spagosmail

Dobrodošli na moj blog


25.03.2019.

Sa stranice Cidom: Jagnje


Uz trasu stare željezničke pruge, na uglu križanja ulica Kolodvorska (prije Moše Pijade) i Mostarskog bataljona, izgrađena je odmah iza završetka Prvog svjetskog rata dvokatna stambeno-poslovna zgrada u čijem se prizemlju nalazio ugostiteljski objekt – bila je to kultna gostionica Kod jagnjeta, poznatija kao Jagnje. Na katovima su bili stanovi. Objekt je projektiran kao kutni, s dvama identičnim krilima spojenim pod pravim kutom. Objekt zavidnih dimenzija odlikovao se elementima historicističke gradnje neobaroknih karakteristika. Nacionaliziran je nakon Drugoga svjetskog rata. Istu funkciju i naziv objekt je zadržao do 1992. g. Ispočetka je gostionica bila vlasništvo Ivankovića, da bi je kasnije kupio Blaž Slišković (inače djed poznatog nogometaša Veleža). Nakon zadnjeg rata cijela se zgrada urušila od granatiranja i tako stoji do današnjeg dana. Fotografija gostionice Kod jagnjeta iz 1926. g.
(Tibor/cidom)

25.03.2019.

Derbi prvenstva završen nerješenoOlimpik – Velež 2:2 (0:2)

Stadion Otoka.
Sudija: Dragan Petrović (Banja luka)
Žuti kartoni: Handžić, Stojanović (O), Ovčina, Brandao, Vehabović, Fajić (V)
Strijelci: 0:1 Behram (26’), 0.2 Fajić (39’), 1:2 Osmanović (63’ iz penala), 2:2 Radovac (90’)

Olimpik: Trifković, Milović, Jusić, Uzelac, Osmanović, Jusufi (od 46’ Muminović), Radovac, Stojanović, Handžić, Zeba, Pandža.

Velež: Bogdanović, Zvonić, Zeljković, Ćosić, Behram (od 59’ Kuduzović), Ovčina (od 51’ Berisha, od 55’ Cvijanović), Mrgan, Fajić, Brandao, Ferreyra, Vehabović.

Fudbaleri Veleža bili su nadomak velike pobjede, ali je Olimpik u posljednjim trenucima utakmice izjednačio.
Utakmica između Olimpika i Veleža već na početku nagovijestila je da će na terenu biti dosta “vatre”. U 6. minuti, došlo je do dvominutnog prekida, igrači Olimpika nesportski su se ponijeli prema igračima Veleža, u teren je ušao i njihov trener, ali se na kraju sve završilo bez kartona.
U 9. minuti sjajna prilika za Velež, kada je Fajić lijevom nogom oštro šutirao, a lopta je pogodila prečku i odbila se u polje.
Velež igra otvoreno, njegovi igrači su više u posjedu lopte.
U 14. minuti, Brandao je u u prilici, ali se lopta odbila od jednog igrača domaćih i šansa je propala.
Prva priklika za domaće ukazala se u 14. minurti, ali je šuz osmanovića blokirao Zvionić i lopta je završila u korneru.
Erupcija radosti Veležovih navijača u 26. minuti. Poslije centaršuta s lijeve starne i nespretne intervencije domaće odbrane, loptu je prihvatio Behram i poslao je u mrežu – 0:1.
Primljeni gol izbacio je iz takta domaće igrače, u koje se uvukla dodatna nervoza, što se pokazalo u 29. minuti kada je stojanović nesportski udario Ovčinu, za što je kažnjen žutim katonom.
U 30. minuti lijepa akcija Ovčine, centaršut u kazneni rpostor Olimpika, na loptu je natrčao Brandao, čiji šut glvom trifković brani.
Kockanje igrača Olimpika skupo ih je koštalo u 39. mimnuti. Trifković se spetljao, loptu je Olimpika i onda rutinski, po 20. put u ovom prvenstvu, poslao loptuu mrežu – 0:2.
Domaći su zaprijetili u 48. minuti, ali je veležov kapiten Zvonić sjajno reagovao i otklonio opasnost po svoj gol.
Mogao je Velež u 52. minuti povećati vođstvo, ali je šut Fajića zamalo otišla pored gola.
Sjajna prilika za Velež ukazala se u 50. minuti, ali je Brandao zamalo zakasnio.
Domaći su u 57. minuti mogli smanjiti rezultat, ali je šut Milovića glavom pogodio prečku gola Bogdanovića.
U 63. minuti, pad Radovca u šesnaestrecu Veleža i sudija Petrović pokazao je na bijelu tačku. Siguran realizator bio je Osmanović – 1:2.
U 73. minuti, sudija Petrović olako je dosudio slobodan udarac za domaće, ali je šut Zebe sa 18 metara završio preko gola.
Tri minuta kasnije, novi slobodan udarac za Olimpik, ali je šut Osmanovića bio neprecizan.
Kada se očekivao kraj utakmice, Olimpik je izjednačio, a strijelac je bio Radovac – 2:2.
Poslije toga došlo je do prekida utakmice, jer je bio povrijeđen pomoćni trener Olimpika, koji je pogođen nepoznatim predmetom, sa tribina, pa je prekid trajao više od 6 minuta.
(sport)
25.03.2019.

Ledena predstava


Ovako to izgleda u Hamburgu, ali ne onom u Njemačkoj, nego južno od grada Buffalo u američkoj saveznoj državi New York.
Na jezeru Erie, jedna žena fotografiše poseban spektakl prirode: Jaki vjetrovi, koji su puhali brzinom većom od 110 kilometara na sat, odgurnuli su led iz jezera na obalu, a tamo su formirali impresivan planinski lanac.
Ekstremni zimski minusi stvorili su ogromne ledene mase na čitavoj teritoriji SAD. Toplije temperature, jaki vjetrovi i visoki talasi nagomilali su fragmente u ovakve strukture.
(stern)
(NovaSloboda.ba)