spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.04.2019.

"I mrtav lav je opet lav"

2019.
nekad

Nakon što opet niko nije poduzeo ništa, osim ovih "osuda" kojih smo se naslušali proteklih decenija divljaštvo na Spomen parku Vraca se nastavlja. Spomenik se uništava već gotovo 30 godina, ali ove godine je sve kulminiralo. Pitam se da li će političari imati obraza da polože vijence za 6.april? Bolje bi bilo da ne dolaze..mene bi bilo sramota.. A ovi što ga psuju. To su oni koji ga se i mrtvog boje. Neka makar postoji i to zrnce pravde. Neko je lijepo napisao:" i mrtav lav je opet lav".

(Spomen park Vraca Sarajevo – Vraca Memorial Park Sarajevo/facebook)
02.04.2019.

Sa stranice Cidom: Krivi dućaniNa području Ričine, od Lakišića džamije do Bulevara, postojao je poslovni polukružni objekt, u kojem su bile smještene manje trgovinske radnje. Mostarci su ga zvali – Krivi dućani, a neki i Okrugli dućani. Bila je to skladna prizemna građevina, ne previše funkcionalna, ali zanimljiva oblika. U njima su se održavale čak i likovne izložbe. Prilikom izgradnje zgrade Privredne banke 1960. g., preuređivao se cijeli plato oko nje, pa je i ta građevina srušena kako bi se dobio prostor ispred zgrade koja se nastavljala na zgradu banke. Iza ovog objekta, s granicama prema Krpića ulici, bilo je Komunalno poduzeće Čistoća. Na tom prostoru, mogle su se vidjeti cisterne – „štrcaljke” s konjskom zapregom, koje su, uglavnom, služile za polijevanje makadamskih mostarskih ulica u ljetnom vremenu. Objekt je nepoznanica i za generacije rođene polovinom prošlog stoljeća.
Fotografije Krivih dućana iz 1960.g.
(Tibor/cidom)

02.04.2019.

Bangladesh: Haos na kvadrat!


Čak i iskusni kapetani znaju: Pristajanje u luku tačno na vrijeme je prava stvar.
U ovom brodogradilištu na rijeci Buriganga, pred vratima glavnog grada Dhaka, u Bangladeshu, ne drže baš do tačnosti. Stotine brodova leže usidreni, čekajući na popravku, otpis ili završetak radova.
Industrija brodogradnje je važna ključna industrija u ekonomski zaostalom Bangladešu, zemlji sa niskim primanjima, što je posebno unosno za brodovlasnike.
Radnici ovdje dobijaju nadnicu od samo dva eura.
Zakona kojim bi se štitila okolina ima, ali jedva da ih iko provodi.
(stern)
(NovaSloboda.ba)