spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.04.2019.

Sejad Salihović okončao fudbalsku karijeru

Bh. fudbaler i nekadašnji reprezentativac Sejad Salihović okončao je svoju fudbalsku karijeru.

U njemačkoj Bundesligi je nastupao za Hoffenheim, Hamburger i Herthu, skupio je 186 nastupa u kojima je upisao 47 pogodaka i 37 asistencija.
Za reprezentaciju BiH odigrao 47 utakmica i postigao je četiri pogotka .

"Pozdrav dragi navijači. Posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci su bili najteži u mojoj karijeri jer sam morao donijeti odluku o svojoj budućnosti, a to je da li ću nastaviti igrati fudbal ili ću okačiti kopačke o klin. Bila je to brutalno teška odluka, nisam je nikako mogao olakšati, a na kraju sam odlučio okončati period života koji mi je značio sve - završavam svoju profesionalnu karijeru", napisao je Salihović.

(tekst koji slijedi objavljen ja 8. marta 2012. na blogu spagosmail.blogger.ba)

Intervju sa njemačkim golmanom Simonom Jentzschom objavljen u sportskom časopisu Kicker:

Salihoviću ne možeš penal odbraniti

„Kod Salihovića ne pomaže, čak i kad pročitaš u koju stranu će tući“ izjavio je golman Augsburga Simon Jentzsch u intervjuu njemačkom sportskom magazinu „Kicker“. Donosimo dio intervjua koji se odnosi na Seada Salihovića.
Kicker: Pucati penale, to se može trenirati, da li isto vrijedi i za odbranu penala?
Jentzsch: Odbrane penala treniram na svakom treningu, ali na utakmici, golman se mora fokusirati na pokrete igrača prilikom pucanja penala.
Kicker: Imate li datoteku igrača, kako koji puca penal?
Jentzsch: Ja ne, ali moj trener Zdenko Miletić uoči svake utakmice me informiše ko bi od protivničkih igrača mogao pucati penal i kako puca.
Kicker: Da li to pomaže?
Jentzsch: Pomaže svakako, ali nema nikakve garancije. Veliku ulogu igra faktor sreće.
Kicker: Ko je za Vas najneugodniji igrač kod izviđenja penala?
Jentzsch: Svaki koji dadne gol.
Kicker: A od onih koji su vam dali gol?
Jentzsch: Sejad Salihović iz Hoffenheima je zasigurno jedan od najneugodnijih.
Kicker: Zbog čega?
Jentzsch: On je jedan ekstremno fleksibilni strijelac. Kod njega nikad ne znaš ni kako, ni gdje će pucati penal.
Kicker: Na posljednjoj utakmici protiv Hoffenheima čak ste ga pročitali…
Jenrzsch:…jesam ali on je pucao vrlo jako i precizno, pod prečku. To je upravo ono o čemu sam vam i govorio. Kod Salihovića ne pomaže što pročitate u koju stranu će pucati, a kad ga i pročitate, tu vam ne pomažu ni raspon ruku ni visina…
Na utakmici Augsburg - Hoffenheim (2:2), Sejad Salihović je postigao gol iz penala i doprinio da njegov tim odnese vrijedan bod kući.
(kicker.de)
Priredio: Smail Špago
06.04.2019.

Sarajevski derbi

6 april 2019. 19:30, Stadion Grbavica

Sarajevski derbi je naziv za nogometne utakmice između dva sarajevska kluba: FK Sarajevo i FK Željezničar. Prvu zvaničnu utakmicu u nekom od takmičenja Sarajevo i Željezničar su odigrali 10. oktobra 1954. u prvoj ligi Jugoslavije. Derbi Sarajevo - Željezničar se smatra najvećim gradskim i ligaškim derbijem u Bosni i Hercegovini. U prvoj ligi Jugoslavije po broju šampionskih titula FK Sarajevo je uspješnije sa dvije titule, dok je Željezničar osvojio jednu titulu. Ipak, u međusobnih utakmicama Željezničar je uspješniji ostvarivši četiri pobjede više u odnosu na FK Sarajevo. Što se tiče prve lige Bosne i Hercegovine Sarajevo je uspješnije u pogledu na međusobne utakmice, međutim, Željezničar je mnogo uspješniji po broju šampionskih titula. Što se tiče ostalih takmičenja odnosno kupa i superkupa, FK Sarajevo je kup Bosne i Hercegovineosvojilo pet puta kao i Željezničar. Ipak, superkup Bosne i Hercegovine Željezničar je osvojio tri puta za razliku od FK Sarajeva koji je superkup osvojio jedan put.
(wikipedia)

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva će u subotu na stadionu Grbavica po 118. put odigrati ligaški derbi. Glavni sudija bit će Irfan Peljto.
Sarajevo u ovaj vječiti derbi ulazi kao lider na tabeli sa ciljem da zadrže bodovnu prednost u odnosu na Zrinjski. Plavi su na trećoj poziciji sa čak 17 bodova zaostatka za komšijama, a pokušat će doći do tri boda koja bi ih dodatno približila cilju, a to je izlazak u EVropu.
U dosadašnji 117. utakmica Plavi imaju 35 pobjeda, Sarajevo 33, dok je 49 utakmica završeno bez pobjednika. Kada je u pitanju Prva liga bivše jugoslavije ova dva kluba su igrala 63 puta. Željezničar je slavio u 21 meču, dok su Bordo momci pobjedu slavili u 19 navrata. Bez pobjednika je završeno 23 meča. Oba tima su postigla po 129 golova.
Od nezavisnosti Bosne i Hercegovine Željo i Sarajevo su u ligi igrali 54 puta. U ovim duelima skor je izjednačen. Oba tima imaju po 14 pobjeda, dok je čak 26 utakmica završeno bez pobjednika.
(sportske.ba)

06.04.2019.

Njemački El Classico


6.april 2019. u 18:30

FC Bayern München vs. BVB Dortmund 120 57 31 32 228:150

(sport)
06.04.2019.

Pitanje svih pitanja?Prosidbeno pitanje je osmišljeno pripremljeno i razrađeno unaprijed!
Poljoprivrednik Florian Weiß iz Hahnbacha u Bayernu je svojoj djevojci postavio pitanje svih pitanja na jedan jedinstven i originalan način.
“Mogst mi heiran?”, što na bavarskom dijalektu njemačkog jezika znači “Hoćeš li se udati za mene?”, pojavilo se na njegovoj parceli u polju sa prvim proljetnim danima.
Florian je prošle jeseni ječam posijao modernom, ali i veoma preciznom mašinom. Pitanje je bilo sakriveno u zemlji, ali je sa prvim toplijim danima samo izniklo iz zemlje.
Trud mu se isplatio, njegova djevojka je rekla “da”!
(focus)
(NovaSloboda.ba)