spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.03.2019.

Sa stranice Cidom: Kantarevac


Starije generacije još živućih Mostaraca vrlo se dobro sjećaju parkića u Liska ulici točno preko puta zgrade Dispanzera. Relativno malen, imao je nekoliko klupa i pješčanu stazu cijelom dužinom parka; bio je malena oaza zelenila i skrovito mjesto za zaljubljene. Međutim, malo je poznato da je sve do 1954. g. na ovom mjestu postojalo oveće groblje s brojnim nišanima. Bio je to harem Kantarevac. Harem je formiran na vakufskom zemljištu džamije hadži Memije i imao je površinu od 3000 m², a vakif je zemljište namijenio baš u tu svrhu. Dolaskom austorougarske uprave, a prilikom izgradnje željezničke pruge, u ovaj harem je prebačen dio ostataka umrlih i nišani iz Lakišića harema. Četrdesetak nišana s arapskim epitafima tada su ugrađeni u zid koji opasuje ovaj harem. Liska-harem, kako ga danas nazivaju, godine 1954. potpuno je poravnat; dio je prenamijenjen u igralište, a dio u park. U toku zadnjeg rata, park je silom prilika ponovno povratio svoju prvobitnu namjenu jer su se u njega pokapale prve žrtve stradanja Mostara – vojnici Armije BiH, HVO-a kao i civili svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.
Fotografija Johanna Grafa iz 1905. g.
(Tibor/cidom)

28.03.2019.

Izložbe: Bizarni svijet od plastelina

Izložbom, kako stoji u njenom nazivu,„A Journey trough Mud an Cofusion with small glimpses of air", „Putovanje kroz blato i konfiziju, sa malim pogledima kroz vazduh“, umjetnici Nathalie Djuberg i Hans Berg teže ka tome da ispune svoje obećanje.
Dvoje Šveđana, koji žive u Berlinu, odavno su zvijezde umjetničkog svijeta, a posebno duboki crni humor njihovih animiranih filmova, a njihove umjetničke instalacije na pozorniciama su već postale slavne.
Djuberg svoje groteskne figure i postavke stvara od plastelina, gline i papira. Uz to, Berg komponuje jednu pomalo irealnu, pomalo jezivu muziku. Često se pri tome radi o seksu, nasilju, ili i moći golog ženskog tijela, a prisutni su muškarci u plišanim pokućnim ogrtačina, u crkvenim ornatima kao i zlatni motocikli.
Jedan voz duhova prolazi kroz sadašnjost. Stereotipi, i sadizam u određenoj dozi, pojačavaju se kroz njihovu bezukusnost, u čemu su u međuvremenu već postali rutinirani. Kustosi muzeja su im očigledno zahvalni. U Umjetničkoj hali u Frankfurtu krajem februara je postavljena njihova izložba, nastala u kooperaciji sa muzejima iz Švedske i Italije.
Kao i mnoge druge institucije, djela ovih umjetnika upozoravaju. Ljudi iz Frankfurta su pred izložbu i sami bili obradovani njenim „uznemiravajućim“ efektom.
(spiegel)

28.03.2019.

Leteći taksi
Leteći taksi postaje stvarnost!
Firma Airbus je prezentirala prototip njenog „CityAirbusa“. Dron pogonjen baterijama nudi mjesta za četiri putnika, leti putem funka, kao automobill bez vozača.
Mašina starta sa dva rotora, prečnika 2,8 metara, sa 950 obrtaja u minuti, a starta i spušta se vertikalno. Test letovi „Citybusa“ obavljeni su u Ingolstadtu (Njemačka), prvo bez posade. Kako kažu, uskoro će se i to obaviti. Radijus kretanja letećeg taxija je 50 kilometara, a brzina 120 km/h.
Letovi se ne bi obavljali iznad naseljenih područja. Takođe, nisu predviđeni za letove od grada do grada, a i samo ime „leteći taxi“ donekle ne pristaje.
Kako tvrde iz Airbusa, letjelice bi letjele isključivo na čvrsto utvrđenim rutama, dok individualni letovi za sad nisu predviđeni.
Citybus bi trebao startati polovinom sljedeće godine.
(express)
(NovaSloboda.ba)