borbi za prvaka Prve lige FBiH.
Snimak sa utakmice u Goraždu, u kome se, kroz 19 spornih suituacija, zorno pokazuje da je Velež “pokraden”, da se pobjednik znao i prije utakmice i da je sudija najveći krivac što je Velež doživio prvi prvenstveni poraz.
Navijači Veleža su ogorčeni sa FS FBiH, traže se hitne ostavke i smjene čelnih ljudi, a sve zarad regularnosti prvenstva i “kuhinja”, o kojima se sve glasnije priča. Optužbama na Savez pridružuju se i drugi klubovi, zahtijevaći da mešetari hitno napuste svoje funkcije.
Traži se ostavka Nediima Selimotića, predsjednika Komiteta za sudije i suđenje u FS FBiH, u koga mnogi upiru prste kao najvećeg krivca za dijeljenje pravde i čovjeka koji direktno protežira Olimpik. Iz FK Velež otvoreno ističu da je Nedim Selimotić čovjek odgovoran za delegiranje sudija, uz opasku da radi kao direktor firme Hercegovina auto, koja je u vlasništvu porodice Selimović iz Sarajeva. Treba li napomenuti da porodica Selimović upravlja Fudbalskim klubom Olimpik, pitaju se u Veležu.
Da li po pritiskom javnosti, tek Selimotić je za srijedu zakazao hitnu sjednicu Komiteta za sudije i suđenje FS FBiH, na kojoj će se, kako je najavljeno, pregledati snimak utakmice u Goraždu i izvršiti kompletna analiza suđenja na toj, ali na nekim drugim utakmicama.
Da li će muljatori i fudbalski grobari biti kažnjeni, prozvani punim imenom i prezimenom i zauvijek protjerani iz fudbala ili će se sve završiti u stilu “tresla se gora, rodio se miš”, ostaje da se vidi.
U suprotnom, nema svrhe dalje takmičenje u Prvoj ligi FBiH, a čelni ljudi saveza trebali bi promovisati Olimpika kao novog člana Premijer lige BiH.
Neka im je na savjest ako je uopšte imaju!
(NovaSloboda.ba)
12.03.2019.

Veleža može spasiti jedino VAR


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu sportske.ba dana 11. marta 2019. autor Mladen Bošnjak)

Treba što hitnije utvrditi što se događalo na razvikanim utakmicama Prve lige Federacije u Goraždu i Konjicu. Što žurnije sankcionirati, ili suce, ili one koji neopravdano „panjkaju“ sudačku organizaciju.
Prema skraćenoj snimci koju je ponudio Velež, sudac Barjaktarević iz Orašja zaslužio je automatski, neodgodivi i neopozivi izgon iz bh nogometa. Ono što je na toj snimci vidljivo, jasno i nedvosmisleno, upućuje na kriminal najnižeg ranga, na tendenciozno ubijanje nogometne igre, na brukanje sudačke organizacije i krovne nogometne organizacije.
Istini za volju, treba pregledati kompletnu snimku utakmice pa donositi konačni sud, ali da se Veležu sprema „krv, znoj i suze“ na putu povratka u elitno društvo, postaje sve izvjesnije i sve jasnije. Dok su se Mostarci zabavili glancanjem stadiona u Vrapčićima, dok uprava veoma kvalitetno odrađuje svoj, a struka svoj dio posla, nitko ne vodi računa o najmračnijoj strani našeg nogometa, sporta, i društva uopće: o sucima!
Ta bezkarakterna i izuzetno jeftina ništaroba spremna je „za šaku zvekoćih“ uništiti nečiji silni trud, nečije upinjanje da na pošten način ostvari sportski rezultat. Velež se na neki način morao zaštititi (kako, ne znam ni sam, ali morao je), mora spriječiti omalovažavanje nastojanja da se u ovoj državi konačno zaigra koliko-toliko poštena liga i pošteno mladenačko natjecanje. Rečeni Barjaktarević i njegovi pomoćnici nisu nikakav izuzetak, nisu egzotične pojave, nisu ništa neobično. Oni su samo začelje nepreglednog kriminalnog stroja koji uništava sve pred sobom.
Veležu ne preostaje ništa drugo nego čekati VAR da bi se igrom i kvalitetom vratio u Premijer ligu, ali nije mali broj onih koji misle da će bosanskohercegovačka sudačka organizacija „povaliti“ i to skupo tehničko dostignuće ako ono ikad „dobaci“ do naših pustopoljina.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala 

(Sportske.ba.)
12.03.2019.

Video snimka sa spornim detaljima utakmice u Goraždu

gol Goražda

Sudijska lakrdija: 19 pogrešaka arbitara na utakmici u Goraždu

Fudbalski klub Velež iz Mostara, na svom zvaničnom YouTube kanalu, napravio je kompilaciju sudijskih pogrešaka Kenana Bajraktarevića iz Orašja i njegovih pomoćnika Marija Grgića i Filipa Jarića, na utakmici protiv Goražda (0:1).
Velež je u subotu u okviru Prve lige Federacije BiH doživio prvi poraz u sezoni i to upravo na gostovanju u Goraždu.
Nakon utakmice Uprava mostarskog kluba oglasila se zbog lošeg suđenjem, da bi danas na popularnoj platformi objavili kompilaciju od 19 pogrešaka sudijske trojke, na kojima se može vidjeti da je riječ o, kako su iz Mostara potvrdili, - klasičnoj sudijskoj krađi.
U video koji traje više od 10 minuta mogu se vidjeti izmišljeni prekršaji u korist domaće ekipe, svirani ofsajdi za igrače Veleža, kao i sporni primljeni pogodak koji je odlučio pobjednika te jedan koji je postigao Velež, ali su ga sudije poništili zbog ofsajda.

Uostalom, sami pogledajte kako se sudija Bajraktarević propisno obrukao sa svojim pomoćnicima:

video na linku:


(sport)

12.03.2019.

Kao da zgrada lebdi


Više od jednog vijeka zgrada Uprave željeznice u Stuttgartu stajala je na čvrstim temeljima. Pošto sada tamo vladaju bageri, čak ni navedena zgrada nije ostala imuna na kopanje,
Na slici je sjeverni ulaz u novu podzemni željezničku stanicu. Zgradu uprave sada nose duboko izbušeni piloti i ogromna betonska ploča. Posmatraču se čini, kako kompletna zgrada iznad lebdi.
Trošak podupiranja zgrade iznosio je oko 50 miliona eura. Sitnica, u odnosu na ukupne troškove izgradnje nove pozemne željezničke stanice pod nazivom Stuttgart 21, za koje se kalkuliše da će iznositi 8,2 milijarde eura.
(stern)


(NovaSloboda.ba)