spagosmail

Dobrodošli na moj blog


30.03.2019.

Sat naprijed, sat nazad. Još ove i iduće godine, a onda?


Iako kazaljke sata pomjeramo više od 30 godina, u proljeće naprijed, a u jesen unazad, mnogi još nisu navikli, ili nisu načisto, kad se šta radi. Kad se pomjera naprijed, a kad nazad.
Za sve one koji se u svih ovih 30 i nešto godina nisu navikli kada kazaljke sata treba pomjeriti nazad, a kada naprijed, po odluci EU parlamenta sa ovim bi se trebalo prestati 2021. godine?
Noćas pomjeramo na ljetno, a na jesen na zimsko vrijeme. Bilo bi najbolje kad bi tako i ostalo, ustvari vratili bi se na ono vrijeme koje je bilo prije početka pomjeranja kazaljki, kad je podne bilo u 12 a ne u 13 sati. I tako bi trebalo i ostati.
EU parlament je odluku ostanka na zimskom ili ljetnom vremenu prepustio pojedinim zemljama. Tek tada će nastati bućkuriš.
(spagos)

30.03.2019.

Sa stranice Cidom: Lira


U blizini Carinskog mosta, na lijevoj obali Neretve, imao je svoju zgradu Gavro Papo još početkom 20. stoljeća. Bila je to stambeno-poslovna zgrada, a u njoj je bila kafana nazivana i „Gavrin kupleraj.” Kafana je radila sve do 1944. g., kada je zatvorena. Zemljište ispred ovog objekta je još početkom 20. stoljeća kupio Ibro Hakalo i na njemu sagradio privatnu kuću i u njoj otvorio kafanu Lira. Bila je neugleda, ali zbog blizine željezničke stanice dobro posjećena. Imala je pokatkad i živu glazbu, a nezaobilazan je bio nastavak tradicije okupljanja „prijateljica noći”, koje su zanimanje iz Gavrinog kupleraja premjestila u ovu kafanu. Kafana je radila sve do 1992. g., kada je nakon završetka rata u potpunosti srušena.
Fotografija Lire iz 1900-ih.
(Tibor/cidom)

30.03.2019.

Velež protiv sila nepravde


Još prije utakmice sa Olimpikom, bilo je vidljivo da su se sile nepravde udružile protiv Veleža u želji da premijerligaš postane tim s Otoke.
Od vrha FS FBiH, Komisije za takmičenje do Komisije za sudije, pa do Olimpika, želi se Velež svim mjerama spriječiti da se ponovo vrati tamo gdje mu je i mjesto – u društvo najboljih. Svi pored malih ekrana mogli su se prošle nedelje uvjeriti na šta je sve Olimpik spreman da ostvari cilj.
Od početka, počelo je s provociranjem i “igrama” do sada neviđenim na utakmicama. Uz smanjen broj ulaznica, pa do kupovine karata uz lične karte, do svakojakih poniženja kojima su bili izloženi navijači, pa do psovki i simuliranja povreda, na kraju se sve slomilo preko leđa Veležovog stratega Ibre Rahimića, koji danas neće predvoditi svoj tim. Zeba, Stojanović, pomoćni trener domaćina i ostali iz Olimpika prošli su bez sankcija, što je i posljednjem naivcu otvorilo oči da se nešto jako pokvareno valja iz kulisa.
Zašto su se sile nepravde urotile protiv Veleža, znaju samo pisci mračnog scenarija? Da li je to crvena boja njegovih dresova, da li sjajne igre Rođenih na terenu, da li je u pitanju fanatična ljubav i odanost navijača Red Army i podrška koja Veležu dolazi sa svih strana?
Pitanja je puno, a za spas sporta u akciju sprečavanja prljavih igara morali bi se umiješati i policija i tužilaštvo, jer je više nego očito da je fudbalska mafija uzela stvar u svoje ruke.
U takvoj atmosferi, Velež danas dočekuje odličnu ekipu TOŠK-a, nadajući se da uz pomoć navijača dođe do nove pobjede.
(NovaSloboda.ba)

30.03.2019.

Taj čudesni svijet – Slike dana


NASA je u okviru programa „tihog“ nadzvučnog aviona razvila novu tehniku fotografije i po prvi put u interakciji sa šok talasima od dva jet aviona uspjela to da vizualizira.

Yuncheng slano jezero u Jinan kotlini u provinciji Shanxi u Kini, obuhvata površinu od 132 kvadratna kilometra. Crno blato na dnu jezera je dobro za kožu. Zbog toga se ovo jezero naziva „Kinesko mrtvo more“.

Svjetski motociklistički prvak Marc Marquez iz Rapsol tima pokušava da ustane na noge nakon pada sa motora. U četvrtom slobodnom treningu na Losail Circuitu u Kataru, ovo je bio njegov drugi pad istog dana..

Nakon nestanka struje prethodnih dana u Caracasu u Venecueli, došlo je i do prestanka snabdjijevanja građana vodom za piće. Nadzorne službe su pokušavale ljude odvratiti od pokušaja zahvatanja  vode iz oštećenog vodovoda. Belaj za belajem u Venecueli.

Jednom ribaru iz Banda Aceha u Indiji isplatio se ribolov. Bez imalo napora nosi tunu sa žutim perajama u skladište, na vaganje. Sigurno će mu donijeti dobru zaradu.

Svijetom su se prethodnih dana širili protesti omladine protiv zagađanja okoline. Na demonstracijama u Rimu, demonstranti su nosili plakat sa slikom šesnaestogodišnje Šveđanke Grete Thunberg, aktivistkinje koja se angažovala za zaštitu klime i važi kao predvodnica najnovijeg talasa protesta.

Djeca koja pate od cerebralne paralize slave svoji Holi Fest, kojeg je organizovala Trisha fondacija, koja se specijalizovala za pedijatrijsku njegu. Praznik boja Holi održava se svake godine tokom punog mjeseca u mjesecu Phalguna po hinduističkom kalendaru.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)