spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.03.2019.

Da li je ovo najduža tura kontinuiranog hodanja? Od Cape Town do Magadana

tura po Google.Map

Cape Town, Južna Afrika

Magadan, Rusija

Magadan, Rusija


Gornja karta prikazuje jednu od potencijalno najdužih neprekidnih šetnji kopnom na svijetu, od Cape Towna u Južnoj Africi, do Magadana u Rusiji ukupne dužine 22,387 km (13,910 milja).
Google Maps procjenjuje da bi za savladavanje ove ture pješke, bilo potrebno 4,492 sata, ako bi se želila preći komplet u jednom komadu, bez zastoja, što znači 187 dana non-stop hodanja i što je naravno nemoguće.
Ako bi se umjesto pješačenja non stop, odlučili za hodanje 8 sati dnevno, za ovu turu bi bilo potrebno 562 dana, kako bi se u potpunosti obavila.

Tokom hodanja bi se penjali uzbrdo, ukupno 117.693 metara (386,132ft) i spuštali117.686 metara - što je ekvivalentno 13 penjanja i spuštanja na Mont Everest.
Na ovom putu bi se moralo proći kroz 16 zemalja, uključujući Južni Sudan, Siriju i Gruziju. Dakle, put ne bi bio ni malo ajsiguran u ovom vremenu. Morale bi se preći brojne rijeke i morski prelaz u Egiptu.
Cijela ova priča bila je inspirisana od strane korisnika cbz3000, na redditu.
Tamo još postavljaju pitanje, da li je neko pronašao neku još dužu pješačku turu, i pozivaju ga da to objavi na redditu, ili da je ostavu u komentarima ispod.
Stranice ujedno poziva sve one koji vole čitati o sličnim avanturama da ih posjete na redditu.
(spagos)

16.03.2019.

Sa stranice Cidom: Pekmezara

Mostar 1954. godine

Malo je poznato da je Mostar imao tvornicu za proizvodnju marmelade, a Mostar ne bi bio Mostar da mještani nečemu ne daju svoje ime, pa su je zvali Pekmezara. Tvornica u kojoj su se proizvodile riblje konzerve, marmelada i rakija šljivovica, bila je izgrađena još za vrijeme austrougarske vlasti i neprekidno je radila za vrijeme oba svjetska rata. Pogon je imao visok dimnjak te je bio uočljiv iz skoro svakog kutka Mostara. Neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, nakon kratkog zaustavljanja proizvodnje, ponovno je pokrenuta proizvodnja. Tvornica se nalazila preko puta stare kirurgije, između sadašnjeg prostora Hercegovina auta i Unicredit banke. Nakon instaliranja i stavljanja u pogon potrebnih strojeva, tvornica je uspješno radila u periodu od 1947. pa sve do 1958. ili ′59., kada proizvodnja iz neznanih razloga prestaje, a ubrzo se zatim tvornica, skupa s dimnjakom, uklanja s platoa kod željezničke stanice. Na fotografiji iz 1964 vidi se dimnjak tvornice - uskoro nakon toga je srušen cijeli pogon.
(Tibor/cidom)
16.03.2019.

Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice


U Hahnweileru, pokrajina Rheinland-Pfalz u Njemačkoj, vidljivi su rezultati olujnog nevremena, koje je prethodnih dana zahvatilo ove krajeve. Dijelovi vjetroturbine vise na kućištu, a olupine su letjele nekoliko stotina metara uokolo.

Karneval je bio i prošao. Ostaju slike. Jedan politički eksponat sa figurom britanske premijere Theresa May prošao je tokom karnevalske povorke u Düsseldorfu, koji je bio vrhunac kanevalskog slavlja.

U Allahabadu u Indiji, jedan pristalica indijskog božanstva Shiva nastupio je tokom „Shiv Barata“ simboličnog vrhunca procesije božanstva, sa jednim pitonom. Svake godine tokom proslave u ovaj grad dođu stotine hiljada vjernika.

Kao i svake godine, u Rio de Janaeiru sa veličanstveno šarenim i raskošnim kostimima održan je karneval, jedan od najvećih praznika na svijetu. Uz vatromet je otvorena velika parada pred očima hiljada turista i mještana.

Veličanstveno šareni i raskošni kostimi su vidljivi na svakoj fotografiji sa kanevala u Riju.

Svake noći karnevala u Riju je bilo burno. Ova veličnstvena zabava traje punih šest dana i noći. Svake večeri se održava karnevalska povorka koja traje deset sati.

U Pragu, u Češkoj, održava se Međunarodni šahovski festival. Možda je najbolja reklamu za događaj predstavljala fotografija iz tramvaja, tokom vožnje ulicama Praga, u kome su partiju šaha odigrali Thai Dai Van Nguyen, šahovski velemajstor iz Češke i jedan dječak.

Kriza u Venecueli najbolje je vidljiva na slici iz Caracasa, glavnog grada, na kojoj se vide novinari kako koriste svoje mobitele tokom nestanka struje u ovom gradu. Madurova vlada vjeruje da je uzrok tome cyber napad iz SAD. Nestanak struje je skoro potpuno paralizovao ionako ograničeni javni život u zemlji.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)