spagosmail

Dobrodošli na moj blog


20.03.2019.

Duhan prodaju samo stranci – Musavat br. 11 iz 1906. godine


U časopisu Musavat, broj 11 iz 1906. godine, objavljen je tekst:
“Čudi se. Jedan nam putnik priča kako se neobično začudio kad je vidio da duž čitave željezničke pruge, željeznički gostioničari, pa i oni što prodaju duhan, sve su sami stranci. Domaćih sinova ni od želje da vidi i ako su, po njegovu mišljenju, bistri i sposobni ljudi, ni malo lošiji od tugjinaca. Bogme se i mi čudimo tome! … Ako ne smijemo ništa drugo, smjemo se barem čuditi!”
Ovakve vijesti su bile česte po ondašnjim novinama. Naime, nije bilo broja bilo kojih novina koje nisu bile cenzurirane, a najviše oni članci koji su kritikovali postojeću austrougarsku vlast. Novine su uobičavale na naslovnim stranicama izdanja koje su dobile odobrenje cenzure navesti tačan broj riječi koji je taj broj novina uspio zaraditi. Pojedine redakcije novina su uspijevale doskočiti ovim zabranama, tako što su kao prenosile izjave pojedinih osoba (ne navodeći njihov identitet), a ne direktnu kritiku prema vlasti, pa bi pokatkad vijesti (kao i ova) u takvom obliku promakle strogim cenzorskim očima.
Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
20.03.2019.

Robovi na šest nogu


Mravi vrste Termothorax americanus su robovlasnici. Oni napadaju gnijezda manjih rođaka Termothorax Longi spinosis i pri tome im otimajui  do 60 larvi i lutki. Kasnije, kad se izlegu, ovi mravi moraju raditi za njihove otmičare i preuzimati njihove svakodnevne poslove. Oni tragaju za hranom, snabdijevaju njihove mlade i brinu se o kraljici.
Međutim, svi napadnuti mravi ne predaju sudbini njihovo potomstvo bez otpora. Biolozi sa Univerzitata u Mainzu, Njemačka, posmatrali su ponašanje mrava u osam različitih regiona Sjeverne Amerike.
Na mjestima gdje je mravlje ropstvo udomaćeno, skoro da ni nema fizičkog otpora nadmoćnijim napadačima. Međutim, u područjima, gdje su takvi napadi rijetkost, napadnuti mravi se žestoko odupiru osvajačima u svom gnijezdu.
(focus)
(NovaSloboda.ba)
20.03.2019.

Danas počinje proljeće


Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi u 22,58 sati počinje proljeće, koje će trajati do 21. juna, dok za stanovnike južne polulopte počinje jesen.
Danas je i proljećna ravnodnevnica kada su noć i dan približno iste dužine.
Ove godine, dan početka proljeća podudara se sa fazom punog Mjeseca ili Supermjeseca, koji će biti oko 14 posto sjajniji nego što je inače.
Ovo je treći i posljednji Supermjesec ove godine, a sljedeći je 2020. godine.
Prema prvim procjenama meteorologa, proljeće će biti natprosječno toplo, a što se padavina tiče, biće u granicama prosjeka.
Krajem marta, počinje i ljetno računanje vremena.
(NovaSloboda.ba)