spagosmail

Dobrodošli na moj blog


22.03.2019.

Sa stranice Cidom - Časničko činovnička kasina 1878. godine


Gradnja zgrade Časničko činovničke kasine prema projektu ing. Hausera započela je 1881. g., a 1884. g. dovršena na Mejdanu (Trg 1. maja), odmah uz Atik džamiju. Mora se istaći da je zgrada koja se prije nalazila na mjestu novoizgrađene Oficirske kasine bila jednako tako lijepa i monumentalna, ali je zbog nefunkcionalnosti srušena. Kasina je svečano otvorena 9. travnja 1885. g., imala je velike prostorije, između ostalog prostranu čitaonicu, jednu kolosalnu salu za kavanu i jednu ne manju blagovaonicu, u kojoj su se održavali koncerti, igranke, kino i pozorišne predstave. Ova nekada veoma lijepa zgrada stradala je od bombardiranja krajem Drugog svjetskog rata, pa je obnovom i dogradnjom izgubila svoj prvobitni, autentični izgled. U raznim vremenima mijenjan je naziv ove zgrade, pa je Mostarcima poslije Drugog svjetskog rata ova zgrada poznata pod nazivom Dom JNA, a u ratu 1992. – 1995. kao Dom Armije BiH, da bi se poslije toga u ovoj zgradi smjestile prostorije MUP-a Mostar. Nakon iseljenja MUP-a zgrada je zapuštena i u prilično lošem je stanju. Fotografija - zgrada koja se nalazila na mjestu prije gradnje Oficirske kasine i Atik džamija, 1878.g.
(Tibor/cidom)
22.03.2019.

Savršen stav


Da je ovo kviz, na pitanje šta vidimo na slici u prilogu, odgovori bi mogli biti:
  1. Galerija predaka velikih Ikea menadžera
  2. Okvir za slike bivših igrača hokeja u žutim dresovima
  3. Spomenik nepoznatom poštaru, ili
  4. Pet sudija u takmičenju skijaških skokova.
Ako ništa drugo, barem bi bilo zabavno.
A tačan odgovor je d.
U stvari, slika potiče sa nedavno održanog Svjetskog prvenstva i Seefeldu.
Stav sportista: nepoznat.
Stav sudija: savršen.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
22.03.2019.

Mostar Run Weekend” 22. i 23. marta


Treće izdanje “Mostar Run Weekend” održaće se 22. i 23. marta u gradu na Neretvi.
“Ovo je prilika da simbolično, preko svih mostova, povežemo sve stanovnike ovoga grada, te da ova manifestacija, osim sportsko-rekreaciona, ubuduće bude i turistička”, izjavio je gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić na konferenciji za novinare u Sportskom savezu Grada Mostara.
Očekuje se da će u tri planirane trke učestvovati više od hiljadu trkača. Pored humanitarne trke građana na dionici od 4 kilometra i trke za djecu na stazi dugoj jedan kilometar, centralni događaj trkačkog vikenda je Mostarski polumaraton, za koji je prijavljeno 600 trkača iz 15 zemalja.
Start Mostarskog polumaraton planiran je u subotu, 23. marta, u 9 sati kod mosta u Potocima, sjeverno od Mostara, a cilj je ispred Mepas Malla.
Trasa staze vodi od Potoka, desnom stranom Neretve do ulaska u grad, a zatim se nastavlja gradskim ulicama, pa iz policije pozivaju Mostarce i Mostarke da za vrijeme trajanja trke, od 9 do 12 sati, izbjegavaju korištenje automobila, s obzirom da će veliki broj gradskih saobraćajnica biti zatvoreno za promet.
U sklopu “Mostar Run Weekenda” u petak, 22. marta, održat će se i konferencija, na kojoj će predavači iz cijele regije govoriti o problematici trčanja, prevenciji sportskih povreda, rehabilitaciji, o trčanju kao stilu života i pripremama za trkačke poduhvate.
(Novasloboda.ba)