spagosmail

Dobrodošli na moj blog


23.03.2019.

Kulturni park FanjingshanPlanina Fanjing, ili na kineskom Fanjingshan, ima značenje „Planina brahmanske čiste zemlje“, kineski je prirodni rezervat, najviši vrh planinskog masiva Wuling, koji se nalazi u kineskoj provinciji Guizhou. Njen naziv potiče iz budističkog učenja i smatra se svetom planinom u kineskom budizmu. Ima nadmorsku visinu između 480 i 2.570 metara, a kao rezervat je osnovana  1978. godine. Smještena pored grada Tongrena u kineskoj pokrajini Guizhou na jugozapadu zemlje, uvrštena je na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.
Fanjingshan se prostire na površinir od oko 402 kvadratnih kilometara, a zaštićenim područje obuhvata 372 kvadratna kilometara.
Izolacija ovog područja dovela je do visokog stepena biljne raznovrsnosti sa endemskim vrstama kao što su fanjingshanska paprat (Abies fanjingshanensis) i Guizhou rinopitek (Rhinopithecus brelichi), te ugrožene vrste kao što su kineski divovski salamander (Andrias davidianus), šumski mošusni jelen (Moschus berezovskii) i Reeveov fazan (Syrmaticus reevesii). Fanjingshan ima najveću primorsku bukovu šumu u suptropskoj regiji
U ekosistemu Fanjingshana danas se može naći 4 395 biljnih, odnosno 2 767 životinjskih vrsta.
Kao jedan od najvažnijih šumskih rezervata bukve u Aziji i jedno od svjetskih područja najbogatije golosjemenjačama, na ovoj planini boravi i jedna rijetka vrsta majmuna Rhinophitecus.
Fanjingshan se smatra svetom planinom, to jest mjestom gdje se dostiže prosvjetljenje maitreja budizma. Poslije nekoliko uništenja tokom istorije, ali i Kulturne revolucije, tokom osamdesetih godina prošlog cijeka, budizam doživljava preporod. Mnogi stari hramovi su obnovljeni, a izgrađeni novi. U sklopu toga je 2010. godine otvoren „Budistički kulturni park Fanjingshan” sa Zlatnom dvoranom, u kojoj se nalazi 5 m visok kip Maitreja Bude s 250 kg zlata i hiljadama dragulja. Vjeruje se kako je to najveći zlatni Maitreja kip na svijetu.
Ovo je 13 lokalitet u Kini koji je uvršten na Svjetsku listu prirodne baštine, a ukupan broj lokaliteta svjetske baštine u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sada iznosi 53..
(focus)
(NovaSloboda.ba)