spagosmail

Dobrodošli na moj blog


29.03.2019.

Cvijeće ili male lijepe ptice?
Cvijeće ili male lijepe ptice? Kada dođe proljeće sa povećanim temperaturama, pupoljci Magnolije izgledaju kao male roza ptice, koje mirno stoje na granama drveća u jednom parku u Pekingu i proljetnu živost prezentiraju na jedan veoma zabavan način.
(chinanews)
(spagos)
29.03.2019.

Sa stranice Cidom: Javni klozeti
Dolaskom austrougarske vlasti uočio se nedostatak javnih toaleta u gradu pa je na sjednici Gradskog vijeća od 7. 6. 1909. g. donešena odluka o njihovoj izgradnji. Tada je prilično ambiciozno odlučeno da se izgrade zidani javni zahodi na čak šest mjesta po gradu i to: u Štefanijinom šetalištu preko puta Gimnazije, na Musali nasuprot hotela Narenta, na Velikoj Tepi kod Suhodoline (danas početak stepenica koje vode s Glavne ulice u Hendek), na Luci u Glavnoj ulici, u Karađozbegovoj ulici i na Starom pazaru u Donjoj mahali. Budući nije bilo dovoljno sredstava za izgradnju svih zamišljenih javnih zahoda odlučeno je da se prvi javni toaleti izgrade na Velikoj Tepi i na Musali. No, godine 1913. su po projektu Dragutina Köhlera ipak završena tri zahoda, treći kod Gimnazije. Nažalost, u šezdesetim godinama prošlog stoljeća odlukom Općine porušeni su svi javni toaleti u gradu.
Fotografija - u dnu slike javni toalet kod Gimnazije, 1960-ih.
(Tibor/cidom)
29.03.2019.

Slika na slikuKljučni događaji svjetske istorije sadržani su u ikonama fotografije – a umjetnicima Jojakimu Corisu i Adrianu Sondereggeru su materijal za rafiniranu igru između istine i manipulacije.
Od 2012. godine, ovaj njemačko-švajcarski duo rekonstruiše poznate slike do u detalj, pretvarajući ih u trodimenzionalne diorame.
„Modele en minuiature“ – Modeli u minijaturi, fotografišu zajedno sa za to potrebnim priborom.
Slika u slici predstavlja izazov, tako da i sama fotografija zahtjeva preispitivanje istinitosti sadržaja na njoj.
Izložbena kuća C/O Berlin prikazuje izložbu pod nazivom „Double Take“ do 1. juna ove godine.
(focus)
(NovaSloboda.ba)