spagosmail

Dobrodošli na moj blog


26.03.2019.

Grci u grotlu Zmajevog gnijezda


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Bilinom polju u Zenici od 20:45 sati igra važnu utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020 protiv selekcije Grčke.
Zmajevi će se sa Grcima večeras sastati po deseti put. Zanimljivo je da su naši reprezentativci sa Grcima bili u grupi čak četiri puta u kvalifikacijama što za europska, što svjetska prvenstva.
Pamtimo samo pobjedu, možda i jednu pod najvažnijih u borbi za plasman na Mundijal 2014. godine, kada su upravo u Zmajevom gnijezdu u Zenici u martu 2013. godine Grci pali poslije fantastične igre BiH, koju je s klupe vodio selektor Safet Sušić. Zmajevi su slavili pobjedu od 3:1, uz dva gola Edina Džeke i jedan Vedada Ibiševića, nakon promašenog penala Zvjezdana Misimovića.
Večeras pulene Roberta Prosinečkog očekuje jednako važan susret. Igra protiv Armenije i pobjeda od 2:1 (strijelci Krunić i Milošević) na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo obećava da se imamo čemu nadati.
Istina ima tu još prostora za naredak u igri, što je i potvrdio i sam Prosinečki na konferenciji za medije nakon duela.
Prosinečki je i otkrio početni sastav: Šehić, Bičakčić, Zukanović, Šunjić, Kolašinac, Bešić, Duljević, Pjanić, Džeko, Cimirot, Višća.
Na Bilinom polju se večeras očekuje pun stadion. Prava za direktan prijenos u BiH ima NOVA BH,
(sport)

26.03.2019.

Sa stranice Cidom: Bazen


Sve do 1958. g. jedini bazen za kupanje i treninge plivača, bio je mali, dvanaestmetaski, otvoreni bazen u Sjevernom logoru. Te godine u upotrebu se pušta novoizgrađeni plivački bazen olimpijskih dimenzija (50 x 25 m, dubine do 4,5 m) sa skakaonicom na tri etaže visokom 10 m. Zagrebački arhitekt-projektant Slavko Delfin je skladno ukomponirao bazen sa svim sadržajima na samu liticu rijeke Neretve. Njegova gradnja je uveliko ubrzala i unaprijedila razvoj plivačkog sporta u gradu na Neretvi. Inače je za potrebe gradnje ovoga zdanja bilo prekopano tzv. Novo groblje iz kojega su ekshumirani posmrtni ostaci mnogih znamenitih Mostaraca. Popularni Bazen je služio kao sportski objekt (olimpijski bazen) i kao gradsko kupalište. Na njemu su bili česti i međunarodni susreti. Mogao je primiti i do 1 500 gledalaca. Bazen je u 1999. g. adaptiran. Porušena je olimpijska skakaonica i dograđeni su neki novi pomoćni objekti.
Fotografija iz 1970-ih.
(Tibor/cidom)
26.03.2019.

Zašto je Velež važan


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu tacno.net 25. marta 2019. godine, autor Gradimir Gojer)Da Mostar opet bude jedinstven i cjelovit Grad, a ne dva sela koja tek i samo glume grad.

Danas (nedjelja, 24. 3.) je povjesni dan za Fudbalski klub Velež, za mostarski sport, ali, siguran sam u to, i za mostarski politički život.
Danas su na sarajevskom stadionu Otoka derbi susret Prve bh. lige igrale dvije ponajkvalitetnije ekipe ovoga ranga nogometnog natjecanja, FK Olimpic iz Sarajeva i FK Velež iz Mostara. Neminovno je da rezultat ovoga susreta prvo i drugoplasirane momčadi utiče na krajnji ishod natjecanja u prvoj ligi, što praktično implicira i ishode u vezi sa plasmanom u Premijer ligu.
Ali, ovaj susret ima znatno veću težinu u odnosu na sve druge utakmice. Pogotovo za tim iz Mostara, popularne Rođene, koji su decenijama prije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bili ljubimcima one Jugoslavije, koja je znala što je pravi i istinski nogomet i koja je sa golemim simpatijama pratila otvoreni, šarmom optočen raskošni nogomet, koji je Velež gajio kroz generacije.
Današnji ishod susreta na sarajevskoj Otoci bitno doprinosi podizanju sportskog, ali i ukupnog tonusa življenja u podijeljenom Gradu na Neretvi. Jer, Veležov rezultat na Otoci je signal da se Rođeni vraćaju u Premijer ligu BiH, gdje im je po tradiciji, ali i igrama u ovoj sezoni i mjesto. To bi dalje značilo konkurenciju u samom gradu gdje je članom najelitnijeg nogometnog bh. razreda HŠK Zrinjski; to bi imalo itekako pozitivne posljedice po trgovinu i ugostiteljstvo u Gradu na Neretvi i Radobolji.
To bi, siguran sam, dalo novi elan cijelom hercegovačkom regionu.
Konačno, da se ne lažemo, Mostar bez Veleža u Premijer ligi nije isti grad kao sa Rođenima kao najboljim simbolom i dugogodišnjim najboljim ambasadorima mostarske vale.
Tu je i politički aspekt. Pokušaj zatiranja kluba svjetle radničke i ljevičarske tradicije FK Velež bio bi u golemoj mjeri relativiziran, pa i uništen povratkom Rođenih na glavnu fudbalsku bh. scenu!
Zato danas sav napredni bh. sportski i politički svijet treba biti uz Rođene, radnički i antifašistički nogometni klub.
Zato jer je Velež važan za povratak Grada Mostara samom sebi!
Da Mostar opet bude jedinstven i cjelovit Grad, a ne dva sela koja tek i samo glume grad.
Susret na Otoci osim sportskog ima i golemi politički značaj.
Tko to ne vidi slijep je kod očiju.
(tacno.net)

26.03.2019.

Sjaj baroka


Stolovi su raskošno postavljeni, svjetiljke svijetle, personal nosi hranu za gospodu. Ne, ovo nije neka filmska scena iz nekog istorijskog epa, već karneval u Veneciji.
U veličanstvenoj Palazzo Pisani Moretta ljudi slave prstaru tradiciju, bez bacanja slatkiša, ali sa kristalnim čašama.
Palata sa pogledom na Canal Grande datira iz 15. vijeka, a kasnije je pripadala jednoj italijanskoj porodici, koja je prošle godine palatu prodala za 40 miliona eura.
Novi vlasnik je navodno neki biznismen iz Hong Konga.
(stern)
(NovaSloboda.ba)